Pentru firmele "de casa" ale fostei Directii de Servicii Comunale din Targu Jiu, actuala SC Edilitara Public SA, criza nu s-a resimtit mai deloc. Cu toate ca anul acesta a renuntat la denumire si la statutul de directie aflata in subordinea consiliului local, clientela s-a pastrat si pentru actuala SC Edilitara Public SA. Firma a fost infiintata de Consiliul Local Targu Jiu, pentru a prelua personalul defunctei DSC, desfiintata in urma restructurarilor din vara. Nu este totusi nici o surpriza ca aceleasi firme continua sa castige licitatii si la SC Edilitara Public, mai ales ca SA-ul consiliului local are acelasi director ca si fosta Directie de Servicii Comunale, respectiv pe Alexandru Zaharia. Intamplator sau nu, firma de la care au fost inchiriate utilaje pentru deszapezirea din aceasta iarna este aceeasi care din 2007 incoace a castigat in mod repetat licitatiile organizate de Directia de Servicii Comunale. Si nici nu i-a fost greu, pentru ca in anumite cazuri a fost singura care a depus oferte pentru a inchiria diferite utilaje, in schimbul unor contracte generoase, alimentate din bugetul local.

Platiti si daca nu fac nimic

STELBO TRANS SRL, care are ca asociat unic si administrator pe Stefan Ciocan, a reusit sa isi adjudece anul acesta o licitatie prin care furnizeaza societatii Edilitara Public noua utilaje care vor fi implicate in activitati de deszapezire. Astfel, parcul auto al societatii care se va ocupa de curatenia pe strazi in aceasta iarna va fi compus dintr-un total 29 de utilaje de interventie. Chiar directorul SC Edilitara Public, Alexandru Zaharia, a recunoscut ca de mai multi ani lucreaza cu utilaje inchiriate pentru a-si desfasura activitatea, in functie de sezon. Pentru aceasta iarna, necesarul a fost de inca noua masini de mare tonaj. Chiar daca nu vor interveni la deszapezirea strazilor, SC Edilitara va plati pentru inchirierea utilajelor de la firma STELBO cate 25 de lei pentru opt ore de stationare: "Avem in total 29 de utilaje, din care noua sunt inchiriate de la STELBO. Le vom plati 25 de lei pentru opt ore de stationare si 120 de lei pentru fiecare ora de functionare, adica daca vor interveni la deszapezire. Avem si utilaje mai vechi de-ale noastre, doua rabe la care am montat lame. Sunt cam din 1987 - 1988", a declarat Alexandru Zaharia, directorul Edilitara Public.

Cine n-are masina de maturat sa-si cumpere

SC STELBO TRANS SRL Targu Jiu a avut "lipici" in ultimii ani la banii publici, prin intermediul fostei Directii de Servicii Comunale. Astfel, pe 15 noiembrie 2007, STELBO TRANS a obtinut, prin licitatie, un contract in valoare de 100.000 de lei, fara TVA, pentru inchiriere de utilaje si echipamente de terasamente. Un contract de aceeasi valoare si tot pentru inchiriere de utilaje a obtinut si SC OLTENIA TRANSPORT. De altfel, pentru licitatia respectiva nu au fost depuse decat doua oferte. Pe 26 aprilie 2007, tot STELBO a castigat un contract de 279.000 de lei, fara TVA, pentru inchiriere de utilaje si echipament de constructii si de lucrari publice fara operator. La licitatie au existat doar doua oferte, castigatoare fiind STELBO cu pretul cel mai mic. Tot in aprilie 2007, DSC a organizat alta licitatie pentru atribuirea unui contract in valoare de 201.000 de lei. Contractul a fost impartit in doua "pachete" de lucrari. Astfel, STELBO a obtinut din nou un contract de prestari servicii inchiriere cilindru, in valoare de 40.000 de lei, la fel si SC OLTENIA TRANSPORT. Atat STELBO, cat si OLTENIA TRANSPORT au fost singurele care au depus oferte. Al doilea "pachet" din contractul total de 201.000 de lei a fost adjudecat de OLTENIA TRANSPORT, ca singur ofertant. Valoarea contractului a fost de 121.000 de lei. De asemenea, pe 3 martie 2008, STELBO, ca unic depunator de oferta, castiga un nou contract la DSC, care viza inchirierea de masini de maturat strazile. Valoarea contractului, cu o durata de un an, s-a ridicat la 360.000 de lei. Pe 23 martie 2009, tot STELBO si tot ca unic ofertant castiga o noua licitatie la DSC, valoarea contractului ridicandu-se la 400.000 de lei. Obiectul licitatiei a fost tot inchirierea de masini de maturat strazile. In 30 martie 2010, STELBO TRANS a castigat, din nou ca ofertant unic, licitatia de inchiriere masini de maturat strazile. Contractul are o durata de opt luni si se ridica la 328.000 de lei, fara TVA. A fost depusa o singura oferta si s-a avut in vedere pretul cel mai mic...