Invitatia adresata de premierul Tariceanu politicienilor si specialistilor, de a participa la consultari pe marginea programului postaderare intocmit de Guvern, a fost onorata. Primii care s-au grabit sa critice strategia Executivului au fost reprezentantii PLD, care au acuzat o lipsa de ambitie a proiectului.

Dezbaterea pe marginea strategiei guvernamentale a debutat ieri cu criticile formulate de PLD in cadrul unei intalniri la care a participat si reprezentatul PD, Gheorghe Pogea. Pe parcursul discutiilor, n-a fost pierduta ocazia de a se face remarci de genul "baietii destepti care vor sa treaca autostrada pe unde au ei terenuri" sau "E usor sa imparti certificate de liberal si sa dai subventii la Tractorul". Theodor Stolojan a avertizat ca adoptarea programului postaderare de catre Guvern s-a facut cu intarziere si ca Romania a intrat, din acest punct de vedere, nepregatita in UE. "Eu am atras atentia cui trebuia inca de acum doi ani ca trebuie facuta aceasta munca. Din pacate, acesta munca nu a inceput la timpul potrivit", a subliniat el.

"Piata energiei electrice este o rusine"

Stolojan a criticat proiectul de strategie a Guvernului pentru ca acesta stabileste ca obiectiv pentru 2013 transformarea Romaniei intr-un stat "cu un standard ridicat de dezvoltare". "Nu putem accepta sub nicio forma asa ceva", a accentuat Stolojan, spunand ca PLD are in vedere atingerea unui astfel de obiectiv in orizontul anilor 2025-2030. "Asta este viziunea pe care o propunem poporului roman", a precizat liderul PLD, avertizand ca "Nu dorim alte generatii de sacrificiu". Printre propunerile partidului sau, seful liberal-democratilor s-a oprit asupra domeniului solidaritatii sociale.
Stolojan a sustinut ca un astfel de principiu este important in programul sau si ca interesul pentru aceasta zona nu ar insemna indepartarea de liberalismul autentic. "E o prostie, daca esti liberal, sa nu fii interesat de dezechilibrul din sistemul de pensii sau cel din sanatate", a spus el, invocand un sistem echitabil de distribuire a veniturilor, dar bazat pe valori liberale - pensiile si asigurarile private. Liderul PLD s-a referit si la politicile energetice ale Romaniei. "Piata energiei electrice este o rusine pentru o piata libera", a mai spus Stolojan, adaugand, pe aceeasi lista a sectoarelor care tin pe loc progresul, domenii ca infrastructura, agricultura si turismul. "Productivitatea si competitivitatea este firul in jurul caruia trebuie construit programul de dezvoltare", a spus Stolojan, recomandand ca importante investitiile in capitalul fizic si resursele umane. Liderul PLD a mai mentionat drept masuri necesare stabilitatea preturilor, modernizarea sectoarelor de productie, mentinerea unui mediu de afaceri prietenos, absorbtia fondurilor, educatia si sanatatea.

Mai simplu de demis Guvernul si de dizolvat Parlamentul

PLD a prezentat, la dezbaterea organizata despre postaderare, o propunere de organizare administrativ-teritoriala in viziunea lui Gheorghe Flutur si una de revizuire a Constitutiei in viziunea lui Valeriu Stoica.
Flutur a propus un model de organizare pe regiuni - cu pastrarea integritatii teritoriale si fara interventia criteriilor etnice - care sa fie conduse de un guvernator, sa aiba o adunarea regionala cu rol de Parlament si consilii regionale. Valeriu Stoica a prezentat un proiect de revizuire a Constitutiei, proiect despre care a vorbit si in urma cu o jumatate de an. Potrivit lui Stoica, conflictul intre Presedintie si Guvern este favorizat de lacunele din Constitutie.
In opinia sa, presedintele are legitimitatea cea mai mare, dar nu are posibilitatea de a pune in practica un program, in vreme ce premierul poate, dar este mai departe de populatie. Stoica a subliniat ca este necesara o optiune asupra regimului politic - fie prezidential, fie parlamentar - optiune aleasa prin consultarea populatiei. Pozitia lui Stoica este aceeasi cu cea sustinuta, in vara, de presedintele Traian Basescu, cu diferenta ca, atunci, PD s-a exprimat concret in favoarea republicii prezidentiale. Liderul PLD ar mai dori ca noua Constitutie sa ofere posibilitatea unei mai usoare demiteri a Guvernului si a premierului, dar si o procedura mai simpla de dizolvare a Parlamentului, fie de catre premier, fie de catre presedinte.