Calin Popescu Tariceanu se intreaba retoric pe blogul sau personal daca romanii traiesc mai bine astazi decat o faceau anul trecut. El aminteste de vizetele lui Ceausescu la fabrici cand totul iesea bine si le compara cu vizitele pe care le efectueaza acum premierul Boc si presedintele Basescu.
Prezentam mai joc textul lui Calin Popescu Tariceanu.
Acum cateva zile, l-am vazut pe Emil Boc intr-o vizita de partid, laudandu-se cu realizarile guvernului sau, asta in timp ce tara se adanceste in criza. Mi-am amintit de anii in anii ’80, cand in mijlocul crizei trepadusi de partid regizau pentru Nicolae Ceausescu vizite la fabrici, unde oamenii se prefaceau ca muncesc, sau la serbari unde oamenii erau obligati sa para veseli.
Au trecut 20 de ani, Romania este din nou in criza, si istoria pare ca se repeta. In rolurile principale Emil Boc si Traian Basescu. Presedintele are in program in fiecare saptamana cel putin o vizita la o serbare populara. Emil Boc a invatat de la seful sau. Face vizite de partid, unde totul e aranjat dinainte si merge bine. Emil Boc a mintit la ultima vizita de partid, spunand ca actualul guvern ar fi facut mai mult in 6 luni, decat guvernul liberal in 2 ani.
Vorba unui inginer cu care m-am intalnit acum cateva zile: "Astia se intalnesc numai cu romani fericiti. Parca am fi in mijlocul cresterii economice, nu in plina criza".
In Romania reala, 80.000 de firme si-au suspendat activitatea, de 10 ori mai multe decat in 2008; multe dintre acestea, ca rezultat al impozitului forfetar, pe care guvernul Boc l-a introdus.
In Romania domnilor Boc si Basescu, traiesc numai romani fericiti.
Emil Boc si Traian Basescu si-au construit, cu ajutorul trepadusilor de partid, o lume a lor, o Romanie in care nu exista romani afectati de criza, in care guvernul "multilateral dezvoltat" a invins criza economica prin masurile luate. In lumea lor, totul merge roz. Este sindromul liderului comunist care a pierdut contactul cu realitatea.
Am un sfat pentru Emil Boc si Traian Basescu. Sa mearga sa se intalneasca doar cu cateva zeci, din cei peste 200.000 de mii de romani care si-au pierdut locul de munca in ultimele 6 luni. Si sa le spuna lor ca actualul Guvern a luat mai multe masuri decat guvernul liberal, care a creat 600.000 de noi locuri de munca. Sa invite la aceasta intalnire si reprezentantii mass-media. Si apoi mai vorbim...
P.S. Prima mea intentie a fost sa fac o comparatie cu cifre. Guvernul pe care l-am condus a creat 600.000 de noi locuri de munca, guvernul Boc a pierdut 200.000; guvernul liberal a redus taxele si impozitele, guvernul Boc a introdus noi impozite, cum este impozitul forfetar, samd. Ulterior, mi-am dat seama ca in acest fel am intra intr-un joc al cifrelor si am eluda intrebarea principala: "Traiesc mai bine romanii astazi, decat anul trecut?". Pana acum, Emil Boc si Traian Basescu au facut tot ce au putut pentru a evita sa auda un raspuns neregizat de la romani. Asta nu inseamna insa ca romanii nu au un raspuns, iar lui Emil Boc si Traian Basescu s-ar putea sa nu le placa ce vor auzi.