Propunerea lui Valeriu Stoica ca liderul PNL Calin Popescu-Tariceanu sa fie inlocuit cu Theodor Stolojan si anuntul acestuia din urma ca ar accepta sa se implice in reconstructia partidului au provocat o reactie in lant in randul liberalilor. Majoritatea liderilor de filiale au anuntat ca-l sustin in continuare pe Tariceanu, dar cred ca experienta si popularitatea lui Stolojan sunt benefice pentru partid.

Ideea ca Theodor Stolojan ar fi mai bun la conducerea PNL l-a nemultumit profund pe actualul lider al liberalilor, Calin Popescu-Tariceanu. El a declarat joi-seara, intr-o emisiune televizata, ca nu se clatina „cu una, cu doua“ din fruntea partidului si ca multi dintre colegii sai liberali, cu mai putina experienta politica, „si-au pierdut busola“ si isi schimba opiniile „la o adiere de vant“. „Eu, ca presedinte al PNL si ca premier, am o responsabilitate pe care mi-o asum. Nu ma clatin cu una, cu doua. In PNL sunt acum o serie de oameni care, din oportunism sau insuficienta experienta politica, isi schimba imediat parerile, la o adiere de vant, si incearca sa profite de o anumita situatie. Avem baieti care au intrat de patru-cinci ani in partid si nu au facut nimic. Este foarte greu“, a spus Tariceanu.
Referitor la ultimele discutii din interiorul partidului, pe tema convocarii congresului extraordinar, Tariceanu a afirmat ca „in PNL opiniile se exprima liber, iar deciziile se iau statutar“. Liderul PNL a precizat ca, in calitate de presedinte al partidului, nu va propune excluderea lui Valeriu Stoica din partid, ca urmare a declaratiilor sale din ultima perioada.
Tariceanu a dat asigurari ca il apreciaza pe fostul presedinte al PNL, Theodor Stolojan, dar a mentionat ca nu intelege chiar toate frazele din declaratia lui Stolojan. „Ma intereseaza intotdeauna punctul lui de vedere. Acum nu este momentul de jocuri politice, in contextul crizei sinistratilor“, a mai spus Tariceanu.

Test la filiale

Zvonul ca unii lideri liberali se gadesc la convocarea Congresului PNL pentru a-l schimba din functie l-a pus in garda pe Tariceanu. Ca sa se asigure ca lucrurile nu o vor lua razna si pentru a testa increderea de care se bucura in teritoriu la nivelul partidului, el i-a chemat ieri pe liderii de filiale la o discutie pe tema situatiei din partid si din Guvern. Majoritatea acestor lideri au venit la Bucuresti cu mandat de sustinere in continuare a presedintelui actual al PNL si nici nu vor sa auda de un Congres extraordinar.
In cursul saptamanii viitoare, liberalii vor avea mai multe intruniri in care vor dezbate criza din partid. Luni, urmeaza sa se reuneasca membrii Comitetului Executiv, unde este posibil ca Tariceanu sa anunte inlocuirea unor ministri.
Cele mai vehiculate nume pentru remaniere sunt cele ale lui Mircea Cinteza si Ionut Popescu, acesta din urma avand insa sustinerea mai multor colegi de partid.
Marti, este programata o intalnire a premierului cu parlamentarii partidului, pentru a le explica ultimele sale decizii si unde se va discuta si despre remanierea Guvernului. La sfarsitul saptamanii viitoare ar putea fi organizata o sedinta a Delegatiei Permanente a PNL, in care s-ar putea cere convocarea congresului extraordinar. Pentru aceasta este insa nevoie de votul a jumatate plus unu din numarul de filiale.

