Primul Congres PLD a consfintit trioul Stolojan-Flutur-Stoica la conducerea partidului. Nici mai tinerii exclusi din PNL, Cristian Boureanu si Raluca Turcan, nu au fost uitati, ambii find promovati in functii de vicepresedinti. Lucrarile congresului au fost marcate de o unanimitate optimista, desi majoritatea invitatilor au preferat sa nu participe.

Cu fulare portocalii la gat, dar fara papioane, delegatii la Primul Congres PLD "au sarbatorit" sambata constituirea oficiala a PLD ca partid politic, prin adoptarea in unanimitate a Statutului si a programului politic, alegandu-si totodata si structurile de conducere. Locatia in care s-a desfasurat evenimentul a fost aleasa, ca din intamplare, exact in aceeasi sala in care, cu doar doua luni inainte, partidul-"mama" - PNL - isi organiza Congresul extrordinar. Dar coincidentele nu s-au oprit aici! Numarul delegatilor PLD a fost oarecum apropiat de cel al liberalilor (circa 1.200), desi liberal-democratii nu au inca filiale in toate judetele tarii, iar pentru functiile-cheie in structurile de conducere au fost... candidati unici. Congresul s-a desfasurat, si in cazul peledistilor, mai mult pe coridoare decat in sala, majoritatea delegatilor preferand sa se inghesuie in cozi generoase din fata punctelor de distributie a chiftelelor cu salata de varza si cartofi prajiti decat sa asculte cuvantarile colegilor de partid. Peledistii au marcat momentul si prin numeroase "sedinte foto", toata lumea pozandu-se cu toata lumea, pe rand sau laolalta, mai ceva ca intr-un sejur la Venetia. Alegerile s-au desfasurat fara emotii pentru majoritatea functiilor optand candidati unici, cu exceptia catorva posturi de vicepresedinti, insa si in aceste cazuri optiunile fiind previzibile.

Invitatii au chiulit

Desi invitati sa participe la lucrarile congresului, liderii PD si UDMR au preferat sa urmareasca congresul la televizor. "Democratii nu vor sa-i dea motiv lui Tariceanu sa rupa Alianta", ne-au declarat surse liberal-democrate. Presedintele Basescu le-a transmis in schimb un mesaj membrilor PLD sub forma unui salut cordial in care aprecia ca PLD reprezinta "o sansa pentru democratia romaneasca" si aceasta sansa trebuie "sa fie fructificata". Seful statului le-a recomandat liberal-democratilor sa ajute la "perfectionarea functionarii institutiilor democratice, pe fondul dialogului cu societatea civila" si si-a exprimat speranta ca "actiunea PLD sa reuseasca sa aprofundeze dezbaterea democratica", in deplin acord cu statutul european al Romaniei. Momentul citirii mesajului presedintelui a fost urmat de discursurile principalilor lideri ai conducerii provizorii a partidului, dintre care cel al presedintelui Stolojan a fost de departe cel mai incisiv. Stolojan a propus un nou tip de politica liberala, care sa "puna in practica principiile liberalismului modern". "Daca sunteti nemultumiti de actualul mod de a face politica, veniti sa-l schimbam impreuna. Va propun sa facem o politica europeana, nu una damboviteana", a afirmat presedintele PLD, precizand ca formatiunea pe care o conduce este una liberala autentica, un partid european si pentru "generatia europeana" in formare. Pe de alta parte insa, in Proiectul de rezolutie a Congresului PLD este specificata "optiunea ferma de a adera la Partidul Popular European (?! - n.r), organizatie politica in care se regaseste din perspectiva valorilor si principiilor asumate".

Stolojan: "Guvernarea partidului 'baietilor destepti'"

In opinia liderului PLD, Romania nu mai este guvernata de Alianta D.A., in prezent existand pericolul ca puterea sa fie preluata de "conglomeratul politic reunit in partidul baietilor destepti". El considera ca Opozitia, desi slaba, "isi poate permite sa faca pe agentul Puterii, deoarece aceasta Putere este divizata si macinata de lupte interne".
"Avem un PSD care pretinde ca s-a reformat, dar care se dovedeste a fi la fel de nociv ca in anii 2001-2004, cand a desavarsit ticalosirea sistemului economic si social din Romania", a afirmat Stolojan in discursul sau, precizand totodata ca tara noastra va avea nevoie de ani buni pentru a se vindeca de flagelul coruptiei. Evident ca nici Partidul Liberal nu a fost ocolit de Stolojan in discursul sau. "Avem un partid, PNL, care face caz de valorile sale istorice, dar care le tranzactioneaza in piata publica, in schimbul unui scaun de prim-ministru", a subliniat Stolojan. Ca efect al acestei situatii, nici parlamentul nu mai lucreaza "in folosul cetatenilor, ci isi pierde timpul cu teme care compromit evolutia Romaniei in UE", a apreciat liderul PLD. De asemenea, Stolojan a declarat ca PLD este in Opozitie "atat la adresa guvernului, cat si la adresa patrulaterului negru PRM-PSD-PC-PNL", deoarece PLD este continuatorul spiritului Aliantei Dreptate si Adevar. El a tinut sa precizeze ca liberal-democratii sustin initiativele presedintelui Basescu, mentionand totodata ca niciun fel de critici sau etichetari de genul "partidul-anexa prezidentiala" nu-i pot indeparta de "ceea ce este corect". "Nu este nicio rusine sa fi sustinatorul presedintelui Traian Basescu (...). Inamicul politic nu e seful statului, ci sunt fortele retrograde care blocheaza reforma in Romania", a declarat liderul PLD.

Oficializarea trioului Stolojan-Flutur-Stoica

Alegerea structurii de conducere a partidului nu a fost marcata de surprize. Presedintele Biroului Executiv National a fost ales (aproape) in unanimitate, Theodor Stojon (1.198 de voturi din 1215 exprimate), presedinte executiv, Gheorghe Flutur (1.189 de voturi), iar presedinte CRN Valeriu Stoica (1.152). De altfel, cei trei au fost unici candidati pe functiile vizate. In functiile de vicepresedinti pe departamente au fost alesi: Gabriel Sandu (pentru constructia si dezvoltarea partidului), Florian Aurelian Popescu (resurse umane), Cristian Alexandru Boureanu (relatii politice si relatii internationale), Raluca Turcan (imagine si comunicare), Cornel Stirbet (relatii institutionale si juridice), Mircea Cinteza (dialog cu societatea civila), Mihai ¥abuleac (mediu de afaceri si sindicate). In functia de secretar general a fost ales Marian Hoinaru.