Tabacaria Bucovat, care apartine unui consilier local, deverseaza de mai multi ani tone de substante chimice periculoase direct in apele Jiului. Situata la o aruncatura de bat de Craiova, firma consilierului Ion Fortan functioneaza fara autorizatie de mediu, fapt pentru care a fost amendata deja de Directia Apelor Jiu cu 750 de milioane de lei.
Considerata una dintre cele mai mari unitati din tara,Tabacaria Bucovat a fost cumparata in anul 1999 de SC Fortan SRL, firma consilierului local din Bucovat care, o data cu fabrica, a preluat si statia de epurare a apelor reziduale. Pentru ca nu a investit nici un leu, starea statiei de epurare s-a degradat in continuu, ajungand acum o ruina. In consecinta, toate apele care rezulta de la tabacirea si vopsirea pieilor crude nu mai trec prin statie, ci sunt deversate direct in raul Jiu. SC Fortan SRL a ignorat mai multi ani prevederile legale si avertismentele autoritatilor de mediu din judet, continuand sa functioneze in afara legii.
Institutiile statului nu colaboreaza
Vazand ca se strange latul in jurul adevaratei bombe ecologice, cum era considerata tabacaria din Bucovat, SC Fortan a cerut in august 2004 Agentiei Regionale de Protectie a Mediului Craiova eliberarea unei autorizatii de mediu care sa-i permita desfasurarea activitatii macar la limita legalitatii. Dupa noua luni, Agentia i-a eliberat autorizatia de mediu nr. 87 cu o valabilitate de doi ani, dar cu obligativitatea vizarii anuale si realizarii programului de conformare prevazut cu termene ferme. Fortan SRL se obliga sa retehnologizeze statia de epurare, sa faca un studiu-solutie plus proiectare si sa execute lucrarile de retehnologizare pana la 31 decembrie 2005.
Aceeasi societate se mai angaja sa duca la bun sfarsit alte trei masuri care ar fi dus la imbunatatirea mediului, ale caror termene sunt de mult depasite azi. "Autorizatia de mediu detinuta de Fortan SRL nu mai este valabila pentru ca avea obligatia sa vina la vizare cu ea in fiecare an, lucru pe care nu l-a facut.
Daca ar fi venit, am fi putut afla in ce stadiu sunt lucrarile pe care s-a angajat sa le faca atunci cand i s-a emis autorizatia. Pentru ca nu a venit, presupunem ca nu le-a facut.
In orice caz, acum Fortan nu mai are autorizatie valabila pentru ca nu a vizat-o in anul 2006", a declarat Cristiana Toma, directoarea Agentiei de Protectie a Mediului Dolj.
Ne intrebam cine trebuie sa vegheze la protectia mediului, in conditiile in care toate institutiile special create cunosc situatia acestui poluator de mai multi ani si se multumesc doar sa-i dea cate o amenda.
Directia Apelor Jiu amendeaza, dar nu incaseaza
Anul trecut, in septembrie, Directia Apelor Jiu, prin Departamentul de inspectie, a facut un control la sediul tabacariei in urma caruia societatea a primit 750 de milioane de lei amenda pentru faptul ca nu are statie de epurare a apelor reziduale. Desi lucreaza cu substante chimice puternic poluante, precum si cu substante chimice periculoase, fara a detine statie de epurare functionala, tabacaria nu a fost inchisa niciodata de nici o institutie a statului platita sa vegheze la calitatea mediului. Concentratiile si debitele masice de poluanti admise la evacuarea in mediu sunt bine reglementate de legislatia in vigoare si acestea nu pot fi respectate decat daca apele sunt tratate inainte de evacuarea in Jiu. "In septembrie anul trecut, inspectorii nostri de la Directia de profil au constatat ca Fortan SRL deverseaza in Jiu ape poluante pentru ca nu are o statie de epurare a apelor. A depasit concentratia de crom admisa de lege. Amenda pe care i-au dat-o a fost de 750 de milioane de lei, dar nu a platit-o pentru ca a contestat in justitie amenda si ne mai judecam si acum cu el", a spus Camelia Barbut, purtator de cuvant al Directiei Apelor Jiu.
Peste cu crom
Autoritatle locale din Bucovat sunt intr-un continuu razboi cu patronii SC Fortan SRL, mai ales ca unul dintre ei, Ion Fortan, este chiar consilier comunal in localitatea pe care o polueaza de mai multi ani. Primarul Constantin Vasile a declarat ca activitatea tabacariei pune in pericol vietile oamenilor din comuna. "Tabacaria nu are statie de epurare de cativa ani. Unde a fost statia a ramas o ruina. Apele nu se mai scurg in bazinele de decantare, ci pe o conducta ocolitoare se deverseaza direct in Jiu, aproape de urechea podului. Nenorocirea este ca in apropiere de conducta deversoare este un imas de ciment pe care stau pescarii.
Conducta de deversare a apelor trece prin proprietatea a doi cetateni ai comunei, Andrei Constantin si Nini Bobilca, acestia avand fiecare in curte un camin de curatare a conductei. Cand au fost inundatiile in 2005, vana dintre Jiu si camine a fost defecta si cand au crescut apele Jiului au luat-o inapoi pe conducta si au iesit in curtile oamenilor cu substante chimice cu tot", a spus primarul de la Bucovat. De nenumarate ori, primaria a incercat sa-l atentioneze pe patronul tabacariei, Ion Fortan, sa intre in legalitate sau sa-si ia conducta de pe proprietatea oamenilor, dar rezultatul a ramas acelasi. Singura noutate este ca Fortan a reusit sa ocupe un loc de consilier local chiar in comuna pe care o polueaza, pozitie din care nici nu-si plateste impozitele datorate pentru cladirile detinute, nici nu curata apele poluate, care sunt deversate in Jiu.
A ramas ca la inceput
La Tabacaria Bucovat se lucreaza cu usile zavorate, chiar daca poarta este pazita cel mai adesea de cate o lucratoare care nu vrea sa-si piarda locul de munca. Unul dintre directorii executivi ai societatii, Marius Mardare, a spus ca el stie ca tabacaria are statie de epurare si ca oricum se afla in derulare un proiect cu fonduri europene pentru o noua statie de epurare.
"De o luna, tabacaria nu mai functioneaza pentru ca este in remont. Eu stiu ca este statie de epurare si mai stiu ca este in derulare un proiect cu bani europeni pentru o statie de epurare. Mai multe nu stiu ca patronii sunt plecati in Italia, la un targ de prezentare", a spus Marius Mardare. Am incercat sa luam legatura cu Ion Fortan, dar sotia sa nu a dorit sa comenteze nimic pana la inapoierea acestuia in tara, lucru preconizat la inceputul saptamanii viitoare.
Pana atunci, lucrurile raman la fel, in ciuda legislatiei europene, care in orice alta tara ar permite cel putin inchiderea societatii care nu respecta normele de mediu.