Actuala situatie a litoralului romanesc nu a nemultumit numai presa locala sau hotelierii care au adus in repetate randuri acuze atat directorului Directiei Apelor Dobrogea - Litoral, Ionel Manafu, cat si ministrului Mediului, Sulfina Barbu, pentru felul dezastruos in care administreaza plajele, ci si turistii veniti sa-si petreaca cateva zile la mare. Cu toate ca cei mai multi dintre ei nu se asteptau sa gaseasca plaje la fel de bine intretinute ca in tarile vecine, situatia litoralului romanesc i-a ingrozit pe cei cativa turisti care au indraznit sa vina la plaja. Ceea ce cred ei despre cum arata plajele romanesti, puteti afla din randurile de mai jos, o demonstratie clara a ceea ce reprezinta, in acest moment litoralul romanesc: un dezastru, o mizerie si o rusine nationala!

Maria Ignat, 60 de ani, pensionar, Bucuresti:
"Plajele sunt murdare, este urat, nu-mi place deloc. Mi-am cumparat, in urma cu cativa ani, un apartament la Mangalia, pentru a avea unde sa stau in fiecare sezon si pentru ca mi-a placut statiunea. Din pacate, acum imi pare rau. Miroase ingrozitor in tot orasul, din cauza algelor putrezite, care sunt lasate pe plaja chiar si cate o saptamana. Am venit la mare pentru aer curat si am dat peste un miros ingrozitor. Din pacate, gasesc aceste conditii in fiecare an de ceva timp incoace, o singura portiune din tot sudul nu miroase atat de rau, plaja de la Mangalia, dar si aceasta numai acolo unde patronul care o administreaza o ingrijeste. Restul, nu mai comentez. Este pacat, eu am fost si in Italia si plajele de acolo nu suporta grad de comparatie".

Liliana Stan, 43 de ani, functionar public, Bucuresti:
"Nu pot sa ma plang decat de plaja Saturn. Este inadmisibil, nisipul este plin de pietre si scoici, iar conditiile de facut plaja sunt sub orice asteptari".

Nina Aliman, 58 de ani, pensionar, Bucuresti:
"Am venit impreuna cu sotul si nepotelul si suntem cazati la Hotel "Hora" din Saturn. Inca din prima zi a trebuit sa ne luptam, in camera de hotel, cu... furnicile. Este inadmisibil ca intr-o unitate de trei stele sa fim cazati in asa conditii. De patru ani ne incapatanam sa venim in acelasi loc, pentru ca ne place sudul litoralului, dar trebuie sa spun ca nu s-a ameliorat nimic in conditiile oferite. Plaja din Saturn este sub orice critica - nisip amestecat cu scoici rupte pietre si chiar bolovani. Riscam sa ne rupem picioarele. Nu exista nici un punct sanitar, asa ca, daca Doamne, fereste ni se intampla ceva, trebuie sa chemam ambulanta, ca nu are cine sa ne ajute. Pur si simplu nu meritam sa fim primiti in Uniunea Europeana. Vremea sa fie frumoasa, ca restul nu ne intereseaza, parca asta vor sa ne transmita cei indrituiti sa mentina si sa infrumuseteze litoralul. Nici nu cred ca vom "merge" catre mai bine..."

Maria Serban, 57 de ani, pensionar, Bucuresti:
"Cel mai mult ma deranjeaza faptul ca litoralul este aproape pustiu. In alti ani, la ora asta litoralul era plin. Din cate am vazut, cei mai multi hotelieri abia acum se agita sa amenajeze plaja. Eu sunt cazata la Hotel "Zenit" din Mangalia, si am observat ca plaja nu arata extraordinar. Nimeni nu si-a dat interesul sa primeasca turistii asa cum se cuvine, nu sunt grupuri sanitare pe plaja, iar de dusuri sau alte astfel de servicii nici nu poate fi vorba. Sejurul nu a inceput asa cum ma asteptam, camera pe care am primit-o era plina de furnici, asa ca a fost nevoie sa cer sa se faca dezinsectia. La toate acestea se adauga si vremea destul de rece si nu prea buna pentru plaja..."
Iane Valimareanu, 30 de ani, inginer IT, Campulung Muscel:
"La prima vedere, plaja arata la fel ca anul trecut, nu sunt schimbari majore, cum am citit in presa ca vor fi. Inca sunt pe plaja oameni cu caini, caini vagabonzi, trebuie sa te feresti de mingiile care iti zboara pe deasupra capului. De WC public nici vorba, asa ca pana una, alta, daca iti "vine", o sa folosesc... marea"

