Octavian STIREANU publica pe Amos News articolul "In cautarea Licuriciului", pe care il puteti citi in continuare.
Presedintele Romaniei a comis o eroare grava in indeplinirea atributiunilor sale constitutionale. Prin omisiune sau neglijenta, dar tot eroare se cheama. Este vorba despre faptul ca n-a produs si n-a supus dezbaterii publice singurul document major de care raspunde explicit, si anume Strategia de securitate nationala a tarii.
Potrivit legii speciale, acest document trebuia prezentat in maximum 6 luni de la preluarea mandatului. Or, presedintele Romaniei nu si-a achitat aceasta obligatie, nici acum, si nici la prima editie a mandatului sau, preluat in 2004.
Repet ca este vorba despre Presedintele Romaniei, si nu despre Traian Basescu, pentru ca intre acesti doi termeni este o diferenta ca de la cer la pamant. Traian Basescu este un cetatean care a pierdut alegerile pe teritoriul Romaniei si care s-a instalat in functia de presedinte datorita voturilor care i-au fost procurate in strainatate in cele 11 ore de diferenta a fuselor orare dupa ce urnele din tara s-au inchis.
Fata de Traian Basescu putina lume mai poate avea pretentii de revenire la un comportament prezidential si constitutional. Calul batran nu se mai invata la buiestru. Singurii care-l mai considera presedinte pe Traian Basescu sunt subordonatii sai din PD-L, care-l suporta sperand ca tot ei vor fi pusi la guvernare in 2012, indiferent de scorul pe care-l vor avea.
De altfel, Traian Basescu i-a si amenintat, la Snagov, ca tot la el se afla painea si cutitul desemnarii Guvernului de peste 2 ani. Or, BVB et Co. sunt gata sa inghita orice mizerii de la tatucul lor, stiind ca de acesta depinde ca, in 2016, baronii din Modrogan sa implineasca 12 ani de prezenta continua la putere, timp arhisuficient pentru spolierea definitiva a resurselor tarii.
Preocupat de reglarea conturilor cu partidul creat dupa chipul si asemanarea sa, Traian Basescu a abandonat demult obligatiile sale constitutionale. Tragic pentru democratie este ca lumea s-a obisnuit atat de mult cu actiunile anticonstitutionale ale dlui Basescu incat, atunci cand cineva le mai semnaleaza timid, starneste rasetul compatimitor al celor din jur...
Strategia de securitate nationala a Romaniei este documentul de referinta al statului roman, in raport cu aliantele si tratatele internationale pe care le-a semnat, fiind obligatie primordiala in primul rand fata de NATO.
In intreaga Alianta Nord-Atlantica se dezbate Noul Concept Strategic prezentat de un Grup de experti condus de Madeleine Albright, in 17 mai a.c., la Bruxelles. Romania habar n-are despre asa ceva, pentru ca presedintele sau se ocupa de sedinte de instruire pe la Snagov cu activul partidului propriu.
Noul concept strategic al NATO vizeaza, printre altele, relatii mai bune cu Rusia, mentinerea politicii usilor deschise si evidentiaza noua misiune a apararii antiracheta. NATO va pune accent mai mare pe diversificarea parteneriatelor pentru cautarea de solutii in problemele complexe ce afecteaza securitatea, optand pentru o abordare complexa a situatiei lumii contemporane, in care se combina elementele militare si civile.
Toate aceste subiecte sunt straine unei tari membra NATO din cauza ca titularul de fila in asemenea chestiuni are alte preocupari. Se ocupa de lustratie, face comisii speciale pentru ideile lui Miclea despre invatamant, calculeaza in direct si la ore de varf cu cat va mai indatora tara, se ocupa de orice altceva - dar numai de ceea ce este obligatia sa primordoala, Strategia de securitate nationala, n-are timp.
Probabil ca este derutat de schimbarile de pe la Marele Licurici, pe sub pielea caruia (sic!) pretindea ca se afla. Sau s-o fi afland in cautarea altui licurici, care sa-l lumineze din aripi macar pana la sfarsitul mandatului.
In orice caz, este pentru a doua oara consecutiv cand Presedintele Romaniei nu-si indeplineste aceasta obligatie fundamentala, practic singura de aceasta importanta care-i revine in sarcina sa directa si personala. O asemenea Strategie de securitate nationala va fi musai sa includa si dimensiunea Economica a securitatii, respectiv, Securitatea Economica a Romaniei, in conditiile crizei actuale.
De acolo vom afla, probabil, si cine este culpabil de tradarea intereselor nationale, prin indatorarea tarii cu peste 30 miliarde de euro in numai 6 luni, bani risipiti aiurea, precum apa in nisip.