Liberalii doljeni erau gata sa se ia la bataie

O intrunire a conducerii liberalilor doljeni, programata a se desfasura joi-seara, a fost la un pas sa degenereze intr-un scandal, dupa ce mai multi membri de partid l-au acuzat pe presedintele PNL Dolj, Horatiu Buzatu, ca a cerut retragerea sprijinului politic premierului Calin Popescu-Tariceanu. Silviu Dragancea, membru in BPJ Dolj,
a afirmat ieri ca din conflictul iscat nu au lipsit coatele si inghiontelile, declarand totodata ca principalii combatanti au fost presedintele PNL Craiova, de altfel finul lui Buzatu, Sorin Sora, si unul dintre membrii Biroului Judetean, Gabriel Nica. „Eu cu domnul Buzatu am intrat intr-un conflict verbal, insa Sora cu Nica si-au impartit cateva coate si s-au imbrancit“, a declarat Dragancea. Deputatul Buzatu neaga insa toate acuzatiile, declarand ca nu putea sa le propuna sa voteze ceva intrucat intalnirea de joi nu avea loc in cadrul unui for cu putere de decizie. Senatorul Mario Ovidiu Oprea a precizat: „Nu am fost acolo, dar inteleg ca s-a discutat despre retragerea lui Tariceanu. Nu stiu cum m-as fi implicat daca eram acolo“.

Revenire imposibila

Revenirea lui Theodor Stolojan in fruntea PNL sau numirea lui ca prim-ministru este imposibila, a declarat presedintele PNL Bucuresti, Ludovic Orban. „Il respect pe Theodor Stolojan, dar consider ca revenirea lui in fruntea PNL sau ca premier este imposibila. PNL Bucuresti s-a pronuntat zilele acestea impotriva unui congres extraordinar“, a mentionat Orban.
„Este nevoie de o remaniere guvernamentala, iar premierul sa se consulte cu presedintii de filiala, inainte de toate deciziile importante pe care le va lua, ca premier“, a mai spus Orban. El considera ca Guvernul trebuie sa manifeste mai multa personalitate „si sa se lase mai putin influentat de alti factori sau alte institutii in luarea deciziilor“, referindu-se inclusiv la Palatul Cotroceni.

Flutur e de acord cu implicarea

Vicepresedintele PNL, Gheorghe Flutur, cel mai apreciat ministru de catre premierul Tariceanu, a declarat ieri ca Theodor Stolojan, a fost un foarte bun premier si lider de partid si ca trebuie implicat in proiectele viitoare ale acestei formatiuni politice. Gheorghe Flutur a explicat ca Theodor Stolojan „are meritul principal in a aduce PNL la 20% in sondajele de opinie, precum si in unificarea fortelor liberale“.
Flutur a subliniat ca „Tariceanu trebuie sa aiba o discutie cu Stolojan, o discutie in forurile PNL, pentru a gasi cea mai buna solutie ca partidul sa-si mentina credibilitatea si pozitia de locomotiva in Alianta“. Viceliderul PNL a adaugat ca si el, si Calin Popescu-Tariceanu au facut parte din echipa lui Stolojan, „care a dus PNL la victorie“, si pentru asta trebuie reimplicat in proiectele liberalilor.

Titu Gheorghiof: „Partidul are nevoie de el“

Presedintele organizatiei PNL Arad, deputatul Titu Gheorghiof, a declarat ieri ca se bazeaza pe revenirea lui Theodor Stolojan in prim-planul vietii politice, „intr-un moment in care partidul are nevoie de el“. Titu Gheorghiof a precizat ca organizatia judeteana a PNL ii acorda tot sprijinul lui Stolojan si chiar ii solicita acestuia sa contribuie la imbunatatirea imaginii partidului si la crearea unui climat de stabilitate.
Gheorghiof a subliniat ca „PNL are o pozitie justa doar daca accepta ca Stolojan va avea intotdeauna un cuvant greu de spus in viata politica“. El a adaugat ca „Stolojan trebuie sa revina“ si ca „nu este timp de dezbateri si de lupte“ in partid.

Multumiri pentru dorinta de implicare

Vicepresedintele liberal Mona Musca ii multumeste lui Theodor Stolojan pentru ca vrea sa ajute PNL. Ea saluta „disponibilitatea si generozitatea“ fostului presedinte al formatiunii liberale de a veni in ajutorul liberalilor „in momentele cele mai grele“, de a se implica activ in viata PNL. „Este nevoie de seriozitatea si fermitatea domniei sale, care au permis liberalilor sa iasa din crize ce pareau insurmontabile, iar sub presedintia sa PNL a ajuns la cele mai bune cote de credibilitate si popularitate. Cred, de aceea, ca implicarea domnului Theodor Stolojan va fi si de aceasta data in masura sa aduca linistea in partid si in Alianta“, a mai spus Mona Musca.