Candidatul PNL Galati s-a impus inca din primul tur de scrutin la alegerile partiale de duminica, surclasandu-si fara drept de apel contracandidatii.

Gigi Tutu este noul primar al recent infiintatei comune Suhurlui dupa ce a fost creditat cu 352 de voturi din cele 668 valabil exprimate. La mare distanta s-au clasat candidatul PSD, Iancu Bordeianu, cu 235 de voturi, Cornel Gheorghita (Partidul Alternativa Ecologista) - 53 de voturi si Constantin Popa (PDL) - 28 de voturi. Consiliul Local este dominat tot de liberali, care vor avea 6 consilieri, urmati de Partidul Social Democrat cu 3 si Partidul Conservator si PAE cu cate un ales local. Prezenta la vot a fost destul de scazuta, tinand cont ca isi putea exprima dreptul de-a alege un numar de 1.218 persoane, daca punem la socoteala si listele suplimentare. In timpul alegerilor nu s-au consemnat incidente, singura problema reprezentand-o contestatia depusa de PSD vizavi de un banner afisat in apropierea sectiei de votare. Presedintele Biroului Electoral de Circumscriptie Suhurlui, Emanoil Bocaneanu, ne-a declarat ca legea nu are prevederi exprese in privinta distantei la care trebuie amplasate banerele electorale, ci doar interzice lipirea lor pe sectiile de votare sau afisarea in interiorul acestora.

Mingea e la Judecatoria Galati

Procesele verbale privind rezultatul scrutinului de duminica au fost predate la Judecatoria Galati, deci in acest moment nu se mai pot face contestatii vizavi de modul in care a decurs procesul de votare, ci doar asupra unor nereguli comise la organizarea alegerilor. Facem precizarea pentru ca la alegerile locale din iunie toate birourile electorale au fost bombardate cu sesizari si plangeri care trebuiau depuse la sectiile de votare unde fusese constatate ilegalitatile pana la ora inchiderii urnelor si nu ulterior. "Orice nelegalitate legata de organizarea alegerilor va fi sesizata Judecatoriei iar instanta va decide daca sunt motive sau nu pentru reluarea alegerilor", ne-a precizat presedintele BEC Suhurlui, Emanoil Bocaneanu. Este putin probabil ca acest lucru sa se mai intample. Biroul Electoral de Circumscriptie a eliberat deja certificatele constatatoare pentru primarul ales al comunei Suhurlui si consilierii locali. Constituirea forului deliberativ local urmeaza sa aiba loc la o data ulterioara in prezenta unui judecator delegat. Reamintim ca satul Suhurlui a devenit comuna prin desprinderea de comuna Rediu in luna mai a acestui an.