Episcopul reformat László T´´okés vrea sa faca curatenie pe lista UDMR si sa-i schimbe politica externa. El a anuntat vineri ca va pune conditii la discutiile pe care le va avea cu liderul Uniunii, Markó Béla, programate sa se desfasoare saptamana viitoare la Tusnad.
"Nu ma voi multumi cu includerea candidaturii mele la Parlamentul European pe lista UDMR, ci voi mai cere doua lucruri: acordul organizatiilor care ma sustin pentru aceasta lista, adica al Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania, Consiliului National al Secuilor si Uniunii Civice Maghiare, cat si eliminarea de pe lista a eventualelor candidaturi ale politicienilor UDMR banuiti de coruptie, precum Nagy Zsolt, Verestóy Attila sau...", a declarat episcopul László Tõkés. "...Sau Biró Rozália, ca si despre ea se spunea ca ar fi propusa pe lista", a completat consilierul de imagine Szilágyi Zsolt. In cadrul conferintei de presa, Tõkés s-a aratat "ingrijorat" de scaderea increderii in popularitatea UDMR, de sub 4% in intentiile de vot, si a pus acest fapt pe seama suspiciunilor de coruptie care planeaza asupra liderilor Uniunii dar si a "greselii" acestora fata de referendumul privind suspendarea presedintelui Traian Basescu.
T´´okés vrea sa schimbe politica UDMR
"Daca o sa stau la o masa cu Markó Béla vreau sa ajungem la o intelegere privind revizuirea totala a politici externe a UDMR" a subliniat Tõkés precizand ca CNMT, CNS si UCM nu-si pot "ingadui periclitarea reprezentarii in Comunitatea Europeana si renuntarea la promovarea intereselor maghiarimii din Romania prin participarea pe liste care stau in pierdere de la bun inceput". In acelasi context, Tõkés l-a acuzat pe liderul UDMR ca, in calitatea lui de vicepremier, nu a facut nimic pentru "autoguvernarea" maghiarilor si ca a fost o singura data la Bruxelles, dar si atunci doar pentru o problema legata de etnia roma. "Noi. am fost in ultimul an de zece ori la Bruxelles si Strasbourg, pentru a discuta problemele maghiarimii din Romania. Am incercat sa suplinim ceea ce nu a facut domnul Markó Béla, care avea mai multe parghii sa faca acest lucru. Din pacate, domnul Markó, desi a fost vicepremier, nu a participat la Bruxelles decat o singura data la o conferinta despre drepturile politice si culturale ale romilor", a spus Tõkés.