Un responsabil al CEZ Romania, societatea care administreaza fosta Electrica Oltenia, acuza statul ca nu poate reglementa piata energiei electrice si se plange de jocurile de interese care stau in spatele contractelor de energie.
Directorul de dezvoltare al CEZ, Doru Voicu, a declarat pentru NewsIn ca piata de electricitate este distorsionata din cauza ca oferta de energie vine numai de la producatori de stat, concurenta dintre acestia este redusa, iar o mare parte din energia ieftina este captiva in contracte pe termen lung. "Piata de electricitate din Romania este un fel de piata, este functionala pentru ca se fac tranzactii, dar exista foarte multe distorsiuni in acest domeniu", a spus directorul de dezvoltare al CEZ Romania. Potrivit lui Doru Voicu, distorsiunile din piata de energie sunt cauzate de faptul ca oferta de energie provine doar de la producatori de stat, o parte din cerere este tot a statului, iar in aceste conditii "statul ca liber arbitru poate influenta functionarea pietei". In opinia directorului de dezvoltare al CEZ Romania, "structura in sine a pietei de energie, formata din companii separate, dar care nu concureaza in mod real pentru ca au preturi de vanzare a energiei foarte diferite" genereaza la randul ei distorsiuni. Acesta a adaugat ca Nuclearelectrica nu poate concura cu Hidroelectrica, cel mai ieftin producator de electricitate, si in nici un caz cu Termoelectrica, producatorul cel mai scump. Responsabilul CEZ Romania a mai aratat ca autoritatile ar trebui sa gaseasca o metoda prin care sa determine companiile de profil sa tranzactioneze energie exclusiv prin bursa.
Baietii destepti, stapanii energiei
Voicu s-a plans ca la energia ieftina nu au acces decat o parte dintre consumatori, aceasta fiind blocata in contracte pe termen lung, incheiate cu diversi intermediari. In opinia sa, solutia consta in obligarea companiilor producatoare sa vanda electricitate prin intermediul bursei. "Fie ar trebui sa existe obligativitate, fie aceste companii sa fie stimulate sa mearga sa cumpere si sa vanda electricitate prin bursa. Este necesar acest lucru pentru ca exista in continuare participanti care prefera sa se duca sa vanda prin spatele pietei", a subliniat directorul CEZ. Acesta a calificat drept "interventionism" masura luata de Ministerul Economiei si Comertului (MEC) de a prelungi cu trei luni perioada in care Electrica putea cumpara direct energie de la producatori si nu prin intermediul bursei. Voicu nu este singurul director care critica modul in care functioneaza piata energiei din Romania. Directorul general al E.ON Moldova (fosta Electrica Moldova), Guenther Schubert, declara, in martie, ca piata de electricitate din Romania este netransparenta si nefunctionala si se confrunta cu o criza a energiei ieftine, din cauza contractelor pe termen lung incheiate intre producatori si intermediari.