Presedintele PNL Gorj, Dan Ilie Morega, a fost suspendat din functia pe care o detinea in Organizatia Judeteana, anuntul fiind facut de premierul Calin Popescu Tariceanu, dupa sedinta Delegatiei Permanente a PNL, care a avut loc sambata, la Bucuresti.
Liderul PNL Gorj, Dan Ilie Morega, a fost suspendat de seful sau de partid Calin Popescu Tariceanu. Premierul Tariceanu a anuntat sambata, dupa sedinta Delegatiei Permanente a PNL, ca liderul filialei Gorj a PNL, Dan Ilie Morega, a fost suspendat pentru o luna din partid, perioada in care secretarul general al PNL va face o ancheta la organizatia judeteana din Gorj. "Domnul Morega este acuzat de un comportament care mi se pare ca excede conduitei politice morale. Morega va fi o luna suspendat din partid. Secretariatul General al PNL va face toate cercetarile legate de acuzatiile care ii sunt aduse", a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu, la iesirea de la Delegatia Permanenta. De asemenea, Calin Popescu Tariceanu a precizat ca va fi cel care va solicita excluderea din partid a lui Morega, daca se va constata ca acuzatiile care ii sunt aduse sunt fondate. "Daca vom constata ca un singur leu a intrat in contul de campanie electorala a PNL din partea unor institutii ale statului, atunci eu voi face propunerea ca domnul Morega sa fie exclus din partid", a facut public presedintele PNL.
Sute de milioane de lei
Vineri a aparut in presa o inregistrare audio a discutiilor din Biroul Politic al PNL Gorj, in care liderul filialei, Dan Ilie Morega, le reprosa mai multor sefi liberali de institutii publice din judet ca nu au reusit sa stranga destui bani pentru alegerile europarlamentare. Dan Ilie Morega a negat in aceeasi zi ca a solicitat unor sefi liberali de institutii descentralizate sume de bani drept contributie pentru alegerile europarlamentare, mentionand ca el a discutat despre cotizatii si a calificat drept "o inscenare" aparitia unor inregistrari audio pe aceasta tema. Ulterior, presedintele PNL Gorj a spus ca aliatii sai din PD sunt implicati in inregistrare, admitand totusi ca sedinta a avut loc si discutiile sunt reale, insa acestea au vizat numai plata unor cotizatii restante. Morega a mai spus ca a gresit cand a folosit cuvantul "institutii" si ca isi va da demisia daca se va stabili ca in vistieria partidului au intrat fonduri din bugetul unor directii si servicii descentralizate. Din inregistrare rezulta ca numerosi sefi de institutii publice au fost chemati sa dea socoteala in legatura cu sumele stranse pentru campania electorala, conform planurilor trasate chiar de Dan Ilie Morega.
"...o chestiune de moralitate"
Directia Judeteana pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Inspectoratul Judetean in Constructii, Autoritatea Rutiera Romana, Directia Generala a Finantelor Publice, Garda Financiara, Casa de Asigurari de Sanatate Gorj, Autoritatea de Sanatate Publica sunt numai cateva din institutiile care si-au adus prinosul la bugetul PNL. Verificarile vor scoate insa la iveala modul in care au fost inregistrate in acte sutele de milioane de lei vechi despre care se face vorbire in inregistrare si daca acestea reprezinta cotizatii restante si pe ce perioada au fost colectate: "Consider ca este o chestiune de moralitate, consider ca este o chestiune corecta. Nimeni de la deconcentrate nu a dat nici un ban la partid. Daca se va constata asa, voi cere sa fiu trimis in justitie si imi voi da demisia", a spus seful liberalilor gorjeni. De mentionat ca singurul director de institutie descentralizata care a avut curajul sa afirme ca inregistrarea este reala si a acuzat presiunile facute de Morega este Petre Tomoiu, seful Directiei Agricole, restul directorilor penelisti de descentralizate fiind de partea liderului liberal.
Cornulet "Morega" pentru elevi
Chiar in ziua in care a aparut in presa inregistrarea in care Morega ii tragea de urechi pe sefii institutiilor finantate de la buget, in mai multe unitati de invatamant din Targu Jiu erau distribuite de firma LEXI STAR, in cadrul Programului "Cornul si laptele", cornuri produse de firma lui Dan Ilie Morega. Acesta a declarat chiar in zilele in care raspundea la acuzatiile care i se aduceau ca nu a facut afaceri cu statul. Pe 9 martie insa, mai multe unitati de invatamant din municipiu au fost aprovizionate cu produsele de panificatie ale SC Agentia Economica Uniunea Europeana SA, unitate economica manageriata de presedintele PNL Gorj, Dan Ilie Morega. Cornuletul liberal a fost furnizat titularului de contract SC LEXI STAR, prin societatea de morarit si panificatie pe care Morega o detine la Motru. Alexandru Lupulescu, reprezentantul SC LEXI STAR, a refuzat sa discute cu reporterii GdS in legatura cu firmele de la care se aprovizioneaza cu produse pentru programul guvernamental: "Eu nu stiu nimic. Nevasta-mea se ocupa, si ea e plecata in Tunisia. Nu ma bagati pe mine in treaba asta. Nevasta se ocupa de Laptele si cornul. Eu cresc animale si le tai", a declarat Alexandru Lupulescu, care detine si un abator.