Anchetatorii au identificat, pana in prezent, zece persoane de la Stefanesti care au incalcat legea electorala la scrutinul de duminica, respectiv au prezentat date de identitate false, nu aveau drept de vot sau au votat de doua ori, potrivit unor surse autorizate.
Astfel, s-a constatat ca datele de identitate pentru sase persoane nu corespund cu cele din Registrul National pentru Evidenta Persoanelor, fiind posibil sa fie date de identitate false, alte trei persoane au votat desi nu aveau dreptul, in urma condamnarilor cu inchisoarea primite, iar o persoana a votat de doua ori.
Sursele au mai precizat ca ancheta continua pentru identificarea tuturor persoanelor care au comis nereguli in primul tur al alegerilor locale desfasurat duminica.
Ministrul Internelor, Cristian David, a anuntat, miercuri, ca verificarile preliminare in cazul scrutinului de la Stefanesti indica aspecte care intrunesc elementele constitutive ale unor infractiuni prevazute de legea electorala, respectiv votarea fara drept sau vot repetat.
Premierul Calin Popescu Tariceanu a cerut ministrului, in sedinta de miercuri a Guvernului, sa ia toate masurile pentru evitarea in turul al doilea al alegerilor locale a unor incidente similare.
PNG si PC au depus deja contestatii privind anularea scrutinul de la Stefanesti, unde la peste 4.000 de alegatori au fost doar doua sectii de vot si unde alegerile au fost castigate de PSD.
Ministrul Internelor a cerut inca de duminica seara inceperea unei anchete penale la Stefanesti, deoarece existau "indiciile de influentare si determinare a cetatenilor in ceea ce priveste optiunile de vot in localitatea Stefanesti".
Cercetarea este efectuata de Politie si Inspectoratul National pentru Evidenta Persoanelor, cu sprijinul Directiei Generale Informatii si Protectie Interna.