Fostul presedinte al PNL Theodor Stolojan a anuntat luni seara, intr-o emisiune televizata, ca se va implica din toamna in politica de reformare a partidului in vederea castigarii alegerilor din 2008. El l-a criticat pe Tariceanu pentru modul in care conduce Guvernul si PNL si a lasat o usita deschisa pentru o posibila colaborare cu PSD.

Consilierul prezidential Theodor Stolojan a precizat ca obiectivul sau nu este sa fie premier, ci ca Romania "sa aiba parte de o guvernare in folosul cetatenilor". Stolojan a spus ca vrea ca PNL "sa nu mai scada din credibilitate" si sa redevina ceea ce a fost in 2004: "O forta politica puternica de dreapta, in alianta cu PD". El a aratat ca, in calitate de om politic, are doua obiective: sa lupte pentru mentinerea Aliantei D.A., "pentru ca romanii au incredere in ea, si poate castiga alegerile in 2008", si ca PNL sa realizeze ca pierde din credibilitate si sa ia masurile adecvate pentru a stopa declinul. Mai mult, Stolojan a anuntat ca, impreuna cu un grup din PNL, va prezenta in septembrie o platforma politica pentru reformarea si revigorarea partidului.
"Daca PSD scapa de zgura..."
Totodata, Theodor Stolojan a afirmat ca PNL nu poate colabora acum cu actualul PSD, din cauza oamenilor cu probleme la DNA, dar a subliniat ca, daca formatiunea se reformeaza si "scapa de zgura", atunci este un partid care "poate fi luat in discutie". Stolojan a amintit ca el a fost cel care in 2004 s-a opus propunerii lui Dinu Patriciu ca PNL sa "faca intelegeri", dupa alegerile locale, cu PSD si si-a exprimat speranta ca "liberalii sa inteleaga prapastia spre care ii indreapta actuala conducere a partidului".
Nota 6 pentru prim-ministru
Pe de alta parte, Stolojan a criticat prestatia premierului Calin Popescu- Tariceanu, caruia i-a acordat "nota 6", de mediocritate, pentru neimplicare si inconsecventa, dar si "gafele" ministrului Apararii Teodor Atanasiu care, "in mod inadmisibil", se bucura inca de sustinerea PNL. El s-a aratat nemultumit si de faptul ca membrii PNL isi cenzureaza nemultumirile, din cauza comportamentului conducerii partidului. Stolojan a explicat ca daca liberalii il sustin intr-o anumita problema "atunci pierd functii" sau sunt sanctionati pentru ca au alte opinii decat cele ale premierului Tariceanu. El i-a criticat si pe membrii Guvernului care au "bagatelizat" proiectul presedintelui Basescu pentru perioada post-aderare, care viza descentralizarea administratiei si reforma institutiilor, invocand prioritatea aderarii la UE.
Consilierul prezidential a mai spus ca premierul Tariceanu a luat decizia ca el (n.r. - Stolojan) sa nu fie "un partener al lui Basescu" si tot Tariceanu a hotarat sa numeasca "PD - adversar al PNL". El a conchis ca administratia publica este "o frana in dezvoltarea Romaniei". "Tariceanu nu are nici o alta scapare decat sa dea drumul reformarii administratiei publice", a explicat Stolojan, adaugand ca "e inconsecvent sa critici sistemul de administratie de pe vremea lui Adrian Nastase si sa te opui reformei si descentralizarii, cand presedintele propune asa ceva".