Dezbateri Adevarul: Credeti ca Traian Basescu ar trebui suspendat? Si daca da, cand ar trebui demarata o asemenea procedura?
Cum facem curaratenie dupa Traian Basescu (Autor:Iulia Huiu )

Traian Basescu lasa mostenire Romaniei un set de practici autoritare, de incalcari ale principiilor democratice si de interpretari discretionare ale Constitutiei. Plecarea lui Traian Basescu de la Cotroceni, in urma unor alegeri, nu va fi suficienta, pentru a face le sa dispara. Precedentele create de comportamentul politic al actualului presedinte vor ramane nu doar in memoria colectiva a publicului, ci si in memoria institutionala, cu riscul de a se perpetua.
In plina "epoca Basescu", avem tendinta de a ne focaliza aproape exclusiv asupra prezentului si uneori retrospectiv, asupra trecutului. Mai putin insa ne gandim ce va fi dupa si ce lasa in urma Romaniei cele doua mandate ale "presedintelui jucator". "Mostenirea lui Basescu" pentru aceasta tara, pe care a condus-o fara intrerupere mai mult decat oricare alt presedinte postcomunist, nu este cea pe care o indicau micii sai "discipoli". Ci una la care avem a reflecta cu ingrijorare.

• Daca practicile abuzive si interpretarea discretionara a Constitutiei nu sunt sanctionate, riscul major este transformarea lor in norme
Traian Basescu lasa Romaniei drept mostenire schimbarea naturii sistemului politic si un set de practici abuzive si interpretari discretionare ale Constitutiei. Riscul major este institutionalizarea acestora si transformarea lor in "norme" acceptate si acceptabile pentru opinia publica, in absenta unei forme de sanctiune si a unei clarificari transante.
Daca maine sunt alegeri prezidentiale, inlocuirea unei persoane cu alta, indiferent cine ar fi aceasta, nu este suficienta, in sine, pentru a restabili reperele democratice. Practicile basiste vor persista in memoria colectiva si nu se stie cine si cand ar putea face din nou recurs la ele. Poate nu viitorul presedinte, ci un altul. Precedentele numeroase instituite de catre Basescu au nevoie de un raspuns adecvat, pentru ca ele sa nu se transforme in uzante, sa nu tenteze pe nimeni care va mai ocupa vreodata functia de presedinte si, mai ales, sa nu mentina perceptia publicului ca sunt admisibile intr-un regim democratic.

• Tinerii pana in 25 de ani nu cunosc alta maniera de a conduce si ar putea sa creada ca ceea ce face presedintele este normal
Cei 7 ani de cand Traian Basescu ocupa functia de presedinte sunt o perioada lunga, in care s-a format o generatie. Tinerii care acum au in jur de 20-25 de ani si cei care vor vota pentru prima data au crescut practic sub Basescu si nu cunosc alta maniera de conduce Romania. N-am vrea ca, peste cativa ani, o parte din ei sa creada ca presedintele are dreptul sa comande Parlamentului (care, apropo, in loc sa fie vazut ca institutia reprezentativa suprema, asa cum si este, sa fie perceput drept o adunare inutila, unde se intalnesc unii platiti bine din banii statului ca sa ridice mana sau sa doarma), ca presedintele conduce guvernul, iar premierul este doar o marioneta la dispozitia celui dintai, ca tot presedintele este cel care bate cu pumnul in masa justitiei si ca, nu-i asa, in Romania nu sunt trei puteri separate in stat, ci trei puteri si una mai mare peste ele, Presedintele, care le si conduce. Asa cum, de altfel, a si spus public Basescu.

• Ideile aberante pe care Basescu le-a indus in mintea oamenilor, care au denaturat caracterul democratic al regimului si au distrus increderea in institutii, trebuie combatute ferm, explicate si in locul lor construit alt sistem de evaluare
Inainte ca Romania sa se intoarca pe drumul sau democratic, aceste perceptii trebuie curatate. Ideile aberante pe care Basescu le-a indus in mintea oamenilor, repetandu-le obsesiv si care au denaturat caracterul democratic al regimului si au distrus increderea in institutii, trebuie combatute ferm, explicate si in locul lor construit alt sistem de evaluare. Din acest punct de vedere, suspendarea lui Traian Basescu ar fi un semnal important pentru viitor, ar arata ca autoritarismul si incalcarile Constitutiei nu raman nesanctionate si ar ajuta in efortul de reconstructie democratica post-Basescu.