Vicepresedintele PD-L Valeriu Stoica a declarat miercuri seara, la TVR, ca modificarea procedurii de numire a procurorului sefi a fost un regres pentru sistemul judiciar, insa Monica Macovei, fost ministru al Justitiei, nu ar fi avut instrumentul de a revoca magistratii sefi. "A fost un regres. Dar ce putea face Monica Macovei ?!", a spus la emisiunea "Fara Frontiere", Valeriu Stoica, fost ministru al Justitiei intre 1997-2000, el raspunzand astfel unei intrebari pe aceasta tema.
Potrivit modificarilor aduse prin Legea 247, adoptat in vara anului 2005, la propunerea Monica Macovei, revocarile si numirile in functii ale procurorului general al Romaniei, a adjunctilor acestuia si a sefilor sectiilor din Pachetul instantei supreme, a sefului Directiei Nationale Anticoruptie, a adjunctilor acestuia, precum si a sefului Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) si a adjunctilor acestuia sunt facute de presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei, iar Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) este chemat sa dea un aviz consultativ.
Prin legile privind magistratii adoptate in 2004, numirile in functii se faceau de catre presedintele Romaniei, la propunerea CSM, ministrul Justitiei putandu-si da un aviz, care era consultativ.
Fostul ministru al Justitiei Monica Macovei, pentru a-i putea revoca din functii pe procurorii sefi din structurile importante din parchete, a propus Guvernului aceste modificari, astfel reusind schimbarea magistratilor nedoriti.