Biroul Permanent National al Partidului Democrat- Liberal a confirmat ieri informatiile pe care "Replica" le-a oferit in exclusivitate zilele trecute si a decis tragerea pe linie moarta a sefului PD-L Constanta, deputatul Stelian Dutu, prin respingerea candidaturii acestuia la presedintia Consiliului Judetean. Cu toate ca duminica Dutu si-a anuntat cu mare tam-tam candidatura, conducerea centrala a hotarat ieri sa-i retraga sprijinul politic si l-a nominalizat pe Ion Popescu drept candidat al PD-L pentru sefia CJC. Decizia a provocat un veritabil soc printre democrat-liberalii constanteni, mai toata lumea luand de buna declaratia lui Dutu. Din cate se pare, Stelian Dutu stia si el despre lovitura ce avea sa o primeasca la BPN, asa ca a preferat sa nu se prezinte la sedinta BPN-ului, desi se afla in capitala. Potrivit unor surse din conducerea centrala a PD-L, Biroul Permanent s-a aratat iritat de atitudinea lui Dutu, considerand anuntul public al acestuia cu privire la candidatura drept un veritabil act de santaj. Liderul PD-L ar fi urmarit sa-si puna sefii pe linie de partid in fata faptului implinit, sperand sa-i determine astfel sa nu-l mai anunte pe adevaratul candidat, pentru a nu pune partidul intr-o ipostaza penibila. Aceasta insa nu este singura diversiune creata de-a lungul anilor de Dutu, specialistul tevaturilor si revoltelor in sanul partidelor din care a facut parte, si nici primul act de nesupunere in PD. Reamintim ca periplul actualului sef al PD-L Constanta cuprinde mai multe statii politice. In 2000, democratul Dutu a parasit PD-ul, dandu-si demisia in urma unor neintelegeri cu Petre Roman, si a migrat cu majoritatea organizatiei la PNL. Nici aici nu a facut prea multi purici, escala sa fiind incheiata brusc, din cauza disputelor cu Puiu Hasotti si alti lideri liberali. S-a odihnit o vreme la PUR, insa doar pentru a se intoarce, cu sprijinul lui Traian Basescu, in fruntea Biroului Permanent Judetean al PD, inlaturand echipa Viorel Pana-Elena Mocanu, care conducea la vremea respectiva Organizatia Judeteana Constanta a Partidului Democrat.
Spectaculoasa rasturnare de situatie inregistrata ieri la sedinta Biroului Permanent National a PD-L, in care a fost respinsa candidatura deputatului Stelian Dutu pentru presedintia Consiliului Judetean Constanta, a provocat reactii de-a dreptul savuroase. Apelat telefonic, Stelian Dutu a precizat din capul locului ca nu face declaratii; a izbucnit apoi in ras, declarandu-ne ca pe el l-a amuzat decizia BPN. Nu stim sigur daca acesta era rasul lui, cert este ca Dutu nu s-a sfiit de la critici. "Pe mine ma amuza decizia celor de la centru si pot sa spun ca golanii au invins", a declarat pentru "Replica" deputatul. "Golanii sunt si de aici, si de la centru, o sa-i amintesc la momentul potrivit", a completat Dutu. Referindu-se la viitorul sau politic, liderul PD-L Constanta a precizat faptul ca nu va demisiona din partid. "Nu se pune problema demisiei", a afirmat deputatul.
Ion Popescu:
"Important este ca am fost desemnat candidat, este o onoare pentru mine"

La randul sau, surprinzatorul candidat al PD-L la sefia CJC, avocatul Ion Popescu, s-a aratat cotropit de emotii. Ne-a declarat ca se astepta la nominalizare, intrucat era unul din cei trei candidati, alaturi de Stelian Dutu si Constantin Florian. Decanul baroului de avocati din Constanta nu a vrut sa comenteze circumstantele in care a reusit sa-i "ia fata" lui Dutu: "Important este ca am fost desemnat candidat, este o onoare pentru mine". Popescu sustine ca intre demnitatea de presedinte al CJC si functia de avocat exista o incompatibilitate, motiv pentru care se va retrage din barou in eventualitatea in care va deveni seful Consiliului Judetean. "Este o mare provocare pentru mine, trebuie sa recunosc acest lucru. Abia am primit vestea, credeti-ma ca sunt intr-o stare emotionala deosebita", ne-a mai spus Ion Popescu. Cu toate acestea, noi am spus de mai bine de o saptamana ca este posibil ca Ion Popescu sa fie candidatul PD-L la sefia CJC. Masinariile deputatului Dutu au deranjat la culme conducerea partidului, astfel incat candidatura lui Popescu a devenit in ultimele zile si mai probabila. Conducerea Biroului Permanent National i-a reprosat deputatului Stelian Dutu ca a mintit, dupa ce deputatul constantean declara la centru ca va sustine pe oricine va castiga alegerile interne pentru candidatura la CJC, plangandu-se in schimb ca nu are contracandidati. Conducerea centrala a partidului a aflat din presa sau din alte surse ca mai exista si alti pretendenti, motiv pentru care a decis, din cate am aflat, chiar duminica seara, sa il retraga pe Dutu din cursa. Mai mult, liderii PD-L au aflat ca Dutu a obtinut mai putin de jumatate din voturile propriei sale organizatii, un motiv in plus pentru a lua o decizie radicala. Emil Boc, presedintele Partidului Democrat, a motivat ieri decizia BPN prin aceea ca se doreste "deschiderea" organizatiei de la malul marii. "BPN a votat in unanimitate deschiderea partidului la Constanta", a declarat Boc. Dutu, Blaga sau Boc au refuzat sa ofere un vinovat nominal pentru situatia de la Constanta si a reformei radicale initiate in aceasta organizatie. Din cate se zvoneste, dar momentan Dutu nu este dispus sa recunoasca, cel care "l-a facut" este Vasile Blaga. Acesta ar fi reactionat acum la evenimentul petrecut acum doi ani, cand un judecator bucurestean, care este fin al deputatului Dutu, l-a eliberat pe Dinu Patriciu. Este greu de crezut ca Blaga ori altcineva ar fi asteptat atata amar de timp pentru a-l sanctiona pe Dutu; cert este ca acesta este zvonul oficial care bantuia ieri - probabil o ultima tentativa de victimizare a deputatului Stelian Dutu.