Cotidianul.ro : Strategia taberei Basescu pentru alegerile parlamentare
PDL si satelitii vor promova absenteismul la vot

Constienti fiind de faptul ca nu vor reusi sa castige scrutinul din decembrie, Traian Basescu si apologetii sai din PDL si partidulete afiliate - care, impreuna compun impreuna pompos intitulata Alianta Romania Dreapta, incearca sa diminueze cat mai mult posibil scorul electoral al USL. Iar metoda aleasa este o smecherie pe care tabara prezidentiala a mai utilizat-o cu succes si la referendumul din 29 iulie: absenteismul.
O analiza sociologica a PDL, destinata exclusiv uzului intern, le-a aratat pedelistilor si asociatilor lor ca daca in decembrie 2012 vor fi prezenti la urne un numar cat mai mic de romani, cu atat e mai sigur ca sansa USL de a obtine peste 50% din voturi este mai scazuta. Asa stand lucrurile, s-a decis - mai intai la Cotroceni si apoi in Modrogan, acolo unde s-a primit directiva prezidentiala, ca pe toate segmentele (inclusiv prin propaganda din presa aservita) - sa fie incurajat absenteismul la vot.
O analiza din perspectiva sociologica a acestor date demonstreaza ca, de fapt, batalia din campania din aceasta toamna se da pentru aproximativ 15 procente din populatia cu drept de vot a Romaniei. Din majoritatea sondajelor de opinie reiese ca 47 la suta dintre persoanele cu drept de vot sunt decise sa mearga la vot, in timp ce 28 la suta nu se vor prezenta, in mod sigur. Astfel, din perspectiva taberei prezidentiale este extrem de important daca la vot se prezinta 47 sau 60 la suta dintre cetateni. Aceasta marja reprezinta adevarata miza a jocului, pentru ca poate face diferenta intre o majoritate confortabila a USL si un scor sub 50%. Daca prezenta la vot ar fi intre 60 si 70-72 la suta, lucrurile nu s-ar mai modifica in mod spectaculos.
Electoratul "dur" al PDL este, dupa cum s-a vazut si la locale, in jur de 12% din populatia cu drept de vot care traieste in Romania. O data cu crearea ARD, se estimeaza ca putem vorbi despre 15 procente. Ţinand cont ca la guvernare se afla USL, este clar ca electoratul ARD este hipermobilizat si se va prezenta la vot aproape in totalitate. Atentie, aceste procente se refera la populatia cu drept la vot. La ultimele alegeri parlamentare, PDL a obtinut 32%, dar la urne s-a prezentat 39% din populatie, ceea ce inseamna ca a fost votat de aproximativ 12% dintre romani.
Concret, "daca la urne am avea o prezenta de 47%, rezultatele ar fi urmatoarele: USL - 48-49%; PD - 23%; PPDD -12%, restul - celelalte partide. Asa cum spuneam, prin crearea ARD, scorul dreptei ar putea creste cu cateva procente. Vorbim, asadar, despre un raport de 2:1 sau chiar mai mic intre USL si ARD ", se arata intr-o analiza publicata de ZIUAnews.ro.
Cu alte cuvinte, daca prezenta la vot creste, creste si scorul USL, in timp ce al ARD ramane aproape constant. La o prezenta de peste 70%, raportul prezentat anterior ajunge de 3,5:1, in favoarea USL.
Totodata, trebuie mentionat ca este de asteptat ca acest raport sa fie si mai mare, daca sustinatorii lui Dan Diaconescu isi vor schimba optiunea de vot in urma scandalului legat de Oltchim.
Asadar, rezultatul scrutinului din 9 decembrie va fi influentat in mod decisiv de felul in care USL va reusi sa convinga electoratul nehotarat sa iasa la vot.
Altminteri, bazandu-se pe datele prezentate in materialul publicat de ZIUAnews.ro, campania taberei basiste va fi, exact la referendum, una de promovare a absenteismului la vot. Diferenta fata de campania pentru referendumul din 29 iulie va consta in faptul ca pedelistii si partiduletele satelit nu vor incuraja absenteismul la vot al propriilor sustinatori, ci pe cel al potentialilor votanti ai USL. In acest sens este de asteptat ca toti adeptii ARD sa promoveze din plin ideea ca toate partidele sunt pline de corupti si mincinosi, ca de 22 de ani nu poate schimba nimic in Romania si ca toti oamenii politici sunt la fel, inducand astfel electoratului resemnarea si dezamagirea fata de intreaga clasa politica. Fireste aceste mesaje vor fi propagate pana la saturatie si de mass- media aservita lui Traian Basescu.