Mihaela Florea, 50 de ani, asistent medcal, Bucuresti:
"Nu am venit de mult timp pe litoral. Am un apartament la Mangalia, pe care il folosesc numai vara. Din ce am putut vedea pana acum, este cam pustiu la ora asta, desi sezonul este in plina desfasurare. Am vrut sa fac plaja la Mangalia, dar nu mi-a placut, asa ca am "migrat" aici, pe Plaja "Diana" (Saturn)..."

Elena Tamas, 47 de ani, medic, Sibiu:
"Conditiile de cazare si de pe plaja sunt foarte proaste. La Mangalia, plaja este murdara si de aceea am venit cu cei mici pe plaja "Diana". Cred ca situatia actuala a plajelor este o consecinta a delasarii celor indreptatiti sa se ocupe de ele. De aceea nu vin turistii pe litoralul romanesc, pentru ca nu se mai asteapta ca aceste conditii sa se mai amelioreze candva..."

Geta, 42 de ani, agent asigurari, Timisoara:
"Din cate am vazut, in unele zone ale plajelor este destul de bine, iar conditiile sunt acceptabile. In altele nici nu te poti aseza - nisipul este invadat de gunoaie, plin de alge, care miros de iti vine rau. Cunosc litoralul de ani de zile, pe vremuri arata chiar foarte bine, veneau multi turisti, nici urma de alge sau mizerie, iar personalul din hoteluri era amabil si nu te repezea ca acum. Din ce constat la ora actuala, Directia Apele Romane, care am inteles ca administreaza cele mai multe plaje pe litoral, a dus totul la un dezastru total. Pregatirile de sezon se faceau, acum 10-20 de ani, cu mult timp inainte de inceperea sezonului estival. Eu cred ca inainte de integrarea in Uniunea Europeana dam dovada de o lipsa de organizare crasa, iar acest haos nu aduce decat deservicii turismului litoral..."

Corina, 34 de ani, inginer, Arad:
"Cazarea pe litoral este destul de buna, dar nu am venit decat de doua zile... Noi preferam aceasta perioada a anului, cand numarul turistilor este redus si este ceva mai multa liniste si destul de curat. Din pacate, mirosul algelor ne omoara..."

Ovidiu Olteanu, 65 de ani, pensionar, Brasov:
"Plajele sunt total neingrijite. Cel mai mult ne-a deranjat numarul mare de caini comunitari, incredibil de multi, pe plaja si in oras. Suntem cazati la Hotel "Astra" din Mangalia si, pentru ca nu avem masa inclusa in pretul camerei, am vrut sa mancam la o terasa de pe faleza. La intrare era o haita de caini, care au sarit pe noi, mai mai sa ne sfasie. In oras am constatat ca este aceeasi problema, aveti foarte multi caini vagabonzi, incredibil de agresivi. In plus, una dintre "doamnele" administratore ale unitatii unde suntem cazati este de o impolitete absolut de neexplicat fata de turisti. Este ultima oara cand mai punem piciorul pe litoralul romanesc, o sa luam drumul Greciei sau Turciei. Am mai fost acolo de cateva ori si va pot spune ca ofera conditii de cazare mai proaste ca la noi, in schimb sunt de o amabilitate exemplara, au o atitudine fata de client mai mult decat respectuoasa, pe cand la noi, desi ti se iau banii, este tratat ca un pomanagiu..."

