Craiovenii nu stiu sau afla prea tarziu ca montarea unui termopan in bucatarie dubleaza riscul acumularii toxice de gaz metan in incapere si, implicit, contribuie la disparitia oxigenului.
Constructorii din Banie ignora sau nu stiu ca exista normative specifice in care sunt stabilite anumite reguli pentru aerisirea "prin constructie" sau "permanenta" a incaperilor in care functioneaza aragazuri sau alte instalatii pe combustibili gazosi. Astfel, potrivit principalelor prevederi din domeniu, montarea unei ferestre tip termopan in bucataria in care este folosit frecvent aragazul constituie cel mai mare pericol, din pricina concentratiei ridicate a elementelor de legatura intre componente. Specialistii Distrigaz Sud sustin insa ca rareori sunt respectate normativele si, in si mai mica masura, proprietarii de locuinte avertizati tin cont de sfaturile lor. "Putina lume stie ca in camerele unde vor fi utilizate aragazuri sau arzatoare pe gaz metan este obligatorie aerisirea 'prin constructie', adica asigurarea transferului de oxigen permanent prin rosturile ferestrelor si chiar prin cele care leaga caramida. Cercetarile noastre au aratat ca inlocuirea unei ferestre normale, cu geam obisnuit si tocarie de lemn, cu una din termopan reduce gradul de aerisire permanenta la jumatate. Astfel, creste implicit pericolul de intoxicare sau de explozie", a declarat Alexandru Porojan, reprezentant al Distrigaz Sud. El spune insa ca legislatia nu precizeaza cine e competent sa remedieze astfel de situatii. "In general, noi ii avertizam pe proprietari, in special pe aceia care solicita racordarea si avizul Distrigaz la locuintele noi. In celelalte cazuri, aproape nimeni nu tine cont de recomandarile noastre. Nu cunosc, cel putin nu in domeniul in care ne desfasuram activitatea, vreo portita legala de a constrange o persoana fizica sa nu-si monteze termopan sau, daca-si pune, sa asigure in alt mod aerisirea permanenta", a spus Porojan. El a invocat alternativa unei grile cu suprafata mai mare de aerisire, despre care spune insa ca e pe cale de disparitie. "In bucataria cu aragaz aceasta grila este obligatorie, marimea ei fiind direct proportionala cu volumul incaperii si puterea consumatorului de gaz metan. Din pacate, in constructiile noi ele nu se mai fac, iar in cele vechi au fost astupate", a mai afirmat inginerul Alexandru Porojan.
Primaria stie, dar nu poate
Seful Serviciului disciplina in constructii din cadrul Primariei Craiova, Gheorghe Daici, confirma existenta documentatiilor specifice privind asigurarea transferului de oxigen in incaperile locuibile si chiar impactul negativ al termopanului din bucatarie asupra concentratiei amestecului gaz-oxigen, insa sustine ca administratia nu are competente in domeniu. "Pentru montarea de termopane nu este necesara autorizatia de construire si, prin urmare, primaria nu poate interveni sub nici o forma intr-o astfel de lucrare. Iar in proiectele pentru constructie pe care solicitantul le depune in vederea autorizarii nu sunt obligatorii date specifice referitoare la tipul geamului", a spus Daici. Instalatorii de ferestre tip termopan nu considera ca au vreo obligatie, atata vreme cat nu ei sunt constructorii locuintei. Marian Nicolae, reprezentantul unui constructor din Craiova, a declarat ca societatile respecta intocmai proiectele intocmite de firmele specializate: "Noi nu putem fi raspunzatori, fiindca lucram exclusiv dupa un proiect autorizat". De asemenea, doar unul dintre cei zece craioveni chestionati a declarat ca are idee despre ce implica montarea unui termopan intr-o camera in care arde frecvent gazul metan, dar nici unul nu ar renunta la termopan.