Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a decis luni ca Romania sa nu participe cu trupe la forta de mentinere a pacii in Liban. Intr-o declaratie facuta la finalul sedintei CSAT, presedintele Traian Basescu a motivat aceasta decizie prin faptul ca tara noastra este deja angajata cu trupe in misiuni in Irak, Afganistan si Balcani. "Consideram ca Romania are potential, dar angajarea in trei teatre de operatiuni este un lucru care arata ca Romania si-a facut datoria fata de comunitatea internationala", a declarat presedintele Basescu.
"Aceasta a fost decizia CSAT si cred ca este o decizie care corespunde realitatilor Romaniei de astazi", a concluzionat seful statului. Mai multe tari europene au luat luni decizii privind implicarea lor in misiunile de mentinere a pacii in Liban. Astfel, ministrul bulgar de Externe, Ivailo Kalfin, a anuntat ca Bulgaria va trimite circa 100 de persoane in forta internationala din Liban. Detaliile participarii la forta din Liban vor fi clarificate in termen de zece zile. Autoritatile de la Sofia au anuntat totodata ca decizia finala va fi luata dupa consultari cu ONU si Uniunea Europeana. Tot luni, Turcia a decis sa participe la Forta interimara ONU din Liban (FINUL). Ankara nu a precizat insa nici cati militari intentioneaza sa trimita in Liban, nici cand se vor alatura acestia fortei ONU. Tarile membre UE au convenit sa asigure mai mult de jumatate din efectivele totale de 15.000 de militari ale fortei ONU care va asigura aplicarea armistitiului dintre Israel si gruparea Hezbollah. Primii militari urmeaza sa ajunga in Liban in aceasta saptamana.

Basescu cere desecretizarea dosarelor preotilor

In alta ordine de idei, presedintele Traian Basescu a propus luni, in sedinta CSAT, desecretizarea dosarelor inaltilor ierarhi. Aceste dosare erau incluse pana acum in categoria dosarelor de siguranta nationala. Seful statului a tinut sa precizeze ca cea mai mare parte a dosarelor inaltilor ierarhi sunt de urmarire. La finalul sedintei CSAT, Traian Basescu a declarat: "Noi toti trebuie sa avem in vedere ca in perioada comunista, o perioada de ateism, introdus in toate institutiile statului roman... bisericile, fie ca e vorba de Biserica Ortodoxa, Biserica Greco-Catolica si cultele care au actionat legal pe teritoriul Romaniei, a trebuit sa supravietuiasca... Am convingerea ca CNSAS va avea in vedere aceasta realitate". Cu toate acestea, "respectarea legii Ticu ne pune in situatia de a putea duce pana la capat procesul de desconspirare", a mai adaugat presedintele roman. Saptamana trecuta, si ministrul Culturii a cerut deconspirarea preotilor care au colaborat cu Securitatea. Adrian Iorgulescu a dat de inteles ca exista preoti care transmiteau Securitatii informatii pe care le aflau in timpul spovedaniilor. Propunerea ministrului Culturii, Adrian Iorgulescu, privind studierea de catre CNSAS a dosarelor preotilor a starnit reactii din partea Bisericii Ortodoxe. Potrivit purtatorului de cuvant al Patriarhiei Romane, Costel Stoica, Preafericitul Parinte Teoctist s-a aratat surprins de aceasta propunere si a adaugat ca niciodata preotii nu au turnat la Securitate lucruri aflate in timpul spovedaniei.