Dorina Feer (Nadlac), 55 de ani, electrician:
"Din cate am observat, plaja se imputineaza de la an la an. Acum 20 de ani era cel putin dubla ca latime... Am fost in mai multe statiuni si am observat aceeasi situatie, dar si faptul ca, in loc de nisip, am fost nevoita sa imi pun cearsaful pe... pietre si alge mucegaite, cu un miros absolut dezgustator. Parca s-ar evapora, odata cu plajele si nisipul, iar autoritatile tin cu tot dinadinsul sa il inlocuiasca cu ... plante marine!"

Gheorghe Dragan, 53 ani, administrator, Deva:
"Plaja nu este deloc curatata. Probabil nu au inceput inca lucrarile pentru ca nu au venit prea multi turisti, dar pentru noi, cei care am ajuns la mare, acest lucru nu e tocmai placut. Oricum, fiind prima data cand ajungem la mare, nu prea pot face o comparatie cu ceea ce a fost in anii trecuti"

Elena Dragan, 50 ani, casnica, Deva:
"Nu-mi place deloc. Consider ca este o lipsa de respect fata de noi, cei care am venit la mare. Chiar daca nu au venit prea multi turisti, cei care administreaza plajele ar fi trebuit sa se gandeasca si la noi. Am mai venit o data la mare, inainte de 1989, dar atunci lucrurile stateau mult mai bine. Nu-mi place sa fiu una dintre persoanele care spun ca inainte era mai bine, dar..."

Andreea Stanciu, 23 ani, studenta, Constanta:
"Plaja arata infect si nu inteleg de ce ministrul Sulfina Barbu nu ia in considerare semnalele de alarma trase de mass-media si de ce chiar nu vrea sa inteleaga faptul ca directorul DADL, Ionel Manafu, a transformat plajele intr-un WC public. Este jenant si revoltator".

Vasilica Dumitrescu, 51 ani, administrator, Germania:
"Trebuie sa recunosc ca plaja nu este deloc curata. Acum 25 de ani, plajele erau extraordinar de curate, iar daca aruncai ceva pe plaja, si nu la cos, erai imediat amendat de politistii care patrulau pe plaja. Inspre Saturn este mai bine intretinuta plaja decat aici in Mamaia. Plus ca ma deranjeaza la culme toti tinerii acestia care circula cu ATV-uri pe plaja si au o viteza destul de mare".

Razvan Grigoras, 36 ani, economist, Bucuresti:
"Ceea ce ma deranjeaza cel mai mult este lipsa beach-barurilor. Am vrut si eu sa cumpar o bere si nu am avut de unde. A trebuit sa ma plimb pe toata plaja sa gasesc o terasa sa iau ceva. Asta ca sa nu mai mentionez mizeria care este pe plaja, ca parca nici nu-ti vine sa te asezi pe nisip. Din fericire marea nu a fost prea involburata si este destul de curata"

Valentin Voiculet, 24 ani, sofer, Slobozia:
"La anul nu cred ca mai vin la mare. Nu are rost sa cheltui atatia bani doar pentru a sta pe un nisip atat de mizerabil. Sincer, nici nu-mi vine sa cred ca nu s-a ingrijit nimeni de aceste plaje, si ca, fata de alti ani, arata atat de jalnic. Daca-mi voi putea permite anul viitor, ma duc la bulgari, daca nu, probabil voi sta acasa, insa in nici un caz nu cred ca voi mai veni pe litoralul romanesc, daca nu se schimba ceva in bine".

Afrodita Citani, 53 ani, administrator, Targoviste:
"Ce mai pot sa zic acum? Plaja arata dezolant, probabil acesta fiind si motivul pentru care nu sunt asa de multi turisti. Daca cei care ingrijesc plajele au vrut sa alunge turistii, atunci au facut o treaba minunata. E trist, avand in vedere ca turismul nostru tocmai incepea sa se miste mai bine si sa faca o oarecare concurenta celui din strainatate".

Gheorghe Citani, 56 ani, pensionar, Targoviste:
"Parerea mea e ca toate aceste plaje au ajuns pe mana unor incompetenti, de vreme ce arata asa cum arata. Nu stiu daca se mai poate face ceva pentru a se salva acest sezon, poate doar la anul sa se incerce sa se administreze mai bine plajele. Pacat, totusi, ca ne-am patat deja obrazul si va trebui sa se munceasca dublu pentru a recastiga increderea turistilor, si nu ma refer aici la romani, ca cei mai saraci vor continua sa vina pe litoralul romanesc, ci la cei straini, pe care i-am cam pierdut".

