Deputatii sunt risipitori cu banii publici alocati activitatii publice. Unii deconteaza mai multe zile de cazare decat are un an, altii incarca factura la telefonul mobil cu sute de milioane de lei vechi.
Institutul pentru Politici Publice (IPP) a dat ieri publicitatii un raport privind cheltuielile deputatilor. IPP reclama lipsa de rigoare in cheltuirea fondurilor publice si tolerarea de catre conducerea Camerei Deputatilor a carentelor de management in privinta cheltuielilor facute pentru parlamentari.
Raportul avertizeaza ca valoarea medie lunara a cazarii deputatilor a crescut constant din 2001 pana in 2004. Daca avem in vedere ca numai in 2004 s-a cheltuit pentru cazare in medie 700 de milioane de lei vechi pentru un deputat cazat la hotel si 224 de milioane de lei pentru unul care a optat sa stea „in alte spatii“ ar fi fost mai rentabila construirea unui hotel din temelii decat continuarea colaborarii cu Hotel Bucuresti.
Raportul il nominalizeaza pe Nita Constantin, vicepresedinte al Biroului Permanent al Camerei Deputatilor, care a cheltuit numai in 2002 832 de milioane de lei vechi pe cazare. In document se mentioneaza ca, raportand sumele anuale la tariful de cazare la hotel pentru anul corespunzator, Nita ar fi decontat 492 de zile de cazare pe an la hotel. O alta varianta care ar explica, potrivit IPP, sumele decontate, ar fi aceea ca deputatul PSD s-a cazat in acelasi timp si la hotel, si in alte spatii pe parcursul a 389 de zile.

Miliarde de lei pe convorbiri telefonice

Camera Deputatilor a informat IPP ca deputatii beneficiaza de telefoane mobile cu un abonament lunar in valoare de 18 USD, cu 400 de minute incluse.
Raportul arata ca in 2003 Camera Deputatilor a platit pentru convorbirile deputatilor la telefoanele mobile peste patru miliarde de lei, dintre care aproape un miliard reprezentand costuri suplimentare abonamentului lunar.
Potrivit analizei realizate de IPP, in perioada 2001-2004, doi dintre membrii conducerii Camerei, respectiv chestorii Borbely Laszlo (foto) si Nicolae Vasilescu, au decontat costuri suplimentare la factura pentru telefonul mobil de peste o jumatate de miliard de lei, iar secretarul Tudor Mohora de peste 483 de milioane de lei.
Deconturi de circa un sfert de miliard de lei au prezentat patru dintre membrii Biroului Permanent al Camerei, respectiv vicepresedintii Constantin Nita, Corneliu Ciontu si Viorel Hrebenciuc si chestorul Alexandru Lapusan.
Intr-o situatie aparte se afla deputatul PRM Gelil Eserghep, chestor al Camerei, care numai in 2004 a solicitat decontari suplimentare la convorbirile telefonice mai mari decat a cerut presedintele Camerei, Valer Dorneanu, in patru ani de mandat, respectiv circa 93 de milioane de lei.
IPP mai remarca ca cele mai mari cheltuieli cu mijloacele fixe au fost facute de membrii conducerii Camerei. Dintre acestia conduce detasat chestorul Alexandru Lapusan, cu cheltuieli pentru mijloace fixe in valoare de circa 237 de milioane de lei facute in 2002, dintre care peste 100 de milioane decontate pentru cumpararea a doua laptopuri.

Bani dirijati spre partid

O alta neregula semnalata de Adrian Moraru este aceea ca unii parlamentari platesc chirii foarte mari pentru spatiul in care au biroul parlamentar, comparativ cu sumele platite pentru camere din aceeasi cladire, ocupate, in cele mai multe cazuri, de filiala partidului din care fac parte. El a opinat ca in aceste cazuri ar putea fi vorba de folosirea banilor primiti de la Camera Deputatilor pentru a acoperi cheltuielile cu chiriile pentru sediul partidului.