La doua zile de la votarea in Parlament, cu o larga majoritate, a Statutului senatorilor si deputatilor, liderul democrat Emil Boc apreciaza adoptarea textului drept o "eroare politica", care mai poate fi corectata doar de presedintele Traian Basescu, cel care trebuie sa promulge legea.
"Adoptarea acestei legi, ce prevede beneficii importante, printre care si acordarea de pensii uriase senatorilor si deputatilor in functie de numarul mandatelor, contravine principiilor sustinute permanent de PD si angajamentelor pe care le-a facut in fata electoratului", a afirmat ieri Emil Boc.
El a adaugat ca Biroul Permanent al PD va analiza modul in care parlamentarii democrati au votat aceasta lege, precizand ca nu a existat nici un fel de mandat politic nici din partea PD, si nici din partea Aliantei D.A. pentru ca legea Statutului parlamentarilor sa fie adoptata in forma actuala.
Boc nu a mentionat insa ce mandat au avut reprezentantii partidului sau in legatura cu acest proiect, mai ales ca statutul a fost in dezbaterea unei comisii parlamentare comune, care si-a desfasurat activitatea inca de la inceputul anului.
Liderul democrat a aratat ca situatia nu mai poate fi remediata decat de catre presedintele Traian Basescu, care, primind proiectul spre promulgare, il poate retrimite la Parlament.
Premierul Calin Popescu-Tariceanu a anuntat ieri ca ii va cere presedintelui Traian Basescu sa retrimita Parlamentului, pentru noi dezbateri, Legea privind statutul parlamentarilor, intentionand sa discute si cu membrii coalitiei majoritare pentru a reduce privilegiile la un nivel "rezonabil".

Lege moderata

In schimb, presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, a declarat miercuri in cadrul prezentarii bilantului acestui for legislativ in sesiunea septembrie - decembrie 2005 ca legea privind Statutul parlamentarului a devenit o lege moderata, din care au fost eliminate prevederile inacceptabile. Potrivit proiectului adoptat marti seara, pentru un parlamentar care a indeplinit un mandat, in masura in care este la varsta de pensie, aceasta sa fie la nivelul a 40% din indemnizatia de parlamentar, la cel care a avut doua mandate, pensia sa fie la nivelul a 60%, in timp ce la cel care a avut trei mandate, nivelul pensiei sa fie de 80% din indemnizatia de parlamentar. "Aceasta a fost o formula de a asigura un anumit tratament, care, pana la urma, tine de tratamentul general, pentru ca si pentru cei care isi pierd locul de munca exista o anumita indemnizatie pentru o anumita perioada de timp", a explicat Nastase.
"Am discutat cu multi colegi care au fost parlamentari, care nu-si gasesc rostul, nimeni nu ii mai baga in seama sau nu reusesc sa se angajeze in alta parte", a mentionat presedintele Camerei Deputatilor, care a mentionat ca raportarea s-a facut la sistemul de pensii ale magistratilor.
Adrian Nastase a adaugat ca solutia initiala in ce priveste acordarea pensiilor parlamentarilor, crean-du-se, in acest sens, un fond social, era inacceptabila. Intrebat daca presedintele Basescu va promulga aceasta lege, Nastase a raspuns: "Sigur ca se poate juca cu legea aceasta dintr-o tentatie demagogica care nu-i este foarte straina, dar eu cred ca ar fi o greseala din partea lui".