Roxana Stefan, 15 ani, eleva, Constanta:
"Fata de anii trecuti arata mult mai rau. Nu-mi place deloc cum arata plaja, e foarte murdara, si se cunoaste ca nu a avut nimeni grija de ea. E plina de scoici si de alte gunoaie, cum ar fi dopuri de sticle si chistocuri de tigara. Se vede ca nu se face curatenie periodic, asa cum ar trebui sa se faca, si ca pentru cei care administreaza plajele confortul turistilor nu prea conteaza".

Ana-Maria Belciug, 21 ani, studenta, Constanta:
"Sincer, mi-e un pic rusine cand ii aud pe turistii din alte localitati vorbind despre felul cum arata plaja. Imi placea mai mult in anii trecuti, cand oamenii veneau si erau multumiti de felul in care se avea grija de plaje. Probabil cei care au acum grija de plaje nu prea stiu ce anume trebuie sa faca, lucru destul de trist dupa parerea mea, care demonstreaza ca nu ar trebui sa se ocupe de administrarea acestora".

George Lazarescu, 28 ani, patron firma contabilitate, Giurgiu:
"Plaja e extraordinar de murdara. Nu am observat nimic schimbat in bine. In ceea ce priveste concesionarea plajelor, mai mult ca sigur au fost niste comisioane si smecherii la mijloc, altfel nu-mi explic cum de plajele arata in halul asta. Doar si anii trecuti au fost concesionate, dar aratau mult mai bine. Probabil o fi si vina turistilor care arunca gunoiul pe plaja, dar nici cei care administreaza plajele nu se ingramadesc sa faca macar putina curatenie".

Alina Aniculesei, 24 ani, studenta, Bucuresti:
"E degustator ceea ce se intampla in acest moment cu plaja. Mizeria care se afla pe plaja poate face pe oricine sa-si faca bagajele si sa plece acasa. Daca nu ar fost banii pe care i-am investit in aceasta vacanta, as fi facut deja cale intoarsa. Nu stiu daca voi mai reveni anul viitor, insa in mod sigur anul acesta voi pleca dezamagita de la mare".

Mihaela Dumitru, 37 ani, asistent medical, Bucuresti:
"Plaja nu-mi place deloc cum arata. Eu sunt cazata cu fetita la Cap Aurora si acolo conditiile sunt mult mai bune, dar aici, la Mamaia, unde am venit special pentru Satul de Vacanta, situatia e ingrozitoare. Degeaba avem conditii foarte bune la hotel, noi nu am venit la mare ca sa ne petrecem toata vacanta intr-un hotel, am venit sa stam pe plaja, insa in conditiile astea parca nu-ti prea vine sa mai stai".

Traian Stavarache, 33 ani, functionar public, Rosiorii de Vede:
"Mizeria care domneste pe plaja e de nedescris. Eu am venit aici cu copilul si sincer, parca mi-e teama sa-l las sa se joace in nisip. Apa este destul de curata, dar ma indoiesc ca cei care administreaza plajele au vreo legatura cu asta. Cred ca pur si simplu au avut noroc ca vremea a fost destul de racoroasa si nu au fost furtuni in larg care sa murdareasca apa, ca altfel cine stie cum ar fi aratat si aceasta. Nu inteleg, daca au vazut ca nu se descurca, de ce nu au lasat oare pe altii in locul lor?"

Andreea Litrin, 20 ani, studenta, Prahova:
"Cum mi se pare plaja? Murdara cum astfel? Stiu ca nu sunt inca destui turisti pe plaja, dar sezonul a inceput de la 1 mai, iar acum este deja 8 iunie. Ce au facut in tot acest timp cei care trebuia sa aiba grija de plaja? Mi se pare o lipsa de respect fata de noi, putea sa nu fie decat un singur turist pe litoral, plajele trebuiau sa fie pregatite. Ce-o sa faca, o sa se apuce sa curete plaja numai dupa ce se aglomereaza, cu noi cum ramane?"

