Episcopul reformat T´´okés László, presedintele Consiliului National Maghiar din Transilvania, a declarat, sambata, ca cele sase organizatii care ii sustin candidatura pentru PE sunt impotriva unei liste comune cu UDMR. Daca episcopul va decide sa candideze ca independent in alegerile pentru PE, va avea sprijinul celui mai mare partid de opozitie din Ungaria.
Tõkés László a participat alaturi de presedintele celui mai mare partid de opozitie din Ungaria - FIDESZ, Viktor Orbán, la Universitatea de Vara Bálványos, la un forum intitulat "Europa puternica - comunitati puternice", in cadrul caruia, raspunzand la intrebarile participantilor, episcopul a spus ca majoritatea celor sase organizatii care l-au sprijinit in strangerea semnaturilor necesare pentru a candida ca independent la alegerile pentru PE nu sustine ideea unei liste comune cu UDMR.
Presedintele CNMT criticase, vineri, la Universitatea de Vara Bálványos, lista candidatilor UDMR pentru PE, sustinand ca persoanele de pe lista nu pot reprezenta in Europa dezideratele comunitatii maghiare.
UDMR si-a stabilit lista cu candidatii pentru alegerile pentru PE, primele locuri fiind ocupate de ministrul Comunicatiilor, Zsolt Nagy si de ministrul Comertului Iuliu Winkler.
Ulterior, Tõkés László si-a lansat candidatura ca independent pentru Parlamentul European, sub sloganul "De la Timisoara, la Bruxelles".
Recent insa presedintele UDMR, Markó Béla, a confirmat ca episcopul Tõkés László ar urma sa figureze pe lista candidatilor UDMR la alegerile pentru Parlamentul European, precizand ca pozitia acestuia pe liste va fi discutata mai tarziu.
Doctrina lui Markó Béla trebuie sa se incheie
Episcopul reformat Tõkés László sustine ca doctrina lui Markó Béla, care vorbeste despre faptul ca UDMR este egal cu comunitatea maghiara, trebuie sa se incheie.
"Doctrina lui Markó Béla, care vorbeste despre faptul ca comunitatea maghiara din Transilvania este egala cu UDMR, trebuie sa se incheie", a spus Tõkés, adaugand ca UDMR vorbeste despre faptul ca este nevoie de o reprezentare buna in Bruxelles, in conditiile in care "aceasta reprezentare este slaba si acasa".
"Despre ce fel de reprezentare vorbim cand nu pot rezolva nici unele probleme usoare? (...) In aceste conditii suntem departe de a reprezenta autonomia in Europa", a declarat presedintele CNMT.
De asemenea, Tõkés a apreciat ca UDMR a renuntat la o reprezentare externa, la reprezentarea intereselor comunitatii maghiare la Bruxelles sau Strasbourg.
"Au incheiat un pact cu clasa politica romaneasca si una dintre conditii pentru ca UDMR sa ajunga la putere a fost aceea de a renunta la aceasta reprezentare externa", a spus episcopul Tõkés. Presedintele FIDESZ, Viktor Orbán, a declarat ca, in cazul in care episcopul reformat László Tõkés va candida ca independent la Parlamentul European, partidul pe care il reprezinta il va sprijini.
Orbán a spus, la Universitatea de Vara Bálványos, ca nu Budapesta trebuie sa decida care este linia politica corecta in Transilvania. Presedintele FIDESZ a adaugat ca nu stie ce finalitate va avea dialogul dintre presedintele CNMT, Tõkes László, si UDMR, dar daca episcopul va decide sa candideze ca independent in alegerile pentru PE, el personal si FIDESZ il vor sprijini.
Dupa intrevederi, Viktor Orbán a declarat presei ca, in opinia sa, comunitatea maghiara din Transilvania poate obtine cu o mobilizare eficienta cateva locuri in Parlamentul European. "In Romania exista aproximativ 1-1,1 milioane de voturi maghiare si, cu toate acestea, intreaga viata publica maghiara din Transilvania vorbeste despre modul in care se poate trece de pragul electoral de 5%", a spus presedintele FIDESZ.
n AM