Unele armate europene sunt suprasolicitate de cererile de trupe de mentinere a pacii venite din intreaga lume, insa UE are suficiente efective pentru a detine un rol-cheie in domeniul securitatii globale, a declarat presedintele comisiei militare a blocului european.
Participarea fortelor europene, anul trecut, in cadrul operatiunilor extinse ale NATO din Afganistan si cele ale ONU din Liban s-au adaugat la desfasurarile deja existente din Irak si pana in Africa, Marea Britanie si Franta semnaland aceasta suprasolicitare.
Marea Britanie a refuzat sa ofere trupe pentru operatiunea UE care a ajutat anul trecut la protejarea alegerilor din Congo. "Numarul in continua crestere a misiunilor NATO, ONU si UE pune o serie de probleme pentru anumite state. Anumite natiuni sunt cu siguranta la limita a ceea ce pot face", a declarat Henri Bentegeat, generalul francez care prezideaza comisia militara a UE. "Cred insa ca presiunea personala pe care o vad indusa asupra unor state, in special cele mai mari, este temporara. Nu vad nicio problema speciala, insa trebuie sa ne gandim tot timpul ca nu stim cu ce necesitati operationale ne putem confrunta", a explicat el.
Bentegeat a declarat ca numarul militarilor pe care strategii i-ar putea retrage din teritoriu s-ar putea ridica in cursul anului 2007, deoarece blocul european si-a anulat o serie de misiuni existente si deoarece statele mai mici isi instruiesc mai bine armatele pentru misiuni in intreaga lume. El a precizat ca Uniunea Europeana nu numai ca-si va finaliza misiunea de mentinere a pacii din Congo, dar intentioneaza sa-si reduca forta de stabilitate din Bosnia in cursul acestui an, deoarece mica tara balcanica si-a revenit in urma razboiului din perioada 1922-1995.
"Toate statele-membre UE sunt intr-un proces de transformare, iar fortele lor sunt pregatite pentru desfasurare si sustinere", a declarat Bentegeat, care si-a inceput un mandat de trei ani in functia de sef al comisiei militare de la Bruxelles, in luna noiembrie. Uniunea Europeana intentioneaza sa trimita peste 1.000 de civili pentru a asista procesul de instaurare a statului de drept in provincia sarba Kosovo, administrata de ONU, dupa stabilirea statutului sau, in cursul acestui an. Exista si o serie de planuri cu privire la o operatiune mai putin ampla care va fi desfasurata in Afganistan in urmatoarele luni.
Deocamdata nu au fost anuntate noi misiuni militare ale fortelor UE, insa analistii sustin ca exista un risc privind o serie de conflicte posibile, din Darfur, Somalia si Africa pana in teritorii mai apropiate, fapt care ar necesita o oarecare implicare din partea Uniunii Europene.