Senatorii juristi au lucrat saptamana aceasta in “sesiune extraordinara“ pentru finalizarea raportului asupra proiectului de lege privind statutul minoritatilor nationale. In afara certurilor obisnuite intre parlamentarii Coalitiei si cei ai Opozitiei, lucrarile au fost punctate permanent de amendamentele reprezentantilor PRM, Gheorghe Funar si Verginia Vedinas, de eliminare a majoritatii articolelor problematice.
In cele din urma, senatorii din Comisia Juridica, condusi de presedintele udemerist, Peter Eckstein Kovacs, au reusit sa ajunga la o varianta satisfacatoare pentru toate partile implicate.
Printre reglementarile admise ieri de comisie se afla prevederea potrivit careia statul garanteaza persoanelor apartinand minoritatilor nationale dreptul de a-si exprima consimtamantul in limba materna la incheierea casatoriei in fata ofiterului Starii Civile.
Un alt articol din proiect prevede ca organizatiile si asociatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale au dreptul de a infiinta, organiza si de a asigura functionarea unitatilor si institutiilor de invatamant particulare in limba materna, unitati si institutii care, in conditiile legii, pot beneficia de subventii din bugetul de stat sau bugetele locale.
Comisia Juridica urmeaza sa aiba o dezbatere de mediere pe proiectul legii privind statutul minoritatilor cu Comisia Drepturilor Omului, condusa tot de un udemerist, Gyorgy Frunda, pentru a intocmi un raport comun.
Potrivit estimarilor lui Peter Eckstein Kovacs, cele doua comisii senatoriale se vor intalni intr-o sesiune extraordinara la sfarsitul august, urmand ca initiativa legislativa sa intre pe ordinea de zi a plenului Senatului in sesiunea din toamna.