Inevitabilul s-a produs in cele din urma, iar ministrul Mediului a recunoscut, ce-i drept, indirect si cu jumatate de gura, ca sezonul estival 2006 a fost compromis, iar chestiunea plajelor a fost administrata catastrofal. Desi pe parcursul a doua ore de discutii cu reprezentantii hotelierilor si ai administratiei locale Sulfina Barbu nu a reusit decat sa agite si mai mult spiritele, invitatia lansata hotelierilor de a veni cu propuneri concrete care sa mai salveze aparentele exprima capitularea ministerului in fata unei probleme care l-a depasit de la bun inceput. Atat ministrul Sulfina Barbu, cat si Ovidiu Iuliu Marian, seful Autoritatii Nationale pentru Turism, au continuat si de aceasta data sa dea vina pe hotelieri pentru ca nu au fost in stare sa castige licitatiile de inchiriere a plajelor, dar reactia vehementa si argumentele pertinente aduse de acestia au condus in cele din urma la un rezultat nul. Nimeni nu a obtinut nimic, in afara vesnicelor promisiuni si sperante, iar putinele voci rationale din sala (printre care nu s-au aflat nici o clipa ministrul Mediului sau seful ANT) au marturisit ca ce se mai poate salva in acest moment este sezonul 2007 sau 2008. Declaratia a apartinut reprezentantului TUI Romania, Ciprian Popescu, el prezentand demnitarilor realitatea pe care acestia se incapataneaza sa n-o vada: "strainii au o imagine absolut negativa asupra Romaniei, iar din punctul de vedere al turistilor straini, turismul romanesc de pe litoral este compromis". Si asta pentru ca, daca anul trecut TUI a adus pe litoral 25.000 de straini, sezonul acesta abia daca va mai gasi 4.000 de turisti straini pe plajele lui Manafu. "Daca tot am sacrificat sezonul asta, si din cate imi dau seama si pe cel din 2007, macar pe cel din 2008 sa-l pregatim cum trebuie", a incheiat oficialul TUI, lasand-o, ca de obicei, fara replica pe Sulfina Barbu. Situatia foarte grava a turismului a fost confirmata de absolut toti hotelierii prezenti la intalnirea cu demnitarii, fiecare aducand exemple din ograda sa, dar care au intregit imaginea unui litoral sfasiat intre interesele operatorilor de plaja, interesati doar de profit, in detrimentul serviciilor si hotelierii ajunsi in incapacitatea de a mai oferi servicii turistilor.

Sulfina Barbu, facuta mincinoasa

Agiacai Saledin, presedintele Asociatiei Patronale "Mamaia", i-a povestit ministrului Barbu despre cum se plang turistii sociali de faptul ca a devenit mai scump sezlongul decat cazarea si despre algele adunate cu grebla de pe plaja, in lipsa oricarui interes al operatorilor de a ingriji plajele adjudecate. Mai mult, acesti operatori au trecut la subinchirierea parcelelor de plaja, mai multi hotelieri aducand ieri documente doveditoare in acest sens. Pe langa aceasta, problema beach-barurilor este una care i-a scos practic din sarite pe hotelieri, care nu pot accepta ca cineva sa vina si sa le strice afacerea in care au investit milioane de euro. Este vorba despre acei investitori care ridica beach-baruri la cativa metri de un hotel sau restaurant, ocupand si distrugand plaja, dar si afacerea hotelierului, prin concurenta neloiala. A fost parerea celor de la RUI Fantasy Beach, a liberalului Aurel Butnaru sau a Angelei Zahiu, proprietara hotelului Savoy. De partea lor s-a situat si primarul Radu Mazare, care a criticat-o dur pe Sulfina Barbu, dar si pe prefectul Danut Culetu, prezent la dezbatere. Mazare i-a atras atentia ministrului ca nu va semna niciodata un PUZ care nu a primit nici pana la aceasta ora avizul de mediu. In plus, licitatia pentru plajele din Mamaia a fost facuta fara ca sa existe vreun PUD votat de Consiliul Local. In concluzie, Mazare a facut-o pe Sulfina Barbu mincinoasa, in fata intregii audiente, demonstrand ca primaria se opune eliberarii autorizatiilor nu din rea vointa, ci pentru ca nu poate incalca legea: "Daca primarul emite acum o autorizatie de constructie fara avizul de mediu, a doua zi este la DNA".
Sulfina tace, Murad anunta ca renunta la inchirierea plajelor

Culmea, aceasta autorizatie trebuia sa vina chiar de la cei care pun la colt acum administratia locala, adica Ministerul Mediului. Sulfina Barbu nu a scos nici de aceasta data vreun cuvant, reusind astfel sa mai incaseze o castana in direct, spre satisfactia amara a celor prezenti. Primarul Mazare a declarat ca din punctul sau de vedere, plajele ar trebui sa fie impartite intre hoteluri, in functie de numarul de camere, cu drept de premptiune a hotelierilor si abia atunci cand acestia refuza sa le mai ia in administrare sa fie scoase la licitatie. Nu toti hotelierii s-au aflat de partea lui Mazare, Muhammad Murad reusind sa faca ieri nota distincta: l-a sicanat public pe edilul Constantei, reprosandu-i cateva decizii mai vechi, si i-a socat pe ceilalti hotelieri anuntand ca va renunta la calitatea de operator si va rezilia contractul de inchiriere a plajelor, deoarece merge in pierdere. Daca cel de-al doilea anunt a starnit ropote de aplauze in randul asistentei, prima iesire l-a facut pe Mazare sa se ridice furios si sa explice atitudinea de acum a lui Murad: "l-am amendat pentru ca ridica ilegal o constructie pe plaja, iar azi i-am inaintat si plangere penala". Pe de alta parte, primarul a tinut sa anunte o noua lege aberanta, prin care trei firme private vor fi scutite de obligativitatea de a detine autorizatii de constructie pentru a ridica obiective pe plaja.

