Constiinta unui Liberal de Stanga: Cine conduce Romania cu adevarat?

Spectacolul oferit de basescu este unul al cinismului criminal si scoate la iveala, mai mult ca orice, natura inumana a acestui personaj sinistru, care este capabil de orice ticalosie. Dar el vine si confirma un lucru pe care l-am scris nu o data. In 2004 a avut loc in Romania o lovitura de stat, prin care un grup de interese, economice, dar si politice, legat de fosti si actuali membri ai serviciilor secrete, in special de cei care se ocupau de culegerea de informatii economice in exterior, si de afaceri, in interior, si-a pus un membru in fruntea tarii. Ce a urmat, se stie: interesele grupului au prevalat in fata interesului national, abuzurile au curs garla, membrii grupului s-au imbogatit, Romania a saracit. Nu poti explica de ce, chiar si in conditii de criza, intr-o tara care este membra a NATO si a UE, saracia creste galopant. S-o fi adancit polarizarea sociala peste tot in Europa, dar Romania este dincolo de orice limita in materie. Țara asta a fost jefuita in ultimii zece ani cum nici fanariotii n-au reusit sa faca.
Dar aseara, mai mult ca oricand, s-a pus intrebarea: cine este cu adevarat seful acestui grup? Dupa ardoarea cu care basescu l-a aparat pe Opris, devine evident ca NU EL este seful. Bine, nu este nici Opris. Nu, el actiona la ordin, trebuia sa scoata din rahat un membru al grupului. La cinismul pe care i-l cunoastem, basescu s-ar fi descotorosit imediat de Opris, oricat de multe ar fi stiut generalul despre el si despre mis-masurile de la alegeri. Aseara nu a putut s-o faca. Și este clar ca nu de Opris se teme. Ci de cu totul altcineva.
Nu speculez, pentru ca nu am nici cea mai vaga idee despre cine a pus mana pe Romania, si trage sforile marionetei numita traian basescu. Dar este clar ca aceasta entitate nu este pregatita sa lase Romania din gheare dupa plecarea lui basescu. De asta este important ca basescu sa nu faca niciun pas inapoi, sa nu cedeze niciun buton al puterii. De asta basescu este obligat la gesturi agresive, aproape sinucigase. Orice compromis facut de basescu acum poate fi defavorabil grupului. Care s-a folosit de teama, pentru a guverna Romania, pentru a elimina pe oricine ar fi stat in calea intereselor lui. Cum spuneam, statul roman a ajuns o fictiune, a fost privatizat in interesul grupului care l-a pus pe basescu in fruntea statului. Din pacate pentru grup, proasta gestiune a statului i-a redus mult profiturile, iar schimbarea de putere la nivel guvernamental si parlamentar a inrautatit lucrurile. Parlamentul, in ciuda eforturilor grupului de a-l discredita si de a-l demoniza, inclusiv cu interventiile DNA si ANI, a devenit o amenintare pentru interesele grupului, inclusiv prin intermediul comisiilor de ancheta. Ancheta privitoare la mosia Nana nu este despre basescu, este o amenintare pentru intregul grup. Și nimeni nu stie unde poate ajunge.
Intrebarea este: ce putem face pentru a nu mai permite grupului sa-si puna omul in fruntea statului si dupa 2014, cata vreme nu stim cine este cu adevarat cel care conduce Romania? Oricum, democratie nu mai suntem. Si de aici incolo nimic nu este sigur...