Fostul lider liberal Valeriu Stoica sustine ca proiectul fuziunii PNL-PD este de maxima importanta in acest moment, in care Alianta este la putere. Liberalul este de parere ca numai o fuziune poate sa asigure evitarea experientei guvernarii CDR.
Valeriu Stoica a declarat ieri ca partidul liberal se afla in cea mai avantajoasa pozitie din ultimii 67 de ani. In viziunea liberalului, pozitia actuala a PNL obliga partidul la luarea unor decizii responsabile pentru mentinerea statutului castigat. “Succesul guvernarii actuale depinde de unitatea si soliditatea bazei sale de putere politica. Aceasta soliditate si evitarea repetarii experientei CDR depind de realizarea fuziunii PNL-PD“, a precizat Valeriu Stoica.
Stoica a atras atentia ca, in masura in care cele doua partide nu-si vor asuma o strategie clara si un calendar bine etapizat pentru realizarea fuziunii, Alianta va deveni “nefunctionala, pana la destramare“. El a precizat ca o lupta dura pentru suprematie in cadrul Aliantei nu va face decat sa slabeasca cele doua partide si s-ar putea dovedi o optiune “sinucigasa“ in primul rand pentru PNL, care este in situatia de a-si asuma responsabilitatea guvernarii.

Tariceanu vrea putere absoluta

Fostul lider liberal l-a acuzat pe Calin Popescu-Tariceanu ca doreste sa impuna controlul partidului de catre Guvern. Stoica a sustinut ca este impotriva variantei de statut propusa de premier prin care, considera Stoica, se “creeaza premisele transferului spiritului de gasca si al baroniadei din PSD in PNL“.
In cazul in care statutul propus de Tariceanu va fi adoptat de congres, Stoica a declarat ca va lua act de decizie, dar ca o va considera “ca pe o asumare de putere absoluta de catre noua conducere in circumstante extraordinare“. Referitor la Tariceanu, Stoica este de parere ca problemele politice ale acestuia sunt prea presante, iar “dorinta sa de a se afla intr-o pozitie de putere personala absoluta este prea evidenta“. “Am constatat ca, pe de o parte, cursa lui Tariceanu pentru sefia PNL a inceput inainte de campania electorala. Acum, proiectul sau de statut asigura premierului o conducere a PNL fara cooperarea cu multi lideri ai partidului“, a mai spus Stoica.

Stoica nu candideaza

“La Congres, voi sustine lupta pentru unitatea liberalilor si voi pregati urmatorii pasi din alta pozitie decat aceea de candidat la presedintia PNL“, a precizat Stoica.
El a declarat ca decizia a fost luata in urma consultarii cu mai multe personalitati politice si ale societatii civile. Stoica a precizat ca, in situatia in care congresul nu va lua nici o decizie in privinta unei strategii “in eventualitatea esecului fuziunii sau guvernarii“, va forma o echipa care sa creeze o platforma strategica pentru iesirea PNL dintr-o situatie de criza.
El a mai declarat ca va prezenta in cadrul Congresului PNL, care va avea loc intre 4 si 6 februarie, o motiune pentru crearea polului politic de centru-dreapta, precizand ca motiunea reprezinta o somatie pentru ca problema fuziunii sa fie dezbatuta.

FOTO: Fostul lider liberal avertizeaza ca, in lipsa fuziunii, Alianta va deveni “nefunctionala, pana la destramare“