Premierul israelian, Ehud Olmert, nu exclude posibilitatea unei interventii militare impotriva Iranului, pentru a opri regimul conservator de la Teheran sa produca armament atomic.
"Orice compromis care va conduce la oprirea programului iranian de inarmare nucleara este un pas in directia cea buna", a afirmat Ehud Olmert (foto) in interviul acordat publicatiei germane Der Spiegel.
"Nu sunt multumit de negocierile internationale pe tema crizei nucleare iraniene. Astept sa fie luate masuri mai clare. Avem de-a face cu un lider care propune stergerea Israelului de pe harta lumii. Israelul este un membru al Natiunilor Unite. Este uluitor ca cineva indrazneste sa spuna asa ceva in 2006", a insistat Olmert.
Intrebat daca exclude optiunea unei interventii militare, liderul israelian a raspuns: "Ma refer la masuri eficiente care vor fi acceptate de comunitatea internationala pentru eliminarea amenintarii iraniene. Prin urmare nu exclud nimic".
In ce priveste initiativele presedintelui George W. Bush pentru stabilizarea situatiei politice in Orientul Mijlociu, Olmert nu se asteapta la o schimbare a politicii Statelor Unite fata de Israel. "Relatiile noastre cu statele arabe pot fi imbunatatite prin mijloace diplomatice. Cu toate acestea, am simtit tot timpul ca inlaturarea regimului Saddam Hussein a contribuit la stabilitatea din aceasta parte a lumii", a subliniat seful Executivului de la Ierusalim.
Grupul de Studiu pentru Irak a recomandat negocieri cu Iranul si Siria si chiar cedarea de catre Israel a inaltimilor Golan in schimbul unui rol constructiv al regimului de la Damasc. Olmert a sugerat insa ca nu este foarte interesat de aceste idei. "In opinia mea, actiunile subversive ale Siriei - in sprijinul Hamas sau al Hezbollah - nu ofera prea multe sanse negocierilor. Nu stiu ce decizie va lua presedintele american in legatura cu acest raport. Pot spune ca in discutiile pe care le-am avut, George W. Bush nu s-a aratat favorabil negocierilor cu Siria".