Anuntata deja de frecventele iesiri publice ale fostului presedinte PNL Theodor Stolojan, insurectia declansata de acesta si adeptii miscarii sale a izbucnit ieri, intr-o batalie televizata dusa pe doua fronturi. Fostul premier, in prezent consilierul presedintelui Traian Basescu, a dat actualei conduceri a PNL un ultimatum pentru revenirea la "adevaratele valori liberale" si a lansat un apel la unitatea si relansarea partidului. In conferinta de presa organizata alaturi de Mona Musca si Valeriu Stoica, Stolojan a acuzat conducerea PNL ca a recurs "la adevarate manevre bolsevice de dezinformare" si i-a cerut sa restabileasca unitatea si democratia interna a partidului pentru evitarea unei crize majore.
Una dintre remarcele speciale ale dizidentilor liberali a fost cea referitoare la reapropierea de PD si consolidarea parteneriatului in cadrul Aliantei D.A., tradand oarecum sfera de influenta in care se incadreaza demersurile lor. Stolojan, Musca si Stoica au precizat ca nu-si doresc nici un fel de functie de conducere si au cerut sefilor partidului un raspuns concret la cererile lor privind reformarea. Cei trei liberali, odinioara artizanii accederii la putere a PNL, fac parte din grupul celor cinci politicieni care contesta presedintia lui Calin Popescu Tariceanu si critica in termeni foarte duri presupusa apartenenta a acestuia la grupul de interese format in jurul lui Dinu Patriciu, atacat in numeroase randuri si de presedintele Traian Basescu. Ceilalti doi liberali care contesta actuala conducere a partidului sunt Cristian Boureanu si Raluca Turcan, primul dintre ei aflandu-se la un pas de a fi exclus din PNL, in urma deselor sanctiuni pe care le-a primit deja. Replica nucleului dur al PNL nu a intarziat sa apara, vicepresedintele Puiu Hasotti organizand aproape in acelasi timp o contra-conferinta de presa, prin care si-a dojenit colegii de partid pentru modalitatea aleasa de a-si arata nemultumirea la adresa conducerii PNL. Senatorul constantean s-a aratat de parere ca doleantele celor trei trebuia expuse prima data in cadrul partidului, asigurandu-i pe liberali ca exista o libertate totala de exprimare, cel mai la indemana exemplu fiind cel al lui Cristian Boureanu, care a primit de fiecare data doar avertismente, in ciuda iesirilor publice extrem de dure ale acestuia. Tocmai de aceea, Hasotti s-a aratat de parere ca se doreste schimbarea conducerii PNL si nu un dialog real. Senatorul Hasotti a recunoscut meritele deosebite ale lui Stolojan, dar nu crede ca situatia PNL-ului este chiar atat de grava cum au infatisat-o cei trei liberali. Un exemplu foarte simplu este acela ca nici o organizatie judeteana nu a contestat pana acum deciziile Delegatiei Permanente, forul suprem al partidului.

PNL Constanta: "Recomandam celor care au initiative la televizor sa le prezinte in forurile de conducere ale partidului"

Pozitia lui Hasotti referitoare la razmerita fatisa a colegilor sai a fost completata aseara de organizatia judeteana Constanta a PNL, prin presedintele acesteia, deputatul George Dragomir. Liberalii constanteni au solicitat sanctionarea "rebelilor" Theodor Stolojan, Mona Musca, Valeriu Stoica, Cristian Boureanu si Raluca Turcan pentru criticile repetate aduse de acestia conducerii actuale a PNL. Deputatul Dragomir a sesizat marele pericol care pandeste acum partidul sau: "Din cauza acuzatiilor insistente la adresa presedintelui PNL, Calin Popescu Tariceanu, in randul opiniei publice a aparut ideea ca doar Partidul National Liberal se face vinovat pentru neintelegerile din Alianta si Coalitia de guvernamant" si, prin extensie, am adauga noi, pentru toate esecurile guvernarii. PNL Constanta si-a aratat ingrijorarea pentru criticile neconstructive ale celor cinci si le-a recomandat sa-si bage mintile in cap: "Recomandam celor care au initiative la televizor sa le prezinte in forurile de conducere ale partidului la care poate lua parte orice membru PNL, cu sau fara functie". Din ce in ce mai machiavelic in ultimul timp, Partidul Democrat a refuzat sa comenteze situatia din PNL, multumindu-se doar sa mai arunce putin gaz pe foc, prin declaratia ironica lui Emil Boc, care si-a "linistit" partenerii de Alianta, asigurandu-i ca nu-i va primi in partid pe cei cinci razvratiti, in conditiile in care acestia ar parasi PNL. A existat totusi o intalnire la nivelul conducerii Aliantei, dar, potrivit celor declarate de Adriean Videanu, nu s-a vorbit decat despre pretul la intretinere si alte chestiuni economice, fara a se lua in discutie problemele politice.