Opozitia si cartelile unor ministri si partide din arcul guvernamental l-au determinat pe premierul Calin Popescu-Tariceanu sa iasa la atac si sa anunte ca, daca vor incerca sa tergiverseze aceasta actiune, el o va lua pe cont propriu, adica va decide singur cine pleaca si cine ramane.
Unii ministri, in special ai PD, au obiectii in privinta reducerii numarului de secretari de stat. Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a anuntat clar ca nu vrea sa renunte la vreun secretar de stat, deoarece considera ca eliminarea acestor posturi din ministere nu trebuie sa se faca "aritmetic", ci sa se tina cont de activitatea fiecaruia. Toate acestea l-au determinat pe premier sa contraatace.
Premierul Calin Popescu-Tariceanu a anuntat ieri ca restructurarea Guvernului va mentine raportul de forte in Coalitie si va presupune inclusiv reducerea numarului de agentii guvernamentale.El a declarat pentru Mediafax ca planul de restructurare a Executivului prevede in principal restrangerea numarului de secretari de stat si agentii guvernamentale, precum si descentralizarea activitatilor unor ministere la nivel judetean, cu scopul de a creste eficienta administratiei in rezolvarea problemelor populatiei si gradul de absorbtie a fondurilor europene, inclusiv dupa aderarea Romaniei la UE.
Premierul i-a avertizat pe ministri ca-si va impune din nou punctul de vedere in cazul in care va constata ca propunerile acestora de restructurare a aparatelor de lucru si a agentiilor guvernamentale reprezinta doar "o usoara cosmetizare". "S-ar putea ca unii ministri sa aiba anumite nemultumiri, dar vreau sa-i vad acum trecand la actiune si astept rapid punctul lor de vedere. Declaratiile (ale ministrilor, dupa propunerea de restructurare a premierului din sedinta de miercuri a Guvernului - n.r.) fac diferenta dintre vorbe de claca si fapte. Daca unii ministri nu vor avea curajul sa adopte masuri, se va impune o decizie la nivelul prim-ministrului", a spus Tariceanu.
ßeful Guvernului a precizat ca este dispus sa cedeze altor institutii o parte dintre agentiile guvernamentale pe care le coordoneaza, daca va fi posibil. "Toate aceste structuri sunt autoritati independente, care au trebuit puse, la un moment dat, in coordonarea cuiva ca ordonator principal de credite si de aceea s-a creat impresia ca prim- ministrul ar avea un aparat extrem de stufos. Nu am nevoie de un astfel de aparat si nu vreau ca structura Cancelariei sa apara ca o umbrela prea mare", a afirmat Tariceanu.