Intemperiile continua sa perturbe grav activitatea in centrul Statelor Unite, dupa ce o autostrada a fost inchisa in apropierea orasului Los Angeles din cauza caderilor de zapada care au afectat si o serie de cartiere ale metropolei americane.
Vremea nefavorabila din statele Texas si Maine, unde au avut loc indundatii, furtuni de zapada insotite de polei si, in unele cazuri, de tornade, s-a soldat cu circa 50 de victime incepand cu ziua de vineri a saptamanii trecute, majoritatea in accidente rutiere, si a lasat fara energie electrica mii de persoane.
In statele Oklahoma, Texas si Missouri, scolile si fabricile au fost inchise.
In California, afectata de un val de frig, in special in regiunea de vest, incepand cu sfarsitul saptamanii trecute, autostrada care face legatura dintre Los Angeles si Sacramento, capitala administrativa a statului, a fost inchisa pe o portiune de 60 de kilometri din cauza zapezii, potrivit Administratiei Transporturilor a statului (Caltrans).
Autostrada este una dintre arterele cele mai aglomerate din California, iar inchiderea sa va provoca probabil ambuteiaje in toata regiunea.
"A avut loc o furtuna de zapada destul de puternica. Au cazut intre cinci si opt centimetri de zapada, sub care s-a format un strat de gheata", a declarat George White, politist californian.
In Malibu, localitate din apropiere de Los Angeles, zapada a format un strat de cativa centimetri pe dealurile din imprejurimile orasului.
A nins chiar si in cartierul Westwod, situat la joasa altitudine in vestul orasului Los Angeles, si pe colinele din Santa Monica, situata la circa 20 de kilometri nord-vest de metropola americana.
California, care, in general, are un climat bland chiar si iarna, a fost afectata incepand cu ziua de vineri de o masa de aer polar. Au fost inregistrate temperaturi- record in mai multe regiuni ale statului, inclusiv in centrul orasului Los Angeles, unde valorile au atins minus trei grade pentru prima data in ultimii 20 de ani.
Guvernatorul Arnold Schwarzenegger a decretat, marti, starea de urgenta in mai multe regiuni agricole din valea centrala unde gerul a provocat importante pagube culturilor.
El a declarat ca pierderile ar putea atinge un miliard de dolari.
Coasta de est a Statelor Unite, unde temperaturile atingeau si peste 20 °C, a fost si ea cuprinsa de un val de frig, cu valori specifice acestei perioade a anului.