Niculae Grabcescu, 70 ani, inginer, Sibiu:
"Ceea ce ma deranjeaza cel mai tare sunt resturile vegetale care inca se mai afla pe plaja. Iar faptul ca plajele nu sunt amenajate, acest lucru se vede si cu ochiul liber. Sunt de ceva timp venit in statiune, dar deocamdata nu am vazut nici o miscare din partea celor care ar trebui sa aiba grija de plaje. Nu am vazut nici un utilaj de greblare care sa treaca pe plaja, nici macar noaptea, ca eu ma mai plimb. Un alt lucru pe care l-am observat este faptul ca nu sunt destule cosuri de gunoi".

Elena Costea, 21 ani, vanzatoare, Constanta:
"E de-a dreptul naspa. Probabil ca ati mai auzit asta, dar chiar ar trebui sa fie mai curata plaja. Imi aduc aminte ca in urma cu mai multi ani pe aici plaja era plina de scoici, practic nu era nisip, ci numai scoici care te taiau in talpa cand calcai. Probabil noua administratie a plajei sufera de nostalgie, de vreme ce nu a mai curatat nisipul care risca sa se umple iarasi de scoici aduse de mare pe tarm".

Lazar Tico, 64 ani, pensionar, Bucuresti:
"Nu se vede, domnule, cum arata? Se vede foarte clar ca nu este curatata plaja si ca cei care ar trebui sa se ingrijeasca de ea au probabil alte lucruri mai bune de facut. Cam asa se intampla la noi in Romania, ce merge bine trebuie stricat, iar actualii administratori ai plajelor au facut o treaba excelenta la acest capitol. Si se mai vaita dupa aia ca nu ne vin turisti in tara. Pai la ce sa vina? La mizerie si gunoi, ca de bine, de rau, hotelurile sunt bune"!

Ionut Trifan, 25 ani, sofer, Bucuresti:
"Parerea mea e ca cei care administreaza plajele ar trebui sa le si curete si sa aiba grija de ele. Daca nu sunt in stare, sa le lase celor care pot avea grija de ele. Poate asa vom avea si noi parte de conditii mai bune decat acum. Nu-i invinovatesc deloc pe cei care au avut bani sa plece la bulgari. Cred ca anul viitor o sa strang si eu ceva bani sa plec in afara, o sa ma coste probabil mai mult, dar macar stiu ca o sa merite".

Gabriel Stanciu, 24 ani, student, Bucuresti:
"Plaja este pur si simplu mizerabila. E clar ca lumina zilei ca actuala administratie a plajelor nu este in stare sa aiba grija de acestea. In loc sa atragem turistii straini, care in ultimul timp am observat ca incepusera sa vina, noi ii alungam. Si toate astea din cauza unor incapabili care nu se stie prin ce mijloace au ajuns in functiile pe care le detin. Eu personal sper ca totul sa se schimbe curand, ca sa ma pot bucura de o vacanta la mare fara sa fiu nevoit sa fac plaja printre gunoaie".

Bogdan Vlad, 25 ani, militar angajat cu contract, Ploiesti:
"Din pacate, primul lucru care-ti sare in ochi cand ajungi pe plaja sunt gunoaiele si mizeria care te cam fac sa-ti iei talpasita. Asta este, suntem in Romania si probabil ar trebui sa ne obisnuim cu astfel de lucruri. Daca vrem ceva de calitate, atunci trebuie sa plecam in afara, ca ei sunt mai seriosi. La noi se pare ca acest lucru nu se prea intampla. Nu stiu ce ar trebui sa facem ca sa fim tratati cu respect de cei care ar trebui sa se preocupe de confortul nostru pe plaja".

