Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionale prevederile din Statutul parlamentarilor referitoare la raspunderea acestora pentru opiniile politice sau la dreptul acestora la informare, insa s-a declarat de acord cu articole privind salariile, pensiile, diurna si birourile parlamentare.
Astfel, Curtea a acceptat partial sesizarea presedintelui Traian Basescu referitoare la Legea privind Statutul deputatilor si senatorilor.
Curtea a declarat neconstitutionala sintagma "in timpul mandatului" din articolul 22 al legii, referitor la imunitatea pentru opinii politice.
Conform legii, "deputatii si senatorii nu pot fi trasi la raspundere juridica pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate in timpul mandatului". Curtea a considerat ca acest articol contravine articolului 72 alineat 1 din Constitutie, care prevede ca "deputatii si senatorii nu pot fi trasi la raspundere juridica pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului".
De asemenea, judecatorii Curtii au declarat neconstitutionala propozitia "dispozitia de revocare a retinerii se executa de indata prin Ministerul Justitiei" cuprinsa in articolul 23 referitor la regimul in procesul penal.

Articole pe placul judecatorilor

Curtea a declarat insa constitutionale articolele din lege referitoare la birourile parlamentare, la diurna de deplasare, cheltuielile de cazare, regimul juridic al indemnizatiei lunare a parlamentarilor, pensia de serviciu a acestora. Legea urmeaza sa fie trimisa Parlamentului spre reexaminare.
La inceputul lui ianuarie, seful statului a trimis Parlamentului spre reexaminare Statutul parlamentarilor, iar la 28 februarie a sesizat Curtea Constitutionala in privinta neconstitutionalitatii legii, pe motiv ca actul normativ stabileste pentru senatori si deputati unele drepturi care, prin natura lor excesiva, se constituie in privilegii.