Angela Zahiu: "De ce vorbim noi cu Sulfina Barbu? De cand se pricepe ea la turism?!"

Iar pentru ca nebunia sa fie totala si circul cat mai halucinant, Angela Zahiu s-a ridicat la un moment dat pentru a-i anunta pe ceilalti hotelieri ca exact in acele momente a sosit la hotelul sau un control de mediu, iar acest lucru o sa se intample cu toti cei care o vorbeau de rau pe Sulfina Barbu. Avertizarea nu a afectat-o insa pe reprezentanta Patronatului ANAT care i-a reprosat ministrului ca nu a fost invitata la dezbaterile care au precedat licitatiile pentru plaja nici macar o singura agentie de turism, in conditiile in care acestea aduc peste 90% din turistii de pe litoral. "Nu-mi vine sa cred, ne aflam aici in mijlocul sezonului si noi vorbim inca despre plaje. Si la o adica, nici nu stiu de ce vorbim noi cu Sulfina Barbu? De cand se pricepe ea la turism?!" s-a intrebat reprezentanta ANAT, in aplauzele asistentei. La fel de pornit impotriva strategiei ministeriale s-a aratat si Viorel Paunescu, actionar important la hotelul Rex si presedinte al Federatiei Industriei Hoteliere din Romania, care i-a recomandat Sulfinei Barbu sa treaca plajele in administrarea hotelierilor, deoarece nu s-a facut o analiza judicioasa a situatiei. Tocmai de aceea, discutiile de genul celor de ieri nu au darul de a rezolva nimic: "Ne aflam aici ca pe timpul comunismului, cu secretarul general al PCR si ministrul. In trei discutii nu putem face nimic, e prea tarziu", a concis Paunescu.

Sulfina Barbu (intr-un moment de incredibila... sinceritate?!): "Rugamintea mea e sa nu fie aici un dialog"

Pusa efectiv la zid de toata lumea, ministrul Mediului a incercat de cateva ori sa faca pe dura, amenintandu-i pe cei prezenti ca se ridica si pleaca la Bucuresti daca nu o respecta. Mai mult, in momentul in care cineva din sala a incercat sa o contrazica, a avut si o replica halucinanta, care spune totul despre atitudinea guvernantilor: "Rugamintea mea e sa nu fie aici un dialog". Chiar si in excesele sale de zel, Sulfina Barbu a trebuit sa recunoasca faptul ca "suntem departe ca lucrurile sa fie perfecte, operatorii nu au demonstrat responsabilitate si nici DADL nu are o strategie perfecta". Un acces de sinceritate fara precedent, "stins" imediat de reluarea acuzelor la adresa hotelierilor, carora le-a reprosat faptul ca nu s-au unit intr-o asociatie care sa vina la o dezbatere cu ministerul, invitandu-i sa faca acest lucru macar acuma. Si a intrerupt cat se poate de brusc dezbaterea in momentul in care a demonstrat o necunostere grava a legii. Tot incercand sa-i explice lui Mazare cat de multi bani il costa pe stat sa curete apele de alge, si-a dat seama la un moment dat ca, potrivit caietului de sarcini intocmit chiar de ea, cel care curata algele este operatorul de plaja, si nu DADL, cum incerca ea sa spuna. Ministrul Sufina Barbu s-a putut face astfel de ras in fata unei prezente cat se poate de numeroase si de reprezentative pentru Constanta. Au venit la intalnire comisarul Victor Popescu, seful Politiei Judetene, comisarul sef Cristian Radu, seful Garzii Financiare, viceprimarii Gabi Stan si Nicolae Nemirschi si cativa zeci de hotelieri.

In timp ce Sulfina Barbu dadea explicatii puerile hotelierilor, litoralul putea a hoit si alge putrezite

Pe cand ministrul Mediului incerca sa iasa vie si nevatamata de la intalnirea (ostilitatile) cu hotelierii, reporterii "Replica" au continuat vizitele deja obisnuite din ultimele zile pe litoral, pentru a demonstra Sulfinei Barbu, prin fotografii de la fata locului, ca face cea mai mare greseala a sa si ca Ionel Manafu, directorul Directiei Apelor Romane Dobrogea Litoral, nu da doi bani pe starea plajelor. Dovada nesimtirii lui Ionel Manafu sunt fotografiile de mai jos, surprinse la Vama Veche si 2 Mai, chiar in cursul zilei de ieri. Tone de alge, urat mirositoare, sticle goale, mucuri de tigara si alte asemenea, zaceau la soare... Turistii - mai putini, fireste, sau... la bulgari.