Daniela Vlad, 19 ani, eleva, Ploiesti:
"Pentru mine e prima data cand vin la mare, dar ceea ce am intalnit aici nu ma prea atrage sa vin si a doua oara. Am vazut langa mal si niste alge care nu te prea imbiau sa intri in apa. O alta problema e lipsa cosurilor de gunoi. Sunt cateva, dar nu de ajuns pentru intreaga plaja. Deocamdata sunt destul de putini turisti, dar ce se va intampla cand vor veni mai multi? Daca acum sunt gunoaie pe plaja, nu vreau sa-mi imaginez cum va arata atunci".

Daniel Zuza, 25 ani, marinar, Mangalia:
"Cel mai corect mi s-ar parea ca fiecare hotel in parte sa-si ia bucatica de plaja de care sa aiba grija, daca cei care se ocupa acum de acest lucru nu sunt in stare, dar nu stiu cat vor reusi sa faca acest lucru. E pacat, pentru ca plajele noastre au potential foarte mare, dar daca nu vor fi ingrijite cum trebuie, atunci tot acest potential se va duce pe apa sambetei. Sper sa le vina mintea la cap mai repede".

Dragos Ionescu, 68 ani, pensionar, Caracal:
"Noi am facut eforturi financiare pentru a ne putea bucura de cateva zile la mare, si asa suntem primiti? Pe unde te uiti nu vezi decat mizerie si dezinteres din partea celor care administreaza plajele. Un lucru insa nu inteleg eu: daca s-a vazut ca nu se descurca, de ce oare au mai fost lasati in aceste functii? Doar pentru a ne strica noua vacanta? Mi-ar fi placut sa am si eu o vacanta frumoasa si sa am ce povesti cand ajung acasa, dar in conditiile astea..."

Maria Ionescu, 66 ani, pensionara, Caracal:
"Imi aduc aminte ca pe vremuri nu era deloc asa. Turistii erau tratati cu mai mult respect si erau intampinati de plaje curate si frumos amenajate. Acum nu mai gasesti cam pe nicaieri asa ceva, decat in afara, dar noi nu ne putem permite sa plecam in alte tari pe litoral. Abia am putut veni la Constanta. Nu am crezut ca voi mai gasi atata mizerie pe plaja, mai ales ca situatia incepuse sa se amelioreze in ultimul timp".

Iuliana George, 20 ani, studenta, Mangalia:
"Situatia de pe plaja este dezastruoasa. Or fi plaje care sunt intretinute cum trebuie, dar turistii nu ar trebui sa stea sa alerge pentru a le cauta. Eu cred ca toate plajele ar trebui sa arate bine si sa fie ingrijite. Daca administratia nu se descurca cu toate, atunci ar trebui sa dea restul la cineva care sa poata avea grija de ele, pentru ca toti turistii sa se simta bine, nu numai unii".

Lavinia Boboc, 32 ani, casnica, Constanta:
"No comment! Cam asta e tot ce pot spune despre situatia actuala a plajelor. Practic, sunt la pamant. Pe langa mizeria existenta nu sunt toalete si nici nu ai cabine de schimb. Si cu toate acestea se spune ca Mamaia este una dintre cele mai importante statiuni de pe litoral. Daca situatia nu se schimba, nu stiu ce se va intampla cu plajele romanesti".

Eugen Garbou, 70 ani, pensionar, Deva:
"Situatia actuala a plajelor romanesti este mult mai rea ca in anii trecuti. Nu stiu de unde dorinta asta a celor care gospodaresc plajele de a distruge tot ceea ce mergea bine inainte. Cred ca este in firea noastra, a romanilor, sa facem dintr-acestea. Mi-ar placea sa cred ca situatia se va putea remedia la timp dar am impresia ca sunt prea optimist. Sper numai ca sezonul sa nu fie in totalitate compromis de administrarea proasta a plajelor"

Magdalena Garbou, 70 ani, pensionara, Deva:
"Mi se rupe inima cand vad cum au ajuns plajele. Chiar nu-i mai pasa nimanui de ceea ce se intampla? In ritmul asta nu cred ca mai aderam noi la Uniunea Europeana prea curand. Situatia este intr-adevar trista, dar si mai trist este ca cei care ar trebui sa administreze plajele arata un dezinteres total".