Calin Popescu-Tariceanu trebuie sa-si apere atat postul de premier, cat si pe cel de presedinte al PNL. El va avea de infruntat, pe de o parte, criticile unor colegi de partid, dar si, pe de alta parte, ofensiva pe care o vor declansa democratii impotriva sa, dirijati din umbra de presedintele Traian Basescu.

Senatorul PNL Radu Campeanu, decanul de varsta al Senatului, a declarat ieri ca formatiunea sa politica va trebui sa-si ia in mana destinul pentru a lua hotararile necesare. El s-a referit la un curent de opinie printre liberali favorabil schimbarii presedintelui Calin Popescu-Tariceanu. „In unele judete s-a discutat despre congres extraordinar si combinatii populare, insa asemenea propuneri nu sunt oportune. Aceasta moda este depasita. PNL nu are nevoie de congrese extraordinare si diverse combinatii populare. Noi avem un anumit trecut si nu trebuie sa discutam de combinatii ieftine“, a afirmat Campeanu.
El a refuzat sa spuna in ce filiale se discuta de schimbarea lui Tariceanu de la sefia PNL, mentionand doar ca „autorul“ acestor discutii este fostul lider al partidului Valeriu Stoica. „Sunt diversi in teritoriu care au aceste pareri, dar cei de la centru s-au pronuntat impotriva“, a spus Campeanu.
Referitor la posibila orientare a liberalilor catre doctrina populara, Radu Campeanu a mai spus ca exista unele judete, precum Muresul, Iasiul si Bacaul, in care se discuta posibilitatea unei congres extraordinar si o posibila colaborare cu PN¥CD. Campeanu a subliniat ca PNL nu are de ce sa discute chestiuni ideologice, deoarece doctrina liberala este cunoscuta si este stabila.
In legatura cu ideea ca Theodor Stolojan sa fie in fruntea Guvernului, in locul lui Tariceanu, Campeanu a spus ca nici aceasta nu este impartasita de foarte multi membri PNL. El sustine pozitia lui Tariceanu privind retragerea demisiei din postul de premier, insa a admis ca revenirile repetate ale acestuia afecteaza imaginea PNL.

Curentul liberal anti-Tariceanu

Curentul anti-Tariceanu din PNL este condus de fostul lider al liberalilor Valeriu Stoica. El a declarat in mai multe randuri - in timpul discutiilor despre anuntata demisie a premierului - ca Tariceanu trebuie inlocuit cu Theodor Stolojan, dar numai dupa ce sunt rezolvate toate urmarile inundatiilor. Aceasta pare sa fi fost si varianta de rezerva a presedintelui Traian Basescu in cazul in care Tariceanu refuza sa-si dea demisia, demisie pe care a si refuzat-o. Este semnificativ ca Stolojan n-a infirmat direct o astfel de solutie. El s-a rezumat sa spuna ca va vedea ce rol ii rezerva Alianta PNL-PD in conjunctura politica actuala.
Valeriu Stoica crede ca actiunile premierului Tariceanu au erodat imaginea PNL. „Absenta unei strategii coerente din partea premierului si a Guvernului in aceasta perioada afecteaza grav imaginea PNL. Credibilitatea castigata in ianuarie si februarie de acest partid a fost pierduta din aceasta cauza“, a declarat Stoica.

Varianta PD

O alta lovitura ar putea primi premierul Tariceanu din partea colegilor de Alianta, respectiv PD. Este semnificativ ca democratii n-au primit cu placere decizia premierului de a nu mai demisiona. Democratii - care merg pe linia trasata de presedintele Traian Basescu, fostul lor lider pana sa ajunga la Cotroceni - au comunicat, imediat dupa anuntul de renuntare la demisie, ca PD respecta decizia primului-ministru, dar considera ca prin evitarea alegerilor anticipate „s-a pierdut un moment important pentru depasirea blocajului politic actual“. „Decizia primului-ministru de a renunta la demisie a pus in dificultate Partidul Democrat, care, dupa ce a adoptat in unanimitate la Consiliul National de Coordonare solutia alegerilor anticipate, a fost pus in fata situatiei deciziei premierului, dupa ce si PNL luase aceeasi decizie in forurile de conducere“, a declarat ieri liderul PD, Emil Boc.
PD a mai anuntat, sec, ca reprezentantii democrati din administratia locala si centrala se vor implica, in continuare, in reducerea efectelor inundatiilor si, in egala masura, in aplicarea cerintelor UE. Atat si nimic mai mult, ceea ce ar putea sa inseme ca pentru alte actiuni guvernamentale sprijinul PD ar putea fi retras. Asta s-ar putea face, la un moment dat, prin chiar retragerea ministrilor PD din Guvern - solutie care a mai fost promovata de PD in guvernarea CDR -, ceea ce l-ar putea forta pe Tariceanu sa demisioneze.