Lovitura cea mare pe care Traian Basescu vrea s-o dea in campanie si in ziua votului este aceea cu anuntatul referendum pentru parlament unicameral, cu care trepadusii din PD-L s-au si angajat ca vor defila din poarta in poarta, pe toate ulitele tarii.
Legat de acest subiect, as avea o propunere: ca in aceeasi zi sa se mai organizeze inca un referendum, local de data asta, la care oamenii sa raspunda la o intrebare pusa de primar sau de presedintele Consiliului Judetean.
Referendumul local n-are nevoie de aprobarea lui Basescu ori a guvernului, se decide in consiliul local potrivit art.13 si 14 din Legea nr.3/2000. In plus, vine exact in intampinarea "descentralizarii" (pe care o mesteca Boc pana mai deunazi), ca si a autonomiei locale si "consultarii Poporului", invocate mereu cu gura plina de insusi Basescu.
Problemele supuse referendumului local se stabilesc de consiliile locale sau judetene, dupa caz, si nimeni n-are voie sa le cenzureze. Ideea este ca acolo unde coalitia majoritara din parlament se regaseste si la nivel local - orase, municipii sau consilii judetene, cu primari sau presedinti de la unul dintre cele 4 partide - se poate organiza cate un referendum in cadrul caruia locuitorii judetului sau municipiului respectiv sa raspunda cu "DA" sau "NU" la intrebari simple si inteligent formulate - de tipul: Sunteti de acord ca parlamentul sa fie precum Marea Adunare Nationala din vremea lui Ceausescu?
Sau: Sunteti de acord ca judetul nostru sa aiba o reprezentare in parlament cu 35 la suta mai mica?
Sau: Doriti sa nu mai aveti carui parlamentar sa va adresati pentru a va rezolva problemele?
Sau: Doriti ca judetul nostru sa fie reprezentat in parlament numai de un singur partid?
Personal, ca simplu cetatean, as dori sa particip la un referendum local pe asemenea teme... Dar, desigur, imaginatia consilierilor locali sau judeteni nu poate fi (inca!) zavorata dupa gratii de Basescu, astfel incat ei pot adopta si altfel de intrebari pentru referendumul local, precum: Doriti sa mai avem un presedinte pe care ceilalti lideri europeni nici nu-l baga in seama?
Sau: Considerati ca ar fi bine ca toti candidatii la presedintia tarii sa fie supusi unui examen medical, adecvat acestei inalte functii?
Sau: Considerati ca toti inculpatii in "dosarul Flota" ar trebui judecati, indiferent de functia pe care o au?
Sau: Considerati normal ca primarul Basescu al Capitalei sa-si repartizeze singur o locuinta gratuita din fondul de stat, desi mai detine si altele?
Din punct de vedere logistic, un asemenea referendum local n-ar complica deloc lucrurile, intrucat fiecare alegator va avea de completat tot 3 buletine de vot, ca in 2004, dar mult mai subtirele decat atunci: pentru presedinte, pentru referendumul lui Basescu si pentru referendumul local.
Politic - s-ar realiza cu adevarat o consultare directa si populara a locuitorilor unui judet sau municipiu, asupra unor probleme care, potrivit legii, sunt "de interes deosebit" pentru comunitatile respective - precum rezulta si din tipurile de intrebari exemplificate - fiind, totodata, de interes si pentru toata tara.
Cat priveste rezultatele celor doua referendumuri, chiar ar fi interesant de comparat ce se-asteapa Basescu sa iasa la nivel national din referendumul sau cu ceea ce vor raspunde oamenii la referendumul local!...