Calin Popescu-Tariceanu a fost cel mai mediatizat om politic in emisiunile de stiri, difuzate de Antena 1, Antena 3, Pro TV, Realitatea TV si TVR1, in perioada pre-campaniei, 9 - 21 octombrie, el fiind urmat de Traian Basescu, Gigi Becali si Dumitru Dragomir, potrivit unei monitorizari a CNA.
CNA a monitorizat, in perioada 9 - 21 octombrie, emisiunile de stiri difuzate in prime-time si emisiunile de dezbatere difuzate de televiziunile Antena 1, Antena 3, Pro TV, Realitatea TV si TVR1. Consiliul a urmarit evidentierea prezentei oamenilor politici care s-au exprimat direct sau inregistrat, in studiourile TV sau telefonic.
Rezultatele monitorizarii CNA au fost prezentate in sedinta de joi a Consiliului.
Potrivit monitorizarii CNA, Calin Popescu Tariceanu a aparut de cele mai multe ori - 91 de aparitii - in emisiunile de stiri ale posturilor analizate, in calitate de premier si de reprezentant al PNL. Astfel, Tariceanu a avut 27 de aparitii la stirile difuzate de postul Antena 3, in perioada analizata, 24 de prezente in stirile Realitatea TV, 15 prezente in stirile de la Antena 1, 14 - la Pro TV si 11 - la "Jurnalul TVR".
Pe de alta parte, seful statului, Traian Basescu, a avut 54 de aparitii, ca presedinte al Romaniei, la stirile posturilor analizate. Basescu a avut 15 prezente la stirile Antena 3, 13 - la stirile Realitatea TV, 11 - la stirile Antena 1, 9 - la stirile Pro TVsi 6 - la stirile TVR 1.
Seful statului a fost urmat in topul aparitiilor la stirile difuzate de televiziuni de Gigi Becali (PNG-CD), cu 48 de apariti TV. Becali a avut 28 de prezente la stirile postului Antena 1, 11 - la stirile Realitatea TV, 5 - la stirile TVR 1 si 4 - la stirile Antena 3.
Dumitru Dragomir, candidat independent la alegerile parlamentare, a aparut de 40 de ori in emisiunile de stiri ale posturilor TV in perioada analizata. Dragomir a avut aparitii in emisiunile de stiri de la Pro TV (de 16 ori). Seful Ligii Profesioniste de Fotbal a mai aparut si la stirile Antena 1 (9 prezente), la stirile TVR 1 (6 prezente), la stirile Antena 3 (5 ori) si la stirile Realitatea TV (de 4 ori).
Pe de alta, Silviu Prigoana (PDL) si Cristian Diaconescu (PSD) au fost cei mai mediatizati politicieni - cate 7 prezente fiecare - in emisiunile de dezbatere difuzate de posturile Antena 1, Antena 3, Pro TV, Realitatea TV si TVR1, in perioada pre-campaniei, 9 - 21 octombrie.
Prigoana a avut 6 aparitii in emisiunile de dezbatere de la Realitatea TV si o aparitie la dezbaterile TVR 1, in timp ce Diaconescu a avut 4 prezente in emisiunile de dezbatere ale postului Realitatea TV si 3 aparitii la dezbaterile Antena 3.
Potrivit monitorizarii realizate de Serviciul Monitorizare TV al CNA, toate posturile analizate prezinta dezechilibre in privinta pluralismului politic in pre-campanie. Astfel, CNA a decis in sedinta de joi sa transmita scrisori de avertizare posturilor Antena 1, Antena 3, Pro TV, Realitatea TV si TVR1, prin care sa le ceara sa pastreze un echilibru politic in prezentarea opiniilor reprezentantilor tuturor partidelor politice.