Conducerea PSD pregateste sanctiuni pe linie de partid pentru cei aflati in atentia organelor de ancheta ale statului. Astfel, noul statut al partidului, care va fi discutat vineri la Consiliul National, ar putea sa prevada obligatia autosuspendarii din partid si din functiile publice a celor care au probleme cu justitia.
Purtatorul de cuvant al PSD, senatorul Cristian Diaconescu (foto), a mentionat ieri ca printre propunerile de modificare a statutului partidului se numara obligatia ca acei membri care au "ceva de clarificat in justitie" sa se autosuspende atat din partid, cat si din functiile publice. "Printre aceste propuneri figureaza ideea de a stabili un anumit nivel dincolo de care persoanele care au ceva de clarificat in justitie sa se autosuspende din partid sau din functiile publice", a spus Diaconescu.
El a precizat ca nu stie care ar fi "nivelul" dincolo de care membrii PSD cu probleme in justitie ar putea fi obligati sa renunte la functii. Demersul lui Mircea Geoana & Co. vine intr-un moment delicat pentru mai multi lideri ai partidului, printre care Adrian Nastase, Dan Ioan Popescu si chiar Ion Iliescu, acestia fiind anchetati in prezent.

Se schimba garda la Comisia de integritate morala

Cristian Diaconescu a declarat totodata ca se doreste infiintarea unei noi Comisii Nationale de Arbitraj si Integritate Morala a PSD, al carei sef este, care "nu si-a facut in mod corespunzator datoria" la nivelul central al partidului, ci doar la nivel local si al organizatiilor judetene.
"Am spus la Poiana Brasov faptul ca, din punctul meu de vedere si al colegilor din comisie, aceasta institutie nu si-a facut in mod corespunzator datoria", a spus Diaconescu. El a explicat ca aceasta structura nu si-a facut datoria in mod corespunzator atat in ceea ce priveste rezolvarea unor "probleme moral-etice" sau de imagine a unor colegi de partid, dar si in ceea ce priveste capacitatea de a iesi in fata opiniei publice si de a spune ca din analiza comisiei rezulta ca unele acuzatii nu sunt intemeiate.
Potrivit lui Diaconescu, la nivelul partidului a fost facuta o propunere care vizeaza instituirea un nou "Consiliu de onoare si conformitate ideologica" si care sa fie, practic, o structura ce, pe diverse situatii de fapt, sa analizeze "in ce masura va propune BPN sa ia masuri, intr-un sens sau in altul, in conditiile in care apar niste probleme cu unii dintre colegi".
Diaconescu a precizat ca in prezent Comisia Nationala de Arbitraj si Integritate Morala a PSD functioneaza cu 55 de membri. El a precizat ca se doreste transformarea acesteia intr-o structura mult mai simpla, mai flexibila, din care sa faca parte persoane care sa aiba functii de raspundere in PSD, astfel incat asumarea deciziei sa aiba mai mare greutate.
Senatorul social-democrat a apreciat ca structura pe care o conduce si-a facut datoria in ceea ce priveste rezolvarea unor conflicte de interese la nivel local si la nivelul organizatiilor judetene si a aratat ca, probabil, rezonanta publica la nivel central a fost mai mica.
"Ceea ce ne dorim acum este cresterea capacitatii unei structuri a PSD pentru a da raspunsuri la nivel central", a spus Diaconescu.