Presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, a declarat joi seara la Antena 3 ca seful statului nu mai este un candidat invincibil la viitoarele alegeri prezidentiale, el apreciind totodata ca Traian Basescu va incerca sa-l cucereasca pe liderul PSD Mircea Geoana, care apoi o sa "ia plase". "Eu nu cred ca in acest moment se mai poate considera ca Basescu este invincibil. Basescu este un candidat care poate fi invins la viitoarele alegeri. Romanii cred ca au vazut cinci ani de conflicte si cred ca le-a cam ajuns. Daca actualul guvern va merge in continuare in acelasi ritm, el fiind legat ombilical de Cotroceni, lucrul asta va atarna greu de tot in decizia cetatenilor la viitoarele alegeri in favoarea sau defavoarea presdintelui", a sustinut Tariceanu.
Intrebat daca Traian Basescu l-a sunat sa-i spuna vreodata "La multi ani!" - ziua de nastere a lui Tariceanu fiind 14 ianuarie -, liderul PNL a raspuns ca nu-si aduce aminte. "Cel mai important lucru este ca relatia institutionala sa fie corecta, pentru ca, altfel, smecherii de astea ieftine: 'Ne facem prieteni ca sa incerc sa-mi impun agenda proprie' am mai vazut", a spus fostul premier.
Intrebat daca aceasta caracterizare a presedintelui este valabila si acum, Tariceanu a sustinut ca o astfel de caracterizare este valabila pentru relatia Basescu-Geoana. "Parerea mea este ca acea caracterizare este valabila in ceea ce inseamna rapoturile intre Basescu si Geoana. Geoana cred ca nu are suficienta experienta politica, e relativ putina vreme in politica, nu il cunoaste pe Basescu si Basescu va incerca sa-l cucereasca. L-a cucerit deja acceptand formula de guvernare si dandu-i probabil garantii ca aceasta coalitie va functiona bine. Si o sa vedeti in continuare cate plase o sa ia domnul Geoana!", a afirmat Calin Popescu Tariceanu.
Intrebat cum a reusit sa-i faca fata lui Traian Basescu, fostul premier a spus ca a incercat sa se focalizeze pe ceea ce inseamna responsabilitatile de premier. "Intr-o buna masura am ignorat atacurile presedintelui si avand in spate un lucru foarte important - un partid care a inteles ca obiectivul nostru este buna guvernare, cu fata intoarsa catre cetatean si nu disputa politica sterila cu presedintele. Acest lucru m-a fortificat in aceasta atitudine si am reusit sa ducem un mandat la bun sfarsit cu 20% in Parlament", a conchis Tariceanu.