Presedintele PNL, Calin Popescu-Tariceanu, considera ca Guvernul Boc a lasat, in ultimele zile ale anului trecut, "robinetul deschis la cheltuielile bugetare", iar astfel au fost inregistrate datorii de peste un miliard de euro, despre care actualul premier a spus ca ar apartine fostului Executiv.
Tariceanu a declarat marti, intr-o conferinta de presa la Cluj-Napoca, ca primul lucru care trebuie vazut este daca suma invocata de premierul Emil Boc a fost cheltuita de actualul Guvern sau de cel precedent. "Trebuie sa vedem daca acesti bani au fost cheltuiti cu adevarat de Guvernul meu, sau, nu cumva, odata ajunsa la Palatul Victoria, echipa domnului Boc se ocupa de alte lucruri mult mai profunde, legate de interesul national, cum ar fi numirea domnului Oprea sau a generalului Ardelean prin discutii la ora doua noaptea. Daca domniile lor au crezut ca acestea sunt prioritatile in Romania, pot sa anunt ca s-ar fi putut, foarte bine, sa fi uitat robinetul deschis de la capitolul cheltuieli al bugetului si sa ne trezim cu cheltuieli efectuate in ultimele zile ale anului care nu erau corelate cu veniturile", a afirmat Tariceanu.
Potrivit acestuia, trebuie vazut daca in spatele acestor facturi de care vorbeste premierul Boc, care au venit catre plata, se gasesc bunuri si servicii achizitionate, lucrari de investitii executate sau daca firmele respective, "profitand de naivitatea actualilor guvernanti, au trimis facturile spre incasare fara sa fi prestat aceste obligatii contractuale".
Liderul liberal a explicat ca in ultima parte a anului exista o mare dorinta de a se cheltui banii care nu au fost administrati in intreg anul, iar ministerele, agentiile si ordonatorii de credite se grabesc sa isi incaseze banii folosind astfel de formule. "Eu a trebuit sa iau masuri nu prea placute si am inchis robinetul, iar Trezoreria nu a mai efectuat plati. Ar fi nevoie din partea domnului Boc de niste precizari ca a facut afirmatia ca s-au facut cheltuieli nejustificate. Care sunt acestea, cele din educatie, din sanatate, din transport?", a adaugat Calin Popescu Tariceanu.
Liderul PNL a subliniat ca este nevoie sa se faca diferenta dintre discursul avut de actualul prim-ministru si ceea ce a facut PNL privind problema promisiunilor PDL si PSD de majorare a salariilor profesorilor.
Presedintele PNL a fost de parere ca actualul Guvern ar fi trebuit sa stie ca Romania este afectata de o criza economica profunda si ca daca nu se iau masurile necesare atunci cheltuielile pot scapa de sub control. "Romania a avut pentru 2008 un deficit aprobat de 2,3 la suta. Realitatea este ca, in ultima parte a anului trecut, din cauza faptului ca nu au controlat cheltuielile, ei au scapat haturile si s-au cheltuit 1,5 miliarde de euro pe care nici ei nu stiu sa explice pe ce s-au dus. Problema este ca daca acesti bani au fost cheltuiti rational, nu este nicio problema, problema este sa nu fie cheltuiti irational", a spus Calin Popescu Tariceanu.