Locuitorii de pe strazile Ecaterina Teodoroiu si Elena Teodorini din Craiova intra pana la genunchi in mizeriile refulate ale canalizarii orasului. De fiecare data cand unul dintre proprietarii caselor din zona isi face baie, vecinii sunt inundati cu mizeria care se intoarce din canalizare in curtile lor.
Subdimensionata si infundata, canalizarea orasului sta sa plezneasca. Cateva strazi din Craiova figureaza in scriptele municipalitatii ca avand conducta de canalizare, desi locuitorii acestora nu o pot folosi din cauza proiectarii si amplasarii proaste. In aceasta situatie se gasesc strazile Ecaterina Teodoroiu, care se intinde de la parculetul Catedralei "Sfantul Dumitru" pana in apropierea bulevardului Raului, si strada Elena Teodorini, care incepe din strada Obedeanu si se termina in strada Bucovat.
Canalizare inutila
In timp ce mii de locuitori ai orasului acuza primaria ca nu le asfalteaza strazile si ca nu le introduce canalizare in cartier, in alte zone ale orasului canalizarea existenta a ajuns un calvar. Nimeni nu mai stie cand si cine a proiectat sistemul de canalizare de pe strada Ecaterina Teodoroiu, dar toti locuitorii zonei stiu ca nu au putut-o folosi niciodata. Multi dintre ei nu si-au putut racorda la retea baia si bucataria pentru ca, daca ambele conducte s-ar duce in canalizare, toata mizeria s-ar revarsa in locuinte. Asa ca toti cei cu dare de mana si-au racordat doar bucataria la canalizarea orasului, iar pentru baie si-au facut fosa septica. Conducta de canalizare este si subdimensionata si amplasata mult deasupra curtilor caselor, situatie care face ca toate apele uzate din locuinte sa nu se poata scurge in canalizare. "Eu stau de 12 ani pe strada asta si nu am putut folosi niciodata canalizarea pentru ca, daca vecinul face baie mai mult de cinci minute, vine toata mizeria din canalizare peste noi, in curti sau in locuinte. I-am anuntat de multe ori pe cei de la fostul IGO ca ne inecam in rahat, dar degeaba. In urma cu ceva timp, au venit unii cu niste camere de luat vederi, le-au bagat in canalizare si au plecat, iar pe noi tot asa ne inunda. Pe strada asta stau avocati, procurori si politisti si am crezut intotdeauna ca ei pot sa incerce sa rezolve situatia mai bine decat mine, care nu sunt asa mare. Cand ploua, e dezastru! Nici o picatura de apa nu mai intra in canalizare, care, dupa ce ca are conducta mica, mai este si infundata", a spus Romeo Tiberiade, unul dintre locatarii pentru care canalizarea actuala a orasului a ajuns o pacoste de care nu mai poate sa scape.
"Aia de la primarie sunt toti hingheri?"
Pe strada Elena Teodorini municipalitatea a raportat rapid asfaltarea in termen record, fara insa sa se oboseasca sa constate ca locuitorilor din zona le-a facut cel mai mare rau. Peste toate gurile de canalizare care au fost ridicate la nivelul asfaltului au fost puse capace neperforate, astfel incat apele din ploi nu se mai pot scurge in canalizare. Pe marginile strazii, langa bordura, au fost amplasate cateva guri de scurgere a apelor pluviale care sunt infundate cu nisip si resturi vegetale, iar apa din ploi se revarsa si intra in curtile oamenilor. Pentru ca strada este in panta, cu partea de jos la intersectia cu strada Bucovat, apa din ploi transforma locul intr-o balta imensa pe care oamenii se straduiesc sa o imprastie cu maturile. "Dupa ce au lucrat la asfaltare, au venit si au spart ca sa inalte gurile de canal la nivelul strazii. Toata spartura au bagat-o in canal pentru ca le-a fost lene muncitorilor sa o care. Un vecin a vazut si le-a zis, dar i-au raspuns ca-i iau gatul daca nu-si vede de treaba. Acum apa ne intra in curti si, daca te plangi, primaria te ia in ras, zice ca ti-a turnat asfalt", a spus Ioana Gavrila, proprietara unei locuinte din care scoate apa de fiecare data cand ploua.
Stefan M., de pe strada Elena Teodorini, este unul dintre putinii locatari care nu sunt afectati de asfaltul turnat peste gurile de canal sau peste scurgerile apelor pluviale. "Eu am casa mai in fundul curtii si apa, cand se revarsa din strada inspre curti, nu ajunge pana la mine. Vecinii mei care au casele chiar la strada stau cu apa la temelie de au facut si igrasie. Uitati-va si dumneavoastra ca pe toata strada au facut doar cateva guri pentru apa pluviala, cand normal era sa faca rigole acoperite pentru ca stiau ca strada este in panta! Eu sunt om batran, dar aia de la primarie sunt toti hingheri?", a spus Stefan M., nevoit sa asiste la toata mascarada cu asfaltatul si infundatul canalizarii.
Pentru ca edilii orasului tin cu tot dinadinsul sa faca lucrari multe si proaste, multi locuitori ai orasului se sperie de fiecare data cand vad constructorii pe strazile lor pentru ca, din experienta celorlalti ani, stiu ca dupa ce acestia pleaca treburile pe strada lor merg din ce in ce mai prost.