Premierul Calin Popescu Tariceanu a cerut parlamentarilor sa renunte la "conflictele artificiale" si sa se implice in proiectul de reconstructie a zonelor calamitate, anuntand ca Guvernul va renunta, la randul sau, la "politica pasilor marunti" si va majora la 6% din PIB fondurile alocate pentru infrastructura. "In astfel de situatii critice trebuie sa lasam la o parte conflictele artificiale si sa sustinem proiectele in beneficiul cetatenilor. In calitate de prim-ministru, de deputat, coleg al dumneavoastra, va chem sa fiti parte la proiectul de reconstructie al zonelor inundate", a spus Tariceanu in discursul sustinut, miercuri, la Camera Deputatilor pe tema inundatiilor. El a precizat ca, prin interventia sa, se adreseaza Parlamentului si, in egala masura, romanilor.
Premierul a aratat ca este nevoie ca autoritatile sa nu mai deruleze o "politica a pasilor marunti" in ceea ce priveste investitiile in infrastructura, strategie pentru care autoritatile sunt mereu nepregatite in fata calamitatilor.
"Inundatiile din ultimele saptamani ne-au aratat din nou ca prioritatea zero pe termen mediu si lung a Romaniei trebuie sa fie investitiile majore in infrastructura, care sa sustina dezvoltarea economica fara precedent a economiei romanesti. Inundatiile din ultimele saptamani ne-au aratat ca, daca vom continua politica pasilor marunti in infrastructura, riscam sa fim mereu luati pe nepregatite. Trebuie sa renuntam la politica pasilor marunti in ceea ce priveste investitiile in infrastructura, aceasta politica nu a dat rezultate pana acum si trebuie sa avem taria sa o recunoastem", a afirmat Tariceanu. El a prezentat un raport din care rezulta ca inundatiile produse in ultima perioada au fost cauzate de debite ridicate, cu o probabilitate de producere la 100 sau 200 de ani.
Datele prezentate de seful Guvernului releva ca ploile torentiale au afectat 5.859 de locuinte, dintre care 1.545 trebuie reconstruite iar celelalte reparate si consolidate, un numar de 71 scoli si 8 biserici, precum si peste 1.200 kilometri de drumuri nationale, judetene si comunale. Revarsarile de ape au determinat evacuarea temporara a aproximativ 27.000 de persoane. Un numar de alte 39 de obiective sociale, precum sedii de primarii si ale Politiei de Frontiera, au fost inundate.
Pagubele din agricultura, silvicultura si imbunatatiri funciare sunt estimate la aproximativ 188 de milioane lei, iar o prima evaluare a costurilor totale de reconstructie indica faptul ca efortul financiar necesar reconstructiei in zonele afectate de inundatii se apropie de circa 500 milioane euro. "Acesta trebuie sa se reflecte in proiecte de refacere a infrastructurii de transporturi, de mediu, refacerea si consolidarea locuintelor distruse si afectate, acoperirea pagubelor din agricultura, refacerea retelelor electrice si de comunicatii si altele", a spus premierul.
Tariceanu a aratat ca platile de ajutoare sociale, in valoare totala de 9,5 milioane lei, au fost deja distribuite catre 90% dintre sinistrati, si a asigurat ca toate materialele de reconstructie, in suma de 57 milioane lei, vor fi livrate pana la 15 septembrie. Suma totala pentru acoperirea cheltuielilor de reconstructie a locuintelor este estimata la 27 milioane lei.El a aratat ca o parte dintre ajutoare au fost acordate si din partea unor firme comerciale si oameni de afaceri.
Premierul si-a intrerupt pentru cateva secunde discursul si s-a adresat deputatilor PD-L, apreciind ca acestia nu erau atenti: "Ma scuzati daca va deranjez cumva prin informatiile pe care vi le prezint".
El a continuat citirea raportului si a cerut parlamentarilor sa lase la o parte "conflictele artificiale" si sa se implice total in reconstructia zonelor calamitate.