PNL Suceava a depus vineri plangeri penale pentru fals in inscrisuri oficiale si in declaratii impotriva liderului PLD, Theodor Stolojan, precum si a altor 11 persoane din Suceava insarcinate cu strangerea semnaturilor pentru inscrierea PLD ca partid politic.
Conform declaratiilor purtatorului de cuvant al PNL Suceava, vicepresedintele Mihai Steiciuc, liberalii suceveni au decis sa depuna plangeri penale la Parchetul Judecatoriei Suceava ce semnaleaza comiterea a diverse ilegalitati in procedurile de strangere de sematuri necesare infiintarii PLD. Steiciuc a precizat ca listele de semnaturi din judetul Suceava au fost analizate cu foarte multa atentie, iar concluziile investigatiei liberale au relevat existenta mai multor greseli, lipsuri si incalcari ale legii. Ilegalitatile sesizate constituie motivul pentru care, pe numele lui Stolojan si a altor 11 persoane din judet insarcinate cu strangerea semnaturilor, au fost intocmite plangeri penale pentru comiterea, in concurs real, a infractiunilor de fals in inscrisuri oficiale si in declaratii.

Liberalii se considera pacaliti

Nemultumirea liberalilor, concretizata in depunerea de plangeri penale, este generata de constatarea in multe cazuri a unei confuzii referitoare la destinatia reala a listelor. Conform acuzelor liberalilor, cei care au participat la campania de strangere de semnaturi pentru inscrierea oficiala a PLD ca partid politic solicitau de fapt semnaturi de adeziune pentru un alt demers, si anume pentru sustinerea platformei liberale din cadrul PNL. Listele de semnaturi, au fost ulterior "deturnate", fiind prezentate de Stolojan la Tribunalul Bucuresti, in sustinerea demersului de infiintarea a unui nou partid politic. Conducerea PNL Suceava precizeaza ca, impreuna cu alte persoane, Stolojan a alterat aceste liste de semnaturi, prezentand actiunea ca una de sustinere a unor clarificari ideologice si programatice si ca a ascuns celor solicitati adevaratul motiv al actiunii. "Listele semnaturilor de sustinere nu mentioneaza obiectul sustinerii, asa cum prevede expres art. 19 alin. 1 din Legea 14/2003. In felul acesta, obiectul sustinerii nu a fost cunoscut de catre semnatari, care au fost indusi in eroare cu privire la adevaratul scop pentru care au semnat", se arata in plangerea penala. De asemenea, in urma verificarilor efectuate, PNL a constatat ca aceeasi semnatura apare in dreptul mai multor persoane, ca lipsesc codurile numerice personale ori adresele semnatarilor, iar in alte cazuri nu este mentionata localitatea de unde s-au strans semnaturile. Totdata, Steiciuc considera ca foarte multi dintre cei care au semnat listele de adeziune la PLD au crezut ca se pronunta pentru unitatea PNL si ca este de datoria celor care vor solutiona aceste plangeri sa stabileasca vinovatii.

PLD considera actiunea PNL "o sicana"

Replica platformistilor la atacul liberalilor nu s-a lasat asteptata, coordonatorul PLD Suceava, deputatul Dumitru Pardau, respingand vehement acuzatiile PNL. Liderul PLD a negat ca ar fi folosit la inregistrarea noii formatiuni politice semnaturi ale unor persoane care semnasera de fapt pentru unitatea PNL.
Pardau a precizat ca initiatorii PLD nu au luat in considerare, atunci cand au depus listele de sustinere a infiintarii partidului, semnaturile persoanelor ale caror date de identificare nu erau complete. El si-a exprimat indoiala vizavi de posibilitatea existentei unor liste cu semnaturi de sustinere pentru infiintarea PLD, de pe care sa lipseasca chiar obiectul sustinerii. Totodata, deputatul s-a declarat optimist in ceea ce priveste posibilitatea ca plangerea inaintata de PNL sa poata crea probleme referitoare infiintarea PLD. "Noi nu am luat in calcul, atunci cand am anuntat numarul de sustinatori, pozitiile de pe liste la care nu erau toate datele de identificare ale semnatarilor. Noi am depus oricum un numar mai mare de semnaturi de adeziune decat cel prevazut in lege, pentru situatia in care unele dintre semnaturi nu vor fi luate in considerare", a spus Pardau. El a precizat ca PLD are numarul necesar de semnaturi valabile pentru inscrierea partidului si considera actiunea PNL "o sicana".