Conform declaratiilor liderului PLD, Theodor Stolojan, restructurarea guvernului, este una dintre prioritatile stringente ale vietii politice romanesti. Stolojan si-a motivat afirmatiile acuzand ineficienta Executivului, cauzata de lipsa de sustinere parlamentara.
"Guvernul este fortat la compromisuri prea mari pentru a putea sa-si treaca propunerile legislative prin Parlament, si asta transforma legile in legi slabe si ineficiente", a declarat Stolojan intr-o emisiune televizata. Restructurarea Executivului se impune si pentru modificarea actualei structuri, care este "capusata", a mai afirmat liderul PLD. "Sunt o multitudine de agentii care erau in subordinea Cancelariei prim-ministrului si care sunt adevarate state in stat, care nu fac decat sa iroseasca banii cetatenilor", a sustinut Stolojan. El a mai precizat ca PLD, desi ar fi indreptatit din punct de vedere istoric, nu este interesat de o eventuala participare la guvernare in cadrul Cabinetului Tariceanu ori intr-o alta structura de guvern, care sa includa si PNL, "a carui conducere a fost confiscata".
Ca posibili viitori premieri, Stolojan apreciaza ca fiind potriviti pe democratul Radu Berceanu ori pe colegul sau de partid Gheorghe Flutur. Berceanu s-a aratat insa neinteresat de o astfel de numire, iar democratii, prin vocea liderului lor Emil Boc, au anuntat ca nu intentioneaza sa revendice postul de premier.
O replica a fost data si din partea actualului premier, care s-a declarat convins, intr-o alta emisiune televizata, ca va fi seful Executivului si peste un an. Totusi, restructurarea actualului executiv, fie ca include sau nu si functia de premier, nu prea mai poate fi evitata de Tariceanu. ßi alte partide importante, precum PD si PSD, i-au cerut prim- ministrului sa restructureze Guvernul, de vreme ce Romania a aderat la Uniunea Europeana si are nevoie de o structura mai flexibila. (D.P.)