Acoperit de ridicol de presedintele Basescu cu o zi inainte, premierul Tariceanu si-a luat o mica revansa ieri cand, dupa ce Parlamentul ostenise ore intregi sa gaseasca o formula de compromis in cazul articolelor respinse de Curtea Constitutionala, Tariceanu a anuntat sec ca declanseaza anticipatele.
Cu toate balbaielile, momentele penibile si ridicata doza de ridicol inregistrate, modul in care au decurs pana acum lucrurile pare sa confirme strategia (intrezarita de noi inca de la inceputul saptamanii trecute) menita sa-i confere presedintelui Traian Basescu statutul de echidistant politic si personaj neimplicat (mai exact neimplicabil) in declansarea crizei dar fara a impieta cumva asupra declansarii alegerilor anticipate la inceputul acestei toamne. Acum, daca ultima demisie anuntata de Tariceanu va avea sau nu viata mai lunga decat prima, doar Dumnezeu si „trimisul” sau la Cotroceni ar putea sti.

Partenerii de guvernare au intors spatele Aliantei „D.A.”

Inca din start, sesiunea extraordinara parlamentara convocata pentru amendarea legilor justitiei in forma dorita de Curtea Constitutionala a incaierat Alianta „D.A.” cu opozitia. Meciul s-a desfasurat in plenul reunit al celor doua Comisii juridice - insarcinate cu gasirea unei formule de compromis rezonabile care sa impace si capra Guvernului si varza opozitiei. Cum insa „varza” a reusit sa-si impuna vointa - eliminand doua dintre cele patru articole incriminate si modificand doar pe ici, pe colo, restul - „capra” Aliantei a evocat iarasi securea anticipatelor. In loc sa aiba ca efect „spasirea” adversarilor, amenintarea cu nedoritele alegeri a determinat trecerea in bloc a PC-lui si chiar a unor reprezentanti ai UDMR de partea PSD si PRM. Rapusi la vot, democratii si liberalii s-au retras furiosi pe la grupurile lor parlamentare, pentru a decide ce sa faca in continuare. Meditatia in grup a avut insa efecte neasteptate, PD si PNL venind in plen decisi sa voteze noul raport al Comisiilor juridice (care parafa infrangerea lor) dar ... sa se abtina la votul dat pe articole.

Tariceanu desfide Parlamentul si arunca bomba: „Demarez anticipatele!”

In timp ce liberalii si democratii bajbaiau printre legi si regulamentele parlamentare, Calin Popescu Tariceanu cocea la Guvern o noua demisie - dupa unele guri rele, tot in urma unei vizite efectuate, marti la noaptea, la Cotroceni. Rezultatul: in timp ce partidele parlamentare se perindau pe la tribuna plenului, exprimandu-si punctul de vedere asupra adoptarii legilor justitiei in conformitate cu doleantele Curtii Constitutionale si, dupa caz, felicitandu-se pentru depasirea crizei, premierul Calin Popescu Tariceanu a pus dusul rece pe toata scena damboviteana: „Sunt foarte dezamagit de rezultatul votului. Constat ca se doreste mentinerea unor privilegii si a unor structuri care si-au dovedit ineficienta si incapacitatea de a face o justitie puternica. Nu pot, ca prim-ministru, sa tolerez o astfel de situatie, nu vreau sa fiu partas la procesul prin care poporul roman este condamnat la coruptie, saracie, izolare si de aceea imi mentin decizia de a demisiona din functie si de aceea procedurile pentru convocarea alegerilor anticipate vor demara imediat dupa vizita de la Bruxelles (care va avea loc luni, 18 iulie - n.r.)”. Nici nu s-au dezmeticit bine politicienii ca un comunicat trimis de Cotroceni binecuvanta atitudinea lui Tariceanu considerand-o perfect „justificata” din moment ce Parlamentul nu a gasit o formula convenabila in cazul legilor „esentiale” pentru reforma justitiei.

Iliescu nu mai infiereaza demisia premierului, dar nici nu crede in
anticipate

In mod surprinzator si in total contrast cu opiniile exprimate tot de el cu o zi inainte, Ion Iliescu nu a mai considerat „iresponsabila” decizia lui Tariceanu ba chiar a sustinut ca ea „poate fi inteleasa, pe plan personal” atata vreme cat premierul a fost pus „intr-o situatie cam neplacuta, incomoda”. In plus, fostul sef al statului crede ca demisia premierului Tariceanu „nu inseamna insa alegeri anticipate” din moment ce exista „o multitudine de solutii” care pot asigura „continuitatea guvernarii”. Ramane sa vedem daca Iliescu si Basescu traduc la fel sintagma „multitudine de solutii”.

Tariceanu este sustinut neconditionat de PNL si cu ceva retineri de PD

Dupa cum era de asteptat, reactiile politicienilor de toate culorile la neasteptata relansare a demisiei lui Tariceanu s-au inscris intr-un larg registru. Desi habar nu aveau in ce mod vor evolua lucrurile inainte de anuntul facut de premier, liberalii s-au grabit sa-si declare sustinerea totala: „Este singura varianta pentru iesirea din criza politica”. Mai precauti dupa atatea rasturnari de situatii, democratii au afirmat: „Unele lucruri mai trebuie discutate”. Conform asteptarilor, UDMR nu a adus nici o critica dar a reafirmat ca anticipatele „nu reprezinta unica solutie”. PC a revenit si el la precauta pozitie de aparator al „stabilitatii” tarii. Tot in mod previzibil, PSD si PRM nu au intarziat sa acuze „iresponsabilitatea” si „incapacitatea de a conduce tara” demonstrate de Tariceanu (Lucian Bolcas, PRM) si „declansarea unei crize politice artificiale” de catre acelasi Tariceanu (Mircea Geoana, PSD).

Inundatiile s-ar putea sa inece si anticipatele

Participanti la un adevarat poker politic sau la o partida de „alba-neagra” stil Obor, politicenii mioritici sunt in mod evident depasiti de evenimentele din ultimele zile. Democrati, liberali, pesedisti, peremisti, udemeristi, minoritari - toti trag cu ochiul catre Cotroceni si se intreaba ce le mai pregateste Traian Basescu. Deocamdata, in decurs de doar 24 de ore, am avut demisii „irevocabile”, demisii „reconsiderate”, armistitii, medieri si iarasi demisii sigure. Ce va fi maine, poimaine etc., vom vedea. Sigur este ca, in timp ce politichia damboviteana da ca beata din gard in gard, romanii sunt goniti din casele lor de blestemul apelor revarsate. Cum vor reusi politicienii de toate culorile sa aduca sutele de mii de sinistrati la urne - in cazul unor noi alegeri - si ce vor vota oamenii ramasi doar cu ce hainele de pe ei, vom vedea de asemenea.