Sesizarea PSD - PRM, raportul comisiei de ancheta a constitutionalitatii activitatii sefului statului, anexele documentului si stenogramele sedintelor acestui for au fost remise ieri Curtii Constitutionale.
Senatorul PNL Norica Nicolai si deputatul PSD Florin Iordache, membri ai comisiei de ancheta, au confirmat inaintarea tuturor materialelor necesare continuarii procesului de suspendare a sefului statului. Senatorul PNL Norica Nicolai a explicat ca raportul Comisiei speciale parlamentare de anchetare a presedintelui - procedural vorbind - nu trebuia analizat de conducerea parlamentului sau supus aprobarii plenului legislativului. Potrivit regulamentului sedintelor comune ale celor doua Camere, raportul se trimite direct CCR in termen de trei zile de la depunerea acestuia. Vicepresedintele comisiei amintite, deputatul PSD Florin Iordache, a declarat ca parlamentul a solicitat Curtii Constitutionale sa se pronunte in termen de 20 de zile asupra cererii de suspendare a presedintelui Traian Basescu.
De la momentul la care Curtea Constitutionala se pronunta asupra continutului documentelor remise de parlament, legislativul trebuie sa supuna la vot, in termen de 24 de ore, propunerea de suspendare a presedintelui, indiferent de raspunsul Curtii. In cazul in care parlamentul decide ca seful statului este suspendat, incepe interimatul functiei prezidentiale, iar, potrivit Constitutiei, in termen de 30 de zile se organizeaza referendumul la care cetatenii sunt chemati sa se pronunte daca il demit sau nu pe Basescu. Votul din parlament - de suspendare - are nevoie de jumatate plus unu din numarul total al parlamentarilor si este secret. In acest moment nu este clar cu ce numar de voturi este demis presedintele, pentru ca PSD, PNL, PRM si PC au modificat forma actuala a Legii referendumului in timpul procedurii de suspendare. Daca, potrivit legii in vigoare, este nevoie de jumatate plus unu din numarul total al cetatenilor cu drept de vot (circa noua milioane de persoane) pentru ca seful statului sa fie demis prin referendum, dupa modificarile amintite mai este nevoie doar de jumatate plus unu din numarul celor care se prezinta la vot pentru ca seful statului sa fie demis.
Comisia Voiculescu a prezentat raportul final
Comisia Voiculescu a prezentat miercuri raportul final, ale carui concluzii stipuleaza ca presedintele Traian Basescu a incalcat Constitutia si este implicat in fapte de natura penala. Raportul se refera la 19 capete de acuzare care dovedesc ca seful statului ar fi incalcat "in mod repetat prevederile si principiile Constitutiei, fapt ce justifica solicitarea suspendarii presedintelui in vederea demiterii acestuia".
Raportul a fost adoptat cu opt voturi "pentru", patru abtineri si un parlamentar care nu a votat, fiind plecat. Procedura de suspendare a presedintelui se face in baza Constitutiei si a regulamentului sedintelor comune ale celor doua Camere parlamentare. Potrivit art. 67 din regulamentul celor doua Camere, presedintele care conduce sedinta comuna, dupa prezentarea propunerii de suspendare din functie si ascultarea explicatiilor presedintelui, consulta deputatii si senatorii daca datele existente sunt suficiente pentru a fi sesizata Curtea Constitutionala sau daca este necesara constituirea unei comisii comune de ancheta. Hotararea se ia cu majoritatea voturilor din numarul total al deputatilor si senatorilor.
In cazul in care s-a apreciat ca datele sunt suficiente, propunerea de suspendare, insotita de informatiile necesare, se trimite de indata, de catre presedintele care a condus sedinta comuna, Curtii Constitutionale spre consultare, mentionandu-se si termenul pana la care aceasta trebuie sa se pronunte.
La dezbateri este invitat si presedintele
 In termen de 24 de ore de la primirea avizului Curtii Constitutionale, Camerele parlamentului se intrunesc in sedinta comuna pentru a decide asupra propunerii de suspendare din functie.
La dezbateri este invitat si presedintele, caruia i se va da cuvantul, la cererea sa, oricand in timpul dezbaterilor, pentru a da explicatii asupra faptelor care i se imputa. Hotararea se adopta cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor. Votul este secret, prin bile. In cazul in care s-a hotarat constituirea unei comisii comune de ancheta, raportul intocmit de aceasta in termenul stabilit in hotararea prevazuta la art. 67, alin. 1 se trimite Curtii Constitutionale spre consultare, in termen de trei zile de la data depunerii raportului. Hotararea adoptata de parlament in cadrul procedurii de suspendare din functie a presedintelui se comunica acestuia, in termen de 48 de ore, sub semnatura presedintilor celor doua Camere. Daca propunerea de suspendare din functie a fost aprobata, hotararea se trimite si guvernului in vederea initierii proiectului de lege privind organizarea si desfasurarea referendumului pentru demiterea presedintelui. De asemenea, potrivit art. 95 din Constitutie, consultarea populatiei pentru demiterea presedintelui trebuie sa fie convocata in cel mult 30 de zile de la data votului din plen.