Liderul UDMR, vicepremierul Markó Béla, a stabilit ca pentru anul acesta prioritatile speciale ale Uniunii sunt adoptarea Legii privind Statutul minoritatilor si problema invatamantului.

Pentru 2006, presedintele UDMR, Markó Béla (foto dreapta), isi doreste, in special, ca Parlamentul sa adopte proiectul de lege privind Statutul minoritatilor. Béla a subliniat ca nu si-a schimbat punctul de vedere fata de acest proiect si i-a invitat "pe cei care se impotrivesc sa-si reconsidere pozitia fata de proiect. Liderul Uniunii a mai spus ca nu a mai vorbit cu liderii PD vizavi de punctul lor de vedere cu privire la autonomia culturala, dar a anuntat ca discutiile vor reincepe o data cu sedintele saptamanale ale CNC-ului actualei Coalitii.
Totodata, el le-a amintit partenerilor de Coalitie ca Statutul minoritatilor nationale este un proiect de lege convenit la nivel de guvernare. Intrebat daca va propune convocarea unei sesiuni extraordinare pentru adoptatrea Statutului minoritatilor, Markó Béla a spus ca nu ar fi posibila deoarece cele trei comisii sesizate in fond "nu-si vor finaliza raportul pana la sfarsitul lui ianuarie". Béla a mai adaugat ca spera totusi ca cele trei comisii sa se intruneasca in timpul vacantei si sa intocmeasca raportul.

Prioritatile propriilor ministri

Markó Béla a mai spus ca o alta prioritate a UDMR si a celorlalti parteneri de Coalitie este integrarea in UE. El a subliniat ca este un an decisiv pentru aderare si ca acest lucru este posibil numai daca reprezentantii actualei Puteri isi vor subordona "toate orgoliile si interesele de partid acestui deziderat".
"Trebuie sa fim extrem de solidari, disciplinati si eficienti", a adaugat Béla. Liderul UDMR a precizat ca si dezvoltarea si refacerea infrastructurii reprezinta o prioritate pentru 2006, si si-a exprimat dorinta ca acesta dezvoltare sa ajunga si in Ardeal. El a adaugat ca un alt deziderat este si problema descentralizarii, mai ales la capitolul buget-finante. Markó Béla a anuntat ca pe lista de prioritati speciale intra, pe langa statut, si invatamantul, pentru care nu s-a reusit decat marirea bugetului pana la 5% din PIB. Vicepremierul a conchis ca ianuarie va fi luna dedicata reuniunilor si consultarilor cu liderii locali ai UDMR, in vederea stabilirii "unei viziuni foarte clare" in ce priveste prioritatile Uniunii pentru 2006. Pe de alta parte, alti lideri din UDMR au considerat ca mai sunt prioritare si organizarea de alegeri pentru Parlamentul European si reforma administratiei publice locale.