Liderii partidelor din Coalitia guvernamentala au convenit in sedinta de luni seara a CNC ca in comisiile permanente ale Camerei Deputatilor sa se incerce accelerarea adoptarii articolelor proiectului legii Statutului minoritatilor, desi nu s-a ajuns la o pozitie comuna privind articolul cinci. "Am convenit ca, in pofida faptului ca in legatura cu capitolul 5 (n.r. - referitor la autonomia culturala) inca nu exista o pozitie comuna, maine (n.r. - marti) deja, in comisiile de specialitate din Camera Deputatilor, vom incerca sa acceleram procesul de adoptare a articolelor", a declarat Markó Béla (foto), presedintele UDMR.
Liderul Uniunii a parut foarte satisfacut de decizia conducerii Coalitiei, motiv pentru care UDMR s-a grabit ieri sa dea un comunicat linistitor despre manifestarile de astazi ale maghiarilor, care se vor desfasura "cu demnitate in toata Transilvania". De altfel, si directorul SRI, Radu Timofte, a sustinut ieri ca manifestarile de la Odorheiu Secuiesc s-ar putea concretiza in "iesiri izolate". "Iesiri controlate pot fi. Nu ma astept la ceva anume. Iesirile izolate pot fi controlate de autoritatile statului".

Inca o ratare

Socoteala de acasa nu se potriveste insa cu cea din targ. Deputatii au ratat ieri o noua sedinta de dezbatere a legii privind Statutul minoritatilor nationale, din cauza lipsei de cvorum necesar demararii lucrarilor. Desi sedinta a inceput cu o jumatate de ora intarziere, presedinta Comisiei pentru invatamant, deputat PRM Olguta Vasilescu, a hotarat, dupa cinci minute sa suspende sedinta, fiind indignata de faptul ca lipseau o parte dintre membrii Comisiei Juridice si Comisiei pentru minoritati.
ßedinta nu a mai putut fi reluata nici la insistentele deputatului PD Daniel Buda, care i-a reprosat presedintei ca se poarta cu deputatii prezenti ca si "cu sclavii pe plantatie" si i-a propus o pauza de jumatate de ora pentru intregirea cvorumului. Dupa sedinta, Daniel Buda a declarat ca "deputatii PD din cele trei comisii au fost prezenti" si ca nu poate raspunde pentru deputati care au lipsit de la PSD, PRM, PC si UDMR. El a spus ca va fi necesara o prelungire de termen pentru acest proiect si ca va propune Biroului Permanent al Camerei, drept solutie, ideea ca "cele trei comisii sa lucreze separat, iar la punctele divergente - in comun", pentru ca "altfel nu se poate lucra".
Pe de alta parte, secretarul de stat Markó Atilla a declarat ca regreta faptul ca s-a suspendat sedinta, deoarece s-ar fi putut "avansa cat de cat". ßi el a spus ca Biroul Permanent poate gasi o solutie ca aceste comisii sa lucreze sub forma unui alt cvorum.
Deputatii din cele trei comisii au reusit in aproape doua luni, in care dezbat acest proiect, sa voteze doar titlul si un articol din Statutul minoritatilor nationale, care are in plus si aproximativ 600 de amendamente.