Inpolitics publica un articol intitulat "Planul B: Basescu, tot mai aproape de infiintarea unui nou partid", pe care il puteti citi in continuare.
'Traian Basescu are doua variante de supravietuire politica, in conditiile prabusirii dramatice, in sondaje, a formatiunii sale de suflet: fie restructureaza din temelii PD-L, fie infiinteaza un nou partid. Lucru pentru care, dealtfel, se tatoneaza terenul inca de acum un an si mai bine.
Dupa intalnirea de la Snagov, dintre Basescu si parlamentarii PD-L, una dintre informatiile care s-au scurs pe mai multe canale - deci e probabil ca s-a dorit asta - a fost burzuluirea presedintelui impotriva trioului Blaga-Berceanu-Videanu. Nu e o noutate ca cei trei au probleme: in ultima vreme, atacurile la adresa tripletei de la varful PD-L s-au inmultit.
De la materiale de presa la critici fatise ale porta-vocilor basesciene, precum Udrea, Preda, Macovei sau parlamentari nemultumiti cu notorietate mai redusa, nicio metoda nu a fost precupetita.
Pana de curand, era de neimaginat ca o voce din PD-L sa se ridice contra lui Blaga, detinatorul celor mai puternice parghii de conducere, unele chiar neortodoxe; acum, se intampla tot mai frecvent asta. E clar ca PD-L da in clocot si deznodamantul nu e departe.
Prima strategie a presedintelui ar fi debarcarea celor trei grei - si a oamenilor lor - atat din conducerea partidului cat si din guvern, pentru a instala in locul lor fideli ai Cotrocenilor, dar, in egala masura, pentru a mai da drumul supapei nemultumirii populare fata de guvernul Boc. S-ar putea ca debarcarea din guvern sa fie mai lesnicioasa, din partid, insa, e mai complicat. Cei trei grei amintiti au profitat din plin de izolarea, fie si partiala, a lui Basescu la Cotroceni, dar si de functiile in guvern si partid, pentru a-si intari pozitiile.
Traian Basescu simte ca a venit momentul atacurilor frontale, de aici radicalizarea apropiatilor sai. Exista, insa, informatii tot mai ferme ca seful statului ia in calcul serios planul B, in cazul in care nu va reusi dizlocarea celor sus pomeniti. E vorba de ruperea PD-L si infiintarea unui nou partid, exact strategia aplicata de Iliescu in 1992, dupa ce a esuat in debarcarea de la carma FSN a lui Petre Roman si a oamenilor sai.
Pentru cei care au uitat, reamintim ca acest plan a transpirat public, pentru prima data, anul trecut in aprilie, oarecum paradoxal, la scurt timp dupa castigarea alegerilor de catre democrat-liberali. Atunci, Monica Macovei afirma, intr-un interviu acordat revistei Marie Claire, ca e nevoie de un nou partid de dreapta, fara baroni: "Cred din ce in ce mai mult ca asta ne-ar trebui. Sunt insa multe lucruri de luat in calcul: este nevoie de un grup de profesionisti in toate domeniile si de finantare. Nu se poate face un partid fara bani - au existat tot felul de tentative de partide mici care au disparut. Cred ca, in situatia in care se afla azi Romania, ar fi singura solutie. Se poate face, fara a spune insa ca va fi usor. Tara se afla intr-o retea a baronilor din multe partide, care sunt greu de zdruncinat. Dar, atat timp cat exista vointa si am sustinerea oamenilor, nu este imposibil". In aceeasi perioada, idei similare vehicula, in mai multe randuri, si Alina Mungiu, fosta eminenta cenusie a Aliantei D.A.
Simple vorbe in vant? Inclinam sa credem ca nu. Mult mai probabil, planul in cauza dateaza de mai multa vreme in mintea presedintelui Basescu, iar Macovei nu a facut decat lansarea publica a temei, spre a observa reactiile.
Ceea ce era doar o idee, anul trecut, acum se indreapta vertiginos spre realitate, mai ales ca situatia de criza a dus la o eroziune dramatica a PD-L. Basescu stie ca e riscant sa dea puterea opozitiei - desi a fluturat ipoteza - pentru ca viata sa ar putea deveni un cosmar, la Cotroceni. El nu are interesul ca motiunea sa treaca si cere mobilizarea ampla a pedelistilor. La fel de bine stie, insa, ca, in forma actuala, PD-L risca nici sa nu mai intre in Parlament la viitoarele alegeri, ceea ce i-ar ingreuna considerabil viata de dupa terminarea mandatului de presedinte.
O curatenie de fatada a partidului nu va pacali electoratul dezamagit al PD-L, care migreaza, deja, spre liberali; e nevoie de mult mai mult. Traian Basescu are nevoie sa lichideze cei mai importanti exponenti ai vechii garzi, chiar si pe Boc, daca e nevoie, si sa promoveze figuri cu totul noi, mai ales din randul asa-zisilor disidenti, adica acele voci care si-au facut un obicei din a critica starea de fapt din PD-L, precum Monica Macovei, Sever Voinescu sau Cristian Preda. Probabil nu intamplator unii dintre acestia au fost trimisi, ca europarlamentari, la Bruxelles, pentru a fi mentinuti in nomenclatorul functiilor importante avand, totodata, o anume independenta fata de liderii partidului.
Mai trebuie spus si ca, in ultimele luni, analizele sociologice ample facute de Vasile Dancu (la comanda prietentului sau, sociologul consilier prezidential Sebastina Lazaroiu), dar si de alti specialisti, au relevat ca romanii sunt satui de partidele existente si ca isi doresc "ceva nou". Tocmai de aceea e probabil ca formarea unui nou partid ar fi de preferat, acum, reformarii din temelii a PD-L.
Crearea unui nou partid ar fi marea lovitura a lui Basescu, recuperand figurile tinere, mai putin terfelite in presa, ale PD-L-ului actual, atragand persoane neimplicate politic pana acum si lasand "balastul" negativ, baronii partidului si vechiul PD-L sa dea socoteala la vot, in 2012.
Greu de facut, dar nu imposibil, vorba lui Macovei. Iar actiunile din ultima vreme ale presedintelui dovedesc fara echivoc ca momentul marii decizii se apropie, nu mai tarziu de primavara anului viitor. Poate acesta sa fi fost si motivul amanarii congresului PD-L pentru perioada respectiva: derularea forumului suprem al partidului ar putea fi momentul marii schisme. '