Se apropie momentul adevarului in ceea ce priveste demiterea sau mentinerea in functie a lui Traian Basescu, iar reprezentantii societatii civile si ai partidelor politice au inceput sa vorbeasca din ce in mai mult despre cit de sigur este procesul de votare.

Desi au trecut aproape trei ani de la ultimul moment electoral national, inca se mai vorbeste despre faptul ca in 2004 au existat cazuri in care anumite persoane au votat si de cite opt ori.

Presedintele clubului galatean al Asociatiei Pro Democratia (APD), Fanel Spulber, ne-a spus ca APD chiar i-a atras atentia in acest sens premierului Calin Popescu Tariceanu. Acum ramine de vazut si cum vor actiona autoritatile. "Noi am atras atentia de mai multe ori din acest punct de vedere. Vom vedea ce se va mai intimpla pina la momentul votului. Legat de alegerile din 2004, este stiut ca au fost cazuri in care unele persoane au votat de mai multe ori. Cred ca in Ilfov au fost stabilite niste recoduri din acest punct de vedere", ne-a declarat Spulber.

"Asta e situatia"

Mircea Toader, liderul democratilor din orasul nostru, ne-a spus ieri ca sint sanse mari ca mai multe persoane sa incerce sa voteze de mai multe ori pentru ca o astfel de treaba e usor de facut. Cu toate acestea pedistul pare convins ca adversarii lui Basescu nu vor apela la "smecherii". "Si acum se va putea vota doar cu cartea de identitate. Asta e situatia. Cred ca partidele interesate de suspendarea lui Basescu nu vor apela la fraudarea alegerilor pentru ca intentia lor e sa-i faca pe oameni sa nu vina la vot. E mai bine pentru ei daca oamenii nu vor participa la referendum", a spus Toader.

De cealalta parte social-democratii au dat asigurari ca vor milita pentru ca referendumul sa se desfasoare in conditii legale. De asemenea pesedistii au negat ca fac eforturi pentru a-i convinge pe oameni sa nu se prezinte la vot. "Noi vrem ca acest referendum sa fie cel mai corect sondaj de opinie facut in tara noastra din ‘90 pina azi", ne-a spus purtatorul de cuvint al Organizatiei Judetene PSD, Claudiu Brinzan.

Ambiguitati legislative

Fanel Spulber ne-a mai spus ieri si ca APD a atras atentia autoritatilor asupra efectelor negative pe care ambiguitatile legislatiei ce reglementeaza organizarea si desfasurarea referendumului le pot avea asupra transparentei procesului de vot din 19 mai, creind premisele excluderii observatorilor interni si internationali de la desfasurarea referendumului. "APD i-a solicitat Biroului Electoral Central rezolvarea de urgenta a acestei ambiguitati a legislatiei si stabilirea, in conformitate cu atributiile ce ii revin conform legii, a unor prevederi clare cu privire la statutul observatorului intern si international in cadrul referendumului", a subliniat Fanel Spulber.