"Socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ" pare proverbul potrivit pentru autoritatile care pregatesc stramutarea Rastului, mizand atat pe fonduri interne, cat si externe. Daca guvernul va finanta stramutarea satului, Uniunea Europeana va da bani numai pentru indiguirea zonelor afectate de inundatii.
In zona taberei militare din Rast au fost facute ultimele masuratori pentru stabilirea vetrei si ulitelor noului sat, cele peste 600 de familii sinistrate asteapta sa se mute pe peticul lor de pamant pentru a-si construi noua casa, iar autoritatile spera si intr-un ajutor financiar extern. Uniunea Europeana insa nu va finanta decat indiguirile necesare pentru protejarea zonelor riverane Dunarii. "Din discutiile purtate cu Jonathan Scheele, acesta a spus ca importante sume de bani de la UE vor fi directionate pentru indiguiri. Am inteles ca ar fi vorba de 59 de milioane de euro, deoarece digurile trebuie refacute in cel mai scurt timp. Trebuie sa avem o strategie pentru calamitati, deoarece degeaba construim case pe care apa le poate lua din nou. Cea mai buna solutie este indiguirea, si nu stramutarea satelor", a declarat Ion Prioteasa, presedintele Consiliului Judetean (CJ) Dolj.
"UE nu a fost in stare sa farame un dig ca sa ne salveze"
Primarii comunelor Rast si Carna, cele mai afectate localitati, au pareri impartite cu privire la stramutarea celor doua sate. Daca primarul Rastului, Iulian Silisteanu, considera ca solutia cea mai buna este stramutarea, primarul din Carna opteaza pentru diguri care sa ii protejeze pe oameni de eventualele revarsari ale Dunarii. "Daca ar depinde de mine, eu as opta pentru indiguire pentru ca acum s-a intamplat ca Dunarea sa inunde o zona, dar daca se va revarsa si peste ani atunci cine stie ce parte a satului va inunda. Oamenii din casele afectate care vor sa se stramute pleaca nu pentru ca nu mai vor sa stea pe pamanturile lor, ci de frica apelor, pentru ca ei cred ca acestea se vor intoarce si nu mai pot sa traiasca asa. Cred ca mult mai repede si mai ieftin faci un dig de protectie pe marginea localitatii decat sa stramuti un sat", a spus Constantin Radu, primarul din Carna. Pe de alta parte, primarul din Rast nu vrea sa mai auda de diguri si indiguiri, deoarece Rastul a fost inundat din cauza unei brese facute in digul de la Catane. "UE nu a fost in stare sa farame un dig ca sa ne salveze si acum zice ca face diguri tot ca sa ne salveze. Cum sa ma salvezi dupa ce m-ai omorat? Cum sa mai am incredere in solutiile europene? Nu pot sa stau sa astept bani de la UE pentru dig pentru ca eu am peste 600 de familii care nu au acoperis deasupra capului si iarna o sa bata la usa. Atata timp cat balta Dunarii este la acelasi nivel cu fluviul, pentru moment alta varianta in afara de stramutare nu exista", a explicat Iulian Silisteanu.
Reconstructia Rastului incepe si fara UE
Dar cum decizia de stramutare a Rastului a fost luata de Guvernul Romaniei, autoritatile judetene trebuie sa se supuna si sa construiasca un nou sat. "Aceasta este o decizie guvernamentala. Trebuie sa evitam sa dam autorizatii de constructii in zonele care au fost inundate. Casele care trebuie refacute nu se pot face pe aceleasi amplasamente, deoarece acolo apa balteste si solul este umed. Daca se vor face sau nu diguri de protectie in apropierea localitatilor riverane, eu nu am nici o informatie in acest sens. Treaba mea este sa trasez planurile noului Rast in zona unde este acum tabara militara, pentru ca apoi sa punem in posesie si sa incepem reconstructia celor peste 600 de case", a spus Dumitru Cernatescu, arhitectul-sef al judetului. Pana cand UE si Guvernul Romaniei isi vor incheia socotelile si vor ajunge la un acord, oamenii din Rast se vor aseza cu ce le-a mai ramas dupa inundatii pe peticul de pamant care le va reveni si vor incepe sa-si construiasca satul. Dupa aceea UE poate sa